Vroeger kon je geluk kopen. Er waren markten met rondreizende tovenaars die je formules verkochten. Wanneer je er na een tijdje achter kwam dat je erg veel had betaald voor iets dat niet werkte, waren die handelaren al lang vertrokken.
Werkgeluk
De zoektocht naar geluk is van alle tijden. Wat veranderd is: dat werk steeds meer impact heeft gekregen op ons leven. Ben jij gelukkig met je werk? Daar denk je vast niet elke dag over na. Vaak doen we dat pas als we ons niet meer gelukkig voelen. Dan moet je eerst heel wat acties ondernemen om je ongeluksgedoe onder ogen te zien. Pas daarna kun je aan de slag om gelukkiger te worden.
Geluksformule
Wat zou het handig zijn als er een formule zou bestaan zodat je weet wat je moet doen om gelukkig te zijn. Houd je vast: die is er! De wetenschap is onze moderne toverkunst, die formules opzet en toetst. Een van de bekendste modellen voor geluk heeft een formule met vijf letters, ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Martin Seligman. Hij deed veel onderzoek naar positieve psychologie, een van mijn favoriete benaderingen bij training en coaching.
Bouwstenen
Natuurlijk is zo’n formule geen toverstafje waarmee je snel een geweldig eindresultaat voor elkaar hebt. De formule is wel een handige manier om naar werkgeluk te kijken. Seligmans formule heet PERMA – een afkorting van de bouwstenen die voor veel mensen aanwezig moeten zijn willen ze een gelukkig (werk)leven leiden.
PERMA
PERMA staat voor:
Gelukkig(!) hebben organisaties steeds meer door hoe belangrijk werkgeluk is. Gelukkige werknemers zijn namelijk ook productiever. Maar de enige die echt invloed heeft op jouw werkgeluk, dat ben je zelf. Dat komt omdat het heel persoonlijk is.
Actie!
Werkgeluk valt of staat met zelfkennis. Als je meer werkgeluk wilt, moet je daar iets voor doen. Je zult jouw antwoorden moeten vinden op vragen als: wie ben ik en wat vind ik belangrijk? Waar liggen mijn kwaliteiten? Daarna kun je de antwoorden verbinden met de vijf bouwstenen om te kijken waar ruimte is om je werkgeluk te vermeerderen. Dus: bewust kijken naar jezelf en je werksituatie.
Andere vragen
Denk ook aan vragen als: geeft je werk je een goed gevoel en ervaar je genoeg uitdaging op je werk? Lukt het je om een goede balans tussen werk en privé te vinden?
Bij werkgeluk is het belangrijk om goede relaties te hebben met je collega’s. Mis je door het thuiswerken het collegiale contact? Zoek actief de verbinding met ze.
Vind je het lastig om met collega’s om te gaan? Onderzoek dan hoe je hierin verandering kunt brengen.
Zorg voor persoonlijk leiderschap: maak werk van je werkgeluk!
► Fotocredit
Bovenrand: foto van Jean-Paul Jandrai via Pixabay
In blog: foto van Alexa via Pixabay
Reacties