070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Snap je dan niet hoe het werkt?!

Mijn man stormt de kamer binnen. ‘Wat heb je nou gedaan?’ Hij bekijkt het rolgordijn. ‘Hoe krijg je het voor elkaar! Heb je er scheef aan staan trekken?’ Mijn verweer dat dat echt niet zo is, maakt geen indruk. Bedremmeld trek ik het boetekleed aan, maar zijn toorn gaat nog even door.

Scheef
‘Kijk nou toch. Snap je dan niet hoe het werkt?!’ Nee. Hoe ik ook mijn best doe, ik snap dat niet. Ik gebruik het rolgordijn en heb geen idee wat er nodig is om het te laten werken. Verbijsterd kijkt hij me aan. ‘Snap dat dan!’

Zucht
Als hij een beetje is bedaard, haalt hij het gordijn uit de steunen en legt het op de grond. De bolletjesketting is los geschoten – geen wonder dat het gordijn niet meer beweegt. Hij onderzoekt hoe hij de ketting weer op de geleider past. Dat valt niet mee. Grote zucht. Pas een lang uur later is alles geregeld en kan ik het gordijn weer op en neer doen. Maar voortaan wel netjes loodrecht onder de geleider …

Geen talent
Voor dit soort ‘technische’ dingen heb ik geen talent. Ik weet zeker dat, als hij het me uit zou leggen, ik het weer snel vergeten ben. Het komt niet binnen. Hij zegt dat dat komt omdat ik er geen belangstelling voor heb. Misschien. Maar zelfs als ik mijn best doe om belangstelling te voelen, helpt dat niet.

Andere talenten
Gekscherend zeg ik dat ik een heleboel andere talenten heb. Hij reageert lachend: ‘O ja?’ ‘Ja!’ Ik vertel dat als hij het dvd-hoesje van een film ziet, hij heel overtuigend zegt dat we die film niet hebben bekeken. Ik beweer met nog meer overtuiging het tegenovergestelde door gedetailleerd een paar scènes te beschrijven.

Kleur en muziek
Zelfs met een routekaart in de hand ga ik soms de verkeerde kant op. Dat vindt híj onbegrijpelijk.
Bij het zien van zijn kledingkleuren voor een etentje, kan ík mijn afgrijzen niet altijd verbergen.
Als tijdens de fitness de radio gouden discohits speelt, noem ik na drie maten muziek titel en artiest en zing mee.

Soorten intelligentie
We zijn allemaal ergens goed in, maar dat verschilt per persoon. De Amerikaanse psycholoog Howard Gardner noemt dat meervoudige intelligentie. Hij ziet intelligentie als de bekwaamheid om te leren, om problemen op te lossen. Hij onderscheidt acht soorten.

(1) De technische vaardigheden van mijn man kun je omschrijven als rekenslim. Hij is goed in wiskunde, logisch denken en organiseren.

(2) Ik ben beeldslim en visueel ingesteld. Denken en onthouden gaat bij mij door middel van beelden.

(3) Blij ben ik met mijn taalslimheid. Ik ben goed in het denken in woorden, onmisbaar in mijn ‘vorige leven’ als jurist en nu bij het schrijven van blogs. En het maakt me dol op lezen en spreken.

(4) Slecht ben ik in beweegslimheid. Ik kijk met bewondering naar de lichaamsbeheersing van dansers of sporters.

(5) Mijn muziekslimheid is precies het tegenovergestelde. Ik bespeel verschillende instrumenten, zing dolgraag en voel ritme en melodie heel goed aan.

(6) Natuurslimme mensen herkennen snel natuurverschijnselen en houden van wandelen en dieren.

Tot slot twee soorten mensverbonden intelligenties.
(7) Samenslimme mensen kunnen goed communiceren en vinden samenwerken erg leuk.

(8) Zelfslim brengt met zich mee dat je goed kunt reflecteren over gedachten en gevoelens.

Goed nieuws
Je kunt dus op verschillende manieren slim en intelligent zijn. Het goede nieuws is dat je niet maar één vorm van intelligentie hebt, maar een combinatie. Je bent, misschien net als ik, goed in visuele vaardigheden en minder goed in logisch denken. Of muzikaal erg intelligent en minder in iets anders. Je hebt je eigen voorkeur voor een bepaalde manier van leren en onthouden.

Nog meer goed nieuws
Zelfs al heb je voorkeur voor een bepaalde intelligentie, dan nog kun je andere vaardigheden en intelligenties ontwikkelen. Vaardigheden waar je minder goed in bent, kun je trainen. Er is zelfs aangetoond dat je nieuwe slimheden kunt ontwikkelen.

Hoe ben jij slim?
Waar ben je goed in? Waar wil je nóg beter in worden? Onderzoek jezelf en ontdek het. Doen waar je goed in bent, geeft je veel plezier. Handig om te weten voor je loopbaan!
 

Fotocredit
Bovenrand: Colin Behrens via Pixabay
In blog: Ton W via Pixabay

 

Weet jij niet wat je talenten zijn? En welke je energie geven?
Kies voor een ontdekkingsreis!

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.