Het hing blijkbaar al langer in de lucht: schaamhaar is terug. Ik moet bekennen dat dit schoonheidsnieuws mij was ontgaan. Gelukkig zie ik een artikel in de maandelijkse bijlage van mijn krant en kan ik even updaten.
Van kaal naar bos: bijblijven is een dagtaak
Ik ben niet echt thuis in de wereld van mode en influencers. Dat vrouwen rond de millenniumwisseling op bepaalde delen van hun lijf opeens haarloos moesten zijn, was tot me doorgedrongen. Maar dat er nu zelfs schaamhaartoupetjes bestaan, om niet-bestaande haarbossen te veinzen, is het andere uiterste. Ja, je moet wel moeite doen om bij te blijven in de vrouwelijke vibes.
Mode maakt alles tijdelijk
Gek is dat toch, al die wisselingen. Niet alleen schaamhaar, maar ongeveer alles aan een menselijk lijf lijkt onderhevig aan modetrends. Vooral vrouwen worden gedicteerd. Op sociale media zie je van die filmpjes waarin in één minuut de beelden van vrouwelijke schoonheidsidealen gedurende verschillende decennia worden getoond. Groot en klein, ingesnoerd en los, dik en dun, bleek en gebruind – het duizelt aan je ogen.
Wie bepaalt eigenlijk dat iets ‘uit’ is?
Ook onze kleding, schoenen, tassen moeten(?) een paar keer per jaar anders. Nog afgezien van alle milieugevolgen van de productie en het afval blijf ik het een wonderlijk toneelstukje vinden. Ik wil er niet in acteren. Ik kies wat bij me past en koop liever iets met een goede pasvorm en van kwaliteit. Daar ben ik zuinig op en kan ik jaren mee doen.
We verjongen ons uiterlijk, maar niet ons denken
Wat ik echt niet snap, is waarom we aan de buitenkant zo ontzettend vaak (willen) veranderen, maar aan de binnenkant helemaal niet. Daar blijven we hangen aan wat we in ons hoofd hebben. We staan er niet eens bij stil wat dat is. Laten we het daar eens over hebben, want ik vind dat gek!
We worden met z’n allen steeds ouder en werken langer door. Als je een beetje genetisch geluk hebt en goed voor jezelf zorgt, blijf je tot op hoge leeftijd vitaal. Toch passen onze ideeën over wat het betekent om ouder te worden en te zijn, niet bij deze werkelijkheid.
Het vooroordeel: ouder en vastgeroest
We bekijken ouderen (zullen we zeggen 50+’ers?) als mensen die niet meer helemaal meetellen. In de ogen van velen zijn ze verouderd, lastig, zeurpieten, vaak ziek, niet bij de tijd, niet thuis op ICT-gebied en altijd stellig dat het ‘vroeger zoveel beter was’. Ze willen niet meer leren, niet meer veranderen, niet meer experimenteren en er zeker niet over praten.
Waarom is jong beter dan oud?
Ze zijn niet meer jong – dat is gewoon het grootste probleem. Hoezo gewoon? Is ouder worden dan niet een standaarddeel van het leven? Als je tenminste het geluk hebt om niet voortijdig dood te gaan. Volgens mij is dat namelijk het enige alternatief naast ouder worden. Wat maakt toch dat jong bij voorbaat zoveel beter is dan oud? Zit dat nog steeds in ons biologische brein, gebaseerd op eeuwen van evolutie? Heeft het te maken met de voortplantingsfunctie en ben je daarna niet meer nuttig? Nou ja, mannen zijn wat dit betreft erg in het voordeel. Die kunnen zich ook op veel oudere leeftijd (60+) nog blijven voortplanten en worden dan soms zelfs nog bewonderd om hun viriliteit. Tja, kom daar maar eens om als 40+ vrouw die de overgang in het verschiet heeft liggen. Vrouwen: die wedstrijd met de heren der schepping gaan we niet winnen.
De demografie schreeuwt om een nieuwe kijk op ouder worden
Eén ding hebben die jongeren in elk geval gemeen: er zijn er veel te weinig van. Demografisch zijn ze zeldzaam en daarom meer gewild. Ze zijn wel te klein in aantal om al die ouderen te vervangen. Dus? Er is een probleem met die ouderen! Ze zijn met teveel en er is dubbele vergrijzing, want ze leven ook nog jaren langer. En dan heb ik het nog niet eens over al die andere nadelen die er aan ouder zijn worden gekoppeld.
Tijd om de waarde van ervaren werknemers in te zien
Als ik me beperk tot de ouderen op de werkvloer, zie ik een werkelijkheid die anders is dan de beelden die we van ze hebben. Er loopt meer levenswijsheid en werkervaring rond dan we ooit als maatschappij hadden! Dat kunnen we goed gebruiken in deze onzekere tijden waarin veranderingen sneller gaan dan we kunnen bijbenen. En wat denk je van hun relativeringsvermogen, empathie, mildheid en brede blik? Onbetaalbaar en niet zomaar bij andere leeftijdsgroepen in te huren.
Beeldvorming veranderen? Begin bij jezelf!
Wat we dan met die vervelende, gedateerde beelden en die vooroordelen moeten? Ach, denk ik als ervaren mens, laten we geen energie verspillen aan dingen en mensen die we toch niet kunnen veranderen. We kunnen wel op onze kleine, individuele manier indirect bijdragen aan verandering. Door blij te zijn met de leeftijd die we hebben en dit gevoel te benoemen. Door actief te zijn in het ontdekken van nieuwe dingen, over de wereld en over onszelf. Door ons te verwonderen over de maatschappij waarin we leven en positief te kijken naar wat er wél kan.
De keuze is aan ons, als ervaren werkers. Ik draag door mijn werk én privé daar dolgraag elke dag aan bij. Doe je mee en ondersteun je deze golf van positiviteit?
Bron
Nathalie Wouters: Schaamhaar is terug – dus wat te doen als je allles hebt laten laseren? In: NRC, 2 maart 2024
► Fotocredit
Bovenrand: Felix Mittermeier via Pixabay
In blog: Lisa Redfern via Pixabay
Reacties