070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Recycling is goed, maar niet in je loopbaan

Midden in de nacht word ik wakker van een vreemd geluid. Geen idee wat het is. Het regent keihard, maar dit is iets anders. Het lijkt van de begane grond te komen. Ik sluip stilletjes de trap af. Beneden hoef ik niet meer na te denken over het geluid, want ik zie het: het geluid van veel te veel water. Met stromen gutst het uit het keukenplafond naar beneden. Alles tussen het plafond en de grond, wordt zonder enige inspraak met water bedekt.

Zinloos
Het lijkt alsof ik in de verkeerde film zit, maar dat duurt niet lang. Hier moet iets gebeuren! Ik maak mijn man wakker. Samen dempen we het water en zuigen het op met alles wat er aan textiel te vinden is. Totaal zinloos. We gaan op zoek naar de bron van de lekkage. Die moet ergens bij het plafond zitten, maar waar? In de slaapkamer boven de keuken ontdekken we niets bijzonders. Totdat ik naar buiten kijk en zie dat het balkon overvol met water staat.

Oorzaak en gevolgen
Nu pas besef ik dat we de herfstbladeren niet hebben weggeveegd en dat dus de afvoer verstopt is. Zodra ik die heb bevrijd van takjes en andere natuurrestanten, loopt het water weg. Als ik daarna het keukenplafond inspecteer, zie ik dat de rivier is geslonken tot miezerige straaltjes. De oorzaak van het probleem is gevonden. Nu alleen nog de gevolgen opruimen. Nog maanden daarna zijn we aan het drogen en vernieuwen.

Piepsysteem
Ons balkon liet pas van zich horen toen het te laat was. Een auto waarschuwt met rode lampjes. Een lijf met spierpijn of koorts. Je loopbaan heeft zijn eigen piepsysteem. Als je vijftig wordt en in elkaar krimpt bij elke felicitatie. Als je nieuwe leidinggevende persoonlijke ontwikkeling wél belangrijk vindt en naar je plannen vraagt. En jij dan heel zenuwachtig wordt. Als je functie wordt opgeheven en je een loopbaantraject krijgt aangeboden. En je in het kennismakingsgesprek met de coach met trillende stem beseft dat je veel eerder aan loopbaanonderhoud had moeten doen.
 

Recycling
Pas nu heb je door dat een loopbaan zich jaar na jaar laat vullen met jouw ervaringen. Dat wil zeggen: als het goed gaat. Vaak is de realiteit dat er niet meer is dan een herhaling van wat je al kunt. Dan wordt het geen waardevolle vulling, maar steeds slechter ruikende recycling.

Actie!
Wanhoop niet als je jezelf herkent. Ik heb één grote troost: het is nooit te laat om ‘iets’ aan je loopbaan te doen. Wat je nodig hebt, zijn maar drie dingen.
1) Erken dat het belangrijk is dat je in actie komt. 2) Zet werkgeluk bovenaan je actielijstje. 3) Omarm je angst voor verandering.
Daarna is het de hoogste tijd voor actie!
 

Wanneer doe jij aan loopbaanonderhoud?
Pak zelf de regie voordat iemand anders dat doet

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.