070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Vervelende mededeling: jij bent niet de baas over jezelf

Helaas, nee, dat ben je niet – dat zijn je hersenen. Wat je ook denkt, doet of voelt, het wordt bepaald door je hersencellen. Ze zijn met heel velen, ongeveer 100 miljard en doen niets liever dan netwerken.

Netwerken
Daar zijn ze ongelofelijk goed in. Eén hersencel kan zich met duizend andere verbinden. Als je gefascineerd bent door getallen (zoals mijn wiskundige echtgenoot) en je wilt uitrekenen hoeveel verbindingen ons hele brein kan leggen, kom je bij een voor gewone mensen onuitspreekbaar getal. Nee, een capaciteitsgebrek, dat is er bij hersencellen zeker niet. Maar ze hebben wel een ander probleem. Of preciezer gezegd: wij mensen, als bezitters van al die cellen hebben dat en dit komt door de snelwegen.

Activeren
Om het uit te leggen, neem ik je even mee op ontdekkingsreis door de hersencellen. Die houden we actief door ze te prikkelen, te stimuleren en nieuwe dingen te doen. Dan groeien de cellen, krijgen ze takken en leggen nieuwe verbindingen. Dat is niet alleen heel handig, maar ook belangrijk. Je verkleint de kans op hersenziektes als Alzheimer en dementie, plus hoe groter het cellennetwerk, hoe makkelijker het voor ze is om nieuwe verbindingen te maken.

De combi van vaak en emoties
Je brein is na elke gedachte, elke actie of elk gevoel anders. Alles wordt bepaald door het maken van patronen tussen hersencellen. Hoe vaker je iets doet, hoe breder dit pad wordt. Als er emoties spelen, worden de verbindingen nog sterker. Dus: wat is het effect als je iets vaak met emotie doet? Dan krijg je een superkrachtig cellennetwerk.

Ons luie brein
Tot nu toe klinkt het allemaal prachtig, toch? Maar nu kom ik bij het probleem van de snelwegen. Ons brein is namelijk ontzettend lui. Het kiest altijd de makkelijkste weg om iets te doen. Als de keuze is tussen een pad uithakken in de jungle of de snelweg nemen, kiest het brein voor de snelweg. Daarom lopen we er als ‘op leeftijd gevorderden’ tegenaan dat het moeilijk is om nieuwe dingen bij te leren of slechte gewoontes af te leren.

Jouw snelweg
Het goede nieuws is dat je een eigen snelweg in je hersenen kunt maken. Volgens psychologen doe je dat door dertig dagen lang, het liefst een paar keer per dag, iets nieuws te doen. Bij het aanleren van een nieuwe techniek zijn de eerste dertig dagen dus het allerbelangrijkste. Als je veel zeurt, word je heel erg goed in zeuren. Als je, zoals ik, hobo wilt leren spelen, moet je vaak oefenen om er goed in te worden. Het maakt dus uit wát je veel doet.

Tip
Een praktische tip als je iets wilt veranderen in jezelf. Het is handiger om een slechte gewoonte te vervangen door een goede gewoonte dan door te stoppen met de slechte. Pak je eigen sleutel tot geluk en succes. Let op wat je denkt en welke hersenpatronen je zelf maakt.


Vrij naar Lifebook - Werkboek voor meer geluk en succes door het gebruik van breinvriendelijke technieken van Jan-Willem van den Brandhof


Fotocredit
Foto van Pexels via Pixabay
 

 

Persoonlijk leiderschap begint met het heft in handen nemen
Ondersteun je ontwikkeling met individuele coaching

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.