Compassie – het is niet een woord dat je dagelijks gebruikt. Toch is het de moeite waard om er eens bij stil te staan. Zo zorgt compassie hebben met jezelf ervoor dat je met meer plezier werkt.
Wat voel je als je compasssie met iemand hebt?
Je merkt dat iemand lijdt en je wordt hierdoor geraakt. Je voelt warmte, zorgzaamheid en de behoefte om de ander te helpen.
Compassie betekent ook begrip en vriendelijkheid aan anderen bieden als ze fouten maken of tegenslag ondervinden, in plaats van hen te veroordelen.
Tot slot: als je compassie voor iemand voelt, betekent dit ook het besef dat lijden, falen en onvolmaaktheid een deel is van de menselijke ervaring. Je beseft dat het jou ook kan overkomen.
Zelfcompassie
Zelfcompassie betekent dat je op precies dezelfde manier naar jezelf kijkt als je het moeilijk hebt, als je faalt of als iets je niet bevalt aan jezelf. In plaats van je leed te negeren, zeg je tegen jezelf: ‘Dit is iets waar ik het moeilijk mee heb. Hoe kan ik op dit moeilijke moment het beste mezelf troosten en voor mezelf zorgen?’ In plaats van jezelf te kritiseren voor allerlei tekortkomingen, ben je vriendelijk en begripvol tegenover je fouten en gebreken.
Heel belangrijk is dat zelfcompassie betekent dat je je menselijkheid accepteert en respecteert. Dingen gaan niet altijd zoals je zou willen. Je komt frustratie tegen, verlies, je maakt fouten, je loopt tegen je eigen grenzen aan, je voldoet niet aan je eigen idealen. Dit is de menselijke conditie: een realiteit die we allemaal met elkaar delen. Hoe meer je je hart hiervoor openstelt, in plaats van er tegen te vechten, des te meer zul je in staat zijn compassie te voelen voor jezelf en voor je medemensen.
Test je zelfcompassie
Wil je onderzoeken hoe het is gesteld met je zelfcompassie? Doe de test. Na het invullen van de test krijg je via de e-mail direct een persoonlijke score en een uitleg wat deze betekent. Dit is de link naar de test.
Bron: website over zelfcompassie
Reacties