070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Sommige ambtenaren leren pas laat om te leven

Mr. Williams geeft als afdelingshoofd het voorbeeld. Hij laat zijn medewerkers zien hoe je als ambtenaar met bureaucratische trucjes burgers van het kastje naar de muur stuurt. Eindeloos dossiers heen en weer schuiven en je papierstapel zo hoog mogelijk laten worden – niet als middel, maar als doel. Dus werken ze keihard om te zorgen dat er niets gebeurt.

Buitenkant en binnenkant
Aan de buitenkant is Williams een perfecte gentleman: krijtstreep kostuum, bolhoed en paraplu. Formeel, stijf, vol goede manieren, maar zonder emoties of gevoelens. Sinds het overlijden van zijn vrouw heeft hij geen enkele bedoeling meer met zijn leven. Als eenzame weduwnaar slijt hij zijn dagen in het donkere kantoor en wacht gelaten op zijn pensioen.

Leven
Als hij te horen krijgt dat hij aan terminale kanker lijdt, schrikt hij zich lam. Hij beseft dat hij nauwelijks heeft geleefd en weet zich geen raad met dit ultimatum. Wat heeft hij nou eigenlijk betekend? Vertwijfeld realiseert hij zich dat hij niet weet hoe dat moet: leven. Hij stapt op de trein naar de kust om ‘te gaan genieten’. Een toevallige ontmoeting met een mislukte schrijver resulteert in een bezoek aan bars en nachtclubs. Daar maakt hij kennis met een nieuwe wereld, maar al snel vraagt hij zich af: is dit het nou?

Veranderd
Als hij na een paar dagen weer op kantoor verschijnt, vraagt niemand waarom hij onaangekondigd afwezig was. Wel merken ze na verloop van tijd dat hij dingen anders doet. Plotseling zet hij alles in het werk om een project dat al maanden tussen afdelingen heen en weer wordt geschoven, toch te laten starten. Het wordt uitgevoerd, al overlijdt hij snel daarna.

Straks?
Mr. Williams is de hoofdpersoon in de film Living. Een film die het verhaal laat zien van een in sleur vastgeroeste ambtenaar die wil leren leven nadat hij zijn doodvonnis heeft gekregen. De beelden zijn aangrijpend, vaak geestig, af en toe bitter. Een film over sterfelijkheid, over het uitstellen van behoeftes – de oorzaak van slijtage in de levens van veel mensen. We denken: straks begin ik echt te leven, want dan ga ik met pensioen en dan … En dan opeens blijk je ziek te zijn en ga je dood. Er is geen straks meer.

Doel
Tegelijkertijd is het ook het verhaal van een man die zichzelf al jaren had opgegeven en opnieuw wordt geboren. Hij geeft zijn leven alsnog een doel door met onvermoeibaar activisme dat ene project op te pakken. Waarom zou hij niet helpen om een speeltuintje voor kinderen voor elkaar te krijgen? Hij laat drie schommels en een draaimolen achter en weet daarmee de mensen om zich heen toch nog te inspireren.

En jij? Hoe is dat met jouw leven? Wat is het belang ervan?

Bonus
Word geïnspireerd! Ontdek de trailer van de film.



Fotocredit
Bovenrand: foto van Susbany via Pixabay
In blog: foto van SplitShire via Pixabay

 

 

Maak je leven waardevol, voor jezelf en voor anderen
Als je niet weet hoe je dat voor elkaar krijgt, laat je dan effectief ondersteunen door individuele coaching

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.