070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Tien plaktips voor hangouderen

Na de zomervakantie is het altijd raak: er melden zich nieuwe coachklanten. In mijn tiende bedrijfsjaar herken ik ondertussen de ‘wetten’ die werkers van minstens 40 lijken te ‘regeren’. Ze denken dat ze allemaal een ander verhaal hebben. Het zijn hun persoonlijke gedachten en gevoelens die ervoor zorgen dat ze contact met me opnemen.

Ze kijken om zich heen en willen geen deel meer uitmaken van een grote groep ouderen. Je kent ze vast wel: hangouderen die stevig aan hun bureaustoel vastgeplakt zitten. Ik deel de top tien van lijmsoorten.

1.    Je bent nog veel te jong om aan pensioen te denken, maar je doet het toch
Dit is een hele populaire soort die aan fans wint, omdat de pensioenleeftijd regelmatig wordt verhoogd. Steeds meer mensen maken kennis met deze benadering en lijken hun resterende werktijd hiermee te verzachten.

2.    Je hebt zoveel ervaring dat je niks nieuws meer hoeft te leren
Groot plakkend effect, want hier kan niemand iets tegenin brengen: zoveel ervaring heb je. Naar een  wijsneus die zegt dat alles sneller verandert dan ooit tevoren en dat het dus verstandig is om je te blijven ontwikkelen, luister je niet.

3.    Aan jouw lijf geen tijdelijke projecten, want die zijn alleen maar tijdelijk en daar heb je niets aan
Deze lijmsoort is behoorlijk opgekomen de laatste tien jaar. De essentie is dat het bij projecten altijd om nieuwigheden gaat, waarvan het grootste deel mislukt. Doodzonde om daar je kostbare tijd en aandacht aan te geven.

4.    Je baas vertrouwt jou helemaal, want hij vraagt nooit iets aan je en heeft het veel te druk met anderen
Bekende plakker uit het verleden, die nog steeds veel wordt gebruikt. Je weet zeker dat je hartstikke belangrijk voor je leidinggevende bent, want hij houdt jullie contact tot het minimum beperkt, omdat hij je niet wil storen in je belangrijke werk.

5.    Werken doe je voor het geld en niet omdat het leuk moet zijn
Tuurlijk, het valt niet altijd mee om ’s ochtends op te staan, maar geld verzoet de arbeid. Vroeger deden ze dat ook al zo en daar is niets mis mee. Aan al dat geklets over werkgeluk heb je een verschrikkelijke hekel. Laten ze gewoon aan het werk gaan!

6.    Een cv is nergens voor nodig – je solliciteert nooit
Heel lang geleden typte je ’m in elkaar en je hebt geen idee waar dat ding is gebleven. In al die jaren sinds je studietijd ben je intern maar één keer van functie veranderd. Waarom zou je uren besteden aan iets dat je niet nodig hebt?

7.    Thuiswerken wordt een blijvertje, dus geen reden om zogenaamd sociaal te zijn met collega’s
Een nieuwe lijmsoort die in korte tijd de markt behoorlijk heeft veroverd. Voor jou verandert er eigenlijk niet eens zo heel veel, want op kantoor was je ook al niet erg groepsgericht. Voor het oplossen van lastige problemen weten ze je te vinden en daar gaat het toch om?

8.    Werk is werk en privé is privé
Deze plakker kreeg een nieuw gebruik door het thuiswerken. Dat maakte het wel iets lastiger om de grens te trekken, maar ondertussen draai je je hand er niet voor om. Je houdt de klok scherp in de gaten en zodra het 17.00 uur is, gaat jouw werkhoofd uit.

9.    Er zijn nog zoveel andere dingen dan werk
Jij weet hoe de zaken gaan en maakt je niet meer druk over die zogenaamd belangrijke beleidswijziging. Volgende week is er vast weer een andere waan van de dag. Buiten het werk zijn er veel leukere dingen om mee bezig te zijn, bijvoorbeeld je vakantie of die cursus Japans koken.

10.    De arbeidsmarkt verkennen is niet nodig – jij blijft zitten waar je zit
Pff, dat gezeur over weten wat je kwaliteiten zijn en wat je nodig hebt om een nieuwe baan te vinden. Daar zie je echt het nut niet van in. Je doet je werk en ze mogen blij zijn dat jij alles zo goed weet. En met die reorganisatie gaat het net zoals de vorige keer: die gaat niet door.

Mijn coachklanten weten zich los te maken van die plakkerige gedachten. Zij willen meer uit hun werkend bestaan halen dan alleen maar gaar sudderen.


Fotocredit
Afbeelding van Beverly Buckley via Pixabay
 

 

Als je je toch een beetje ongerust maakt over je baan …
… heb je iets nodig dat helpt: individuele coaching

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.