Zomer – eindelijk tijd om te lezen? Ik koos vijf boeken voor je uit die heel verschillend zijn. Over ongelukkig zijn, een reis door de ruimte en kunstmatige intelligentie. Plus twee boeken voor ervaren werkers. Kies wat bij je past. Ik wens je veel leesplezier!
1. Dirk De Wachter: De kunst van het ongelukkig zijn
Misschien verwacht je deze boekentip niet. Een van mijn expertises is toch (werk)geluk? Klopt. Maar ik citeer graag een zin uit dit boek van de Vlaamse psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter. ”Streven naar het geluk als levensdoel is een vergissing. Streven naar zin en betekenis, daarentegen, is waar het leven om draait.” En daar ben ik het helemaal mee eens.
Onze samenleving is er een geworden van de hoogste pieken: van steeds beter, verder en hoger. Het effect daarvan is dat we er bijna niet meer bij stilstaan dat die pieken de laagtes niet opvullen. We zien geen onderscheid meer tussen wat ons heel even gelukkig maakt en wat het leven echt zin geeft.
Dit dunne boekje (feitelijk een essay met net iets meer dan honderd pagina’s) laat je ontdekken hoe je dat onderscheid weer leert maken. Het is heel toegankelijk geschreven en opgezet. Een interessant boek dat je in een paar uur uitleest, om er daarna in alle rust nog eens over na te denken. Want dat verdienen de grote en belangrijke thema’s die De Wachter behandelt zeker.
2. Samantha Harvey: In orbit (oorspronkelijke titel: Orbital)
Deze korte roman heeft geen spannend plot, gaat uit van één situatie en kent slechts een handjevol personages. Toch vind ik het een meesterwerk, dat de Booker Prize 2024 ontving!
Feitelijk is het verhaal snel verteld. Zes astronauten bemannen het internationale ruimtestation ISS en razen met een snelheid van 27.000 kilometer per uur om de aarde. Het boek beschrijft één dag in hun leven, waarbij ze zestien keer een reis om de planeet maken. Ze doen wetenschappelijk onderzoek, verzamelen meteorologische gegevens en observeren de aarde vanaf die grote afstand.
Wat me raakte, waren de prachtige zinnen en de mooie poëtische taal. De auteur houdt je een spiegel voor van de vervuiling van de ruimte en de gevolgen die dit heeft voor de aarde en de mensheid. Ze geeft je zicht op de grootsheid en tegelijkertijd de nietigheid van de aarde. De vele filosofische bedenkingen zorgen ervoor dat je als lezer en mens jezelf achter de oren gaat krabben en je je afvraagt of we het in dit leven misschien anders moeten aanpakken. Ik kreeg er een andere blik op de aarde van.
3. Ethan Mollick: Co-intelligentie – Slimmer werken met AI (oorspronkelijke titel: Co-intelligence. Living and working with AI)
Kunstmatige intelligentie (AI) verandert in een razend tempo hoe we werken. Ik vind het superlastig om een beetje bij te blijven en zeker om het echt te begrijpen. Dit boek gaf me een betere kijk op AI, nu en in de toekomst. Het is toegankelijk geschreven en leerde me veel over de kansen, maar ook de beperkingen van AI.
De kracht van het boek zit wat mij betreft in het evenwicht tussen enthousiasme en voorzichtigheid. Het zorgde ook voor boeiende gesprekken met mijn zoon die in 2024 is afgestudeerd in computational sciences. Zeker, AI kan onze productiviteit en creativiteit versterken. Tegelijkertijd is het belangrijk om oog te hebben voor de praktische en ethische uitdagingen die AI met zich brengt. AI is geen wondermiddel, maar een tool die we bewust moeten gebruiken. Dit boek is een aanrader als je je wilt voorbereiden op een toekomst waarin mens en machine steeds meer samenwerken. Voor iedereen dus, want er is geen ontkomen meer aan.
4. Cees Harmsen: Het pensioenkasteel – Een rondgang door de twaalf kamers van een veelbelovend pensioen
In mijn praktijk ontmoet ik veel werkende zestigers die er niet bij stilstaan dat pensioneren veel meer is dan stoppen met werken. Het zorgt voor veranderingen in je dagelijkse routine, sociale contacten, financiële situatie, gezondheid en identiteit. Daarom is het nodig om deze uitdagingen te erkennen en te werken aan manieren om ze te overwinnen. Dit boek geeft antwoord op de vragen die met pensioen gaan oproept. Het spoort je aan om actief en ambitieus invulling te geven aan je pensioen.
Vind je pensioenplannen maken niet zo nodig? Realiseer je dan dat een goed afscheid van je werk én een goede voorbereiding op je pensioen een groot verschil maken in de latere beleving van je pensioentijd.
Cees Harmsen vergelijkt het pensioen met een fraai kasteel en neemt je in zijn rol als gids mee op een rondgang door twaalf belangrijke kamers. Het vlot geschreven boek staat vol met tips, handvatten en leuke oefeningen. Ik vond het verrassend origineel, leerzaam en las graag de leuke persoonlijke noten.
5. Daphne Deckers: De kracht van ouder worden
O, wat ben ik ze toch zat: al die hardnekkige vooroordelen over ouder worden! Die leuk bedoelde felicitatiekaarten met teksten als ‘Leeftijd is maar een getal’. De tijd van anti-aging is wat mij betreft echt voorbij. Dit boek kiest voor het tegengeluid en heeft het over positief ouder worden.
Het beschrijft de kracht van ouder worden. Zoals durven varen op het kompas van je eigen-wijsheid, weten wanneer je nee moet zeggen. Tot de ontdekking komen dat je ogen achteruitgaan, maar dat je beter door mensen heen kunt kijken. Met het klimmen van de jaren krijg je meer zelfvertrouwen, meer vrijheid en meer innerlijke kracht.
Het boek van Daphne Deckers zit vol met humor: het is verfrissend en inspirerend. De nadruk ligt op positive aging, maar het bevat ook veel leerzame informatie over ouder worden en het vrouwelijk lichaam. Het is makkelijk leesbaar, realistisch en herkenbaar.
Bonustip: De V-factor. Loopbaanroman voor de 40+ ambtenaar
Waarschuwing: deze boekentip is van de categorie ‘Daarom adviseren wij van WC-eend WC-eend’.
Wil je ‘iets’ aan je loopbaan doen, in je eentje, zonder mij in te schakelen? Dan heb ik een perfect zelfhulpboek voor jou, speciaal als 40+ ambtenaar. De V-factor uit de titel staat voor alle ervaring die je als 40+’er hebt, zowel in je werk als in je leven. Denk eens aan al die lessen die je leerde, de zelfstandigheid die je ontwikkelde in de loop van de tijd. Er zijn zoveel kwaliteiten die je kunt inzetten voor de tweede helft van je loopbaan.
Het boek leest als een roman met Sandra en Frank in de hoofdrol. In hun vakantie worden ze onverwacht aan het denken gezet over hun loopbaan. Sandra realiseert zich tijdens een pelgrimstocht dat ze eigenlijk automatisch van baan naar baan is gegaan. Frank weet niet wat hem overkomt als een vriendin op de camping alles in Frank zijn loopbaan en leven op z’n kop zet.
Bijzonder is dat het een loopbaanroman is. Tussen de verhaaldelen door krijg je vragen en oefeningen om zelf aan het werk te gaan. Zo ontdek je wat je echt belangrijk vindt, waar je talenten liggen en wat je wilt bereiken. Plus nog veel meer. Als je het boek uit hebt, ben je verrijkt met persoonlijke kennis en inzichten. Bovendien maakte je je eigen actieplan – zo weet je zeker dat het niet bij mooie inzichten blijft en dat je je jouw loopbaan een passend vervolg gaat geven.
Tip: ontdek er meer over bij de boektrailer of vraag het boekfragment aan.
PS
Ben je op zoek naar nog meer boekentips? Ontdek ze in het zomerblog van 2024.
► Fotocredit
Bovenrand: Andrew Martin via Pixabay
Op overzichtspagina van de blogs: congerdesign via Pixabay
Reacties