Als twee mensen die mij goed kennen binnen een week hetzelfde tegen me zeggen, komt het binnen. Zeker als ze heel verschillend zijn. De een onderhoudt mijn haren zodat ik daar een aantal weken niet zoveel aan hoef te doen. De ander onderhoudt mijn lijf en is de reddende engel als er ergens iets vastloopt. Wat ze delen, is mensenkennis en daarom luister ik naar ze.
Zingeving: een nieuw avontuur in mijn bedrijfspraktijk
Ik ben al een tijdje bezig met een nieuw idee voor mijn bedrijf: zingeving. Als je wilt ontdekken hoe dat is ontstaan, kijk dan even in het blog Al dat gedoe voor maar vijf minuten? Mijn enthousiasme over dit boeiende thema groeit, maar tegelijkertijd loop ik op allerlei manieren tegen mezelf aan. Eerst vind ik dat ik er niet genoeg van weet en dat ik dus(?) geen zingevingsexpert kan zijn. Laat staan dat ik anderen hierin kan en mag begeleiden.
Dit probleem los ik op door diverse trainingen te volgen. Ik ga met mijn eigen zingevingsvragen aan de slag en dompel me onder in kennis en ervaringen. Dit maakt me steviger en gretig ga ik verder op weg.
Al snel sta ik toch weer stil. Nu doemen andere vragen op, vragen over mijn bedrijf. Wil ik mijn huidige specialisatie van ervaren ambtenaren en overheidsorganisaties wel behouden? Is er vraag naar zoiets vaags als zingeving in de onder druk staande ambtelijke wereld? Is het niet handiger om mijn klantengroep groter te maken en ook het bedrijfsleven erbij te betrekken? Of misschien zelfs wel helemaal geen overheid meer? De gedachten stormen door me heen. Ze voelen als een sneeuwbal die de helling afrolt en steeds meer plaksneeuw meeneemt. Ik word er moedeloos van.
De kracht van ervaring
Gelukkig is er Saskia: een behulpzame trainer-coach in de intervisiegroep. We volgden allebei de Verdiepende opleiding Positieve Psychologie en voerden samen veel oefeningen en opdrachten uit. Een van de eerste dingen die ze zegt, is meteen raak: “Schoenmaker, blijf bij je leest!”. Ze wijst me op de expertise die ik in de afgelopen twaalf jaar opbouwde. Plus de naam die ik ondertussen wist te vestigen. Ik voel dat ze gelijk heeft.
De toekomst tegemoet: de combinatie van leeftijd en ideeën
Nee, ik ben zeker niet bang om een ander bedrijf te starten, maar er zijn wel heel veel maren. Neem alleen al mijn leeftijd. Volgend jaar kan ik me als 67-jarige verheugen(?) op de AOW. Het is niet zo dat ik dan meteen wil stoppen met werken, maar hoe lang wil ik dit nog blijven doen? Ik heb geen flauw idee. Het plezier en de voldoening die ik in mijn werk ervaar, zijn zo groot dat ik de gedachte aan stoppen niet eens wil overdenken.
De volgende vraag valt daarmee niet te beantwoorden: is die onbekende termijn lang genoeg om mijn investering in een nieuw bedrijf qua tijd, energie en geld, lonend te maken? Al twee keer zette ik mijn bedrijf om in iets anders, met een nieuwe website, video- en fotosessies, marketinginspanningen en nog veel meer.
Een duidelijke koers geeft focus
De conclusie is duidelijk: lang leve Ervaren Ambtenaren! Dat geeft me veel rust en de energie begint te stromen. Saskia en ik praten verder over mogelijkheden om me te verbinden met anderen die bezig zijn met zingeving. Ze raadt me aan om dit thema concreet te maken en dan komen we uit op mijn website en LinkedIn-profiel.
Zingeving als kernboodschap
In de weken na ons gesprek ga ik aan het werk. Ik pas mijn kopregel in LinkedIn aan door naast werkgeluk ook zingeving te benoemen. De subtitel op mijn website krijgt een iets grotere wijziging. In plaats van de manier aangeven waarop ik mijn ‘product’ aanbied, training en coaching, beschrijf ik nu de inhoud: werkgeluk en zingeving. En ik maak een nieuwe categorie bij de blogs. Als ik mijn overzicht met blogs doorneem, zie ik verbaasd dat ik al de nodige blogs over zingeving schreef. Een nieuwe bril opzetten, geeft dus meteen een andere blik!
Deze reis naar een bedrijfsverandering leest misschien best soepel. Maar als ik eerlijk ben, voelt het helemaal niet zo. Ik ben nu in de fase van het teksten schrijven voor de website en het lijkt alsof het hele proces hierin samenkomt. Wat bedoel ik met zingeving? Wat worden dan mijn producten en diensten? Hoe maak ik zingeving interessant en onmisbaar voor overheidsorganisaties en ambtenaren van minstens veertig? Ik zucht en ik stop. Soms zie ik het niet meer zitten en vraag ik me af waarom ik in hemelsnaam hiermee begonnen ben. Alsof het universum het aanvoelt, komen dan die twee mensen uit de eerste alinea van dit blog op mijn pad.
Zelfreflectie door anderen
Als ik iets vertel over mijn bedrijfsplannen, zeggen ze allebei dat ze me bewonderen voor het steeds weer oppakken van nieuwe dingen. Plus: ik ben altijd bereid om mijn ideeën tegen het licht te houden en deins er niet voor terug om mijn mening te veranderen als ik tot andere inzichten kom. Stomverbaasd luister ik naar wat ze zeggen – zo had ik nog helemaal niet naar mezelf gekeken!
De balans tussen drijfveren en obstakels
Als ik hun woorden tot me door laat dringen, realiseer ik me dat ze gelijk hebben. Maar ik zie ook opeens het hele plaatje. Ja, het klopt dat mijn gedrevenheid, nieuwsgierigheid en creativiteit me ondersteunen om nieuwe dingen te ondernemen. Aan de andere kant heb ik last van mijn doelgerichtheid en mijn focus op resultaten. Onderweg zijn, zonder dat duidelijk is waar ik uitkom en wat ik zoal tegenkom, vind ik lastig. Het maakt me onzeker en soms zelf zo erg dat ik wil stoppen. Hun warme woorden zijn precies wat ik nodig heb om verder te reizen!
Coaching als ontdekkingsreis: de parallel met mijn verhaal
Door deze ervaring besef ik weer hoe spannend coaching kan zijn. Ook dat gaat over een veranderingsproces, over onderweg zijn naar een nieuwe toekomst. Zonder precies te weten wat er gaat gebeuren, kiezen mijn klanten voor coaching. Dapper en toch een beetje bibberend.
Als jij die coachklant bent, weet dan dat er tegenover je iemand zit die soms ook bang en onzeker is. Weet dan dat ik geen supermens ben, maar ‘gewoon’ een medemens met haar eigen angsten en twijfels. Gelukkig ben ik ook een opgeleide professional die hiermee om kan gaan en zich helemaal inzet, telkens weer, om het beste in jou naar voren te halen.
Wanneer gun jij jezelf zo’n ontdekkingsreis? Of blijf je liever nog jaren doormodderen?
► Fotocredit
Bovenrand en tweede foto in blog: Ales Krivec via Pixabay
Eerste foto in blog: Rafał Chudoba via Pixabay
Reacties