070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Sta jij jezelf toe om te verpieteren in de tweede helft van je loopbaan?

Ria is 53. Ze begon twaalf jaar geleden bij haar huidige werkgever. Eén keer wisselde ze van functie. Door een reorganisatie. Laatst vroeg haar leidinggevende of het niet eens tijd werd voor iets anders. Ze schrok zich te pletter. ‘Ik ben niet zo goed in verandering’, zegt ze aarzelend in het eerste coachgesprek. En valt dan stil.

Kijken naar verandering
Ze is niet de enige ‘iets oudere’ werker in mijn klantenkring die ik zo hoor praten over verandering. Het valt ook niet mee om positief tegen veranderen aan te kijken, als je bent opgegroeid met kiezen vanuit zekerheid. In de jaren tachtig was de werkloosheid hoog. De overheid bood zekerheid; veel mensen dachten niet na over de inhoud van hun werk. Het woord loopbaan bestond nog niet.

Zekerheid
Therapeut Salvador Minuchin vatte het eens kernachtig samen: ‘Zekerheid is de vijand van verandering’. Loslaten van het bekende, de tegenwoordige tijd afsluiten – dat is het begin van het einde. Het is ook de start van een proces waarbij het niet ‘slechts’ gaat om een verandering, maar om een transitie.

Transitie
Transitie is het proces waarbij mensen de banden verbreken met hun oude wereld en daarna in een tussenzone komen. Een zone vol onzekerheid, omdat het oude er niet meer is, maar er nog geen zicht is op een nieuw begin. Doodeng, zo merk ik aan mensen bij de start van een coachtraject. Ze weten of voelen dat ze niet verder willen op de bekende weg, maar wat dan wel?

Op ontdekking
Die tussenfase is een soort niemandsland. In een speciale ontdekkingstocht onderzoek je jezelf en stel je zekerheden nieuwsgierig ter discussie. De opbrengst is groot: inzichten en ideeën als basis om verder te komen. Je ontdekt wat bij je past en wat je belangrijk vindt. Langzamerhand kondigt zich een begin aan en voel je de energie weer stromen. Met dit nieuwe begin eindigt het transitieproces.

Vernieuwing
Nieuwe zingeving zorgt ervoor dat de verandering gaat werken. Nieuwe waarden bepalen je koers, een andere houding en identiteit beïnvloeden je doen en laten. Dat is hét recept om jezelf een frisse, inspirerende tweede helft van je loopbaan te geven. Ik gun het je van harte. Verpieteren wens ik niemand toe.

Bij het schrijven van dit blog heb ik gebruik gemaakt van het boek Managen van transities. Over de menselijke kant van organisatieveranderingen door William Bridges.

Wil je ontdekken hoe de tweede helft van jouw loopbaan eruit ziet?
Daar heb je slechts één gesprek voor nodig: het Loopbaanvitaliteitsgesprek!

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.