070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Rare dingen geven altijd problemen

'Loop eens een stukje, zonder na te denken.’
Ik doe wat ze zegt en loop op haar aanwijzing een paar keer van de ene naar de andere kant.
‘Ik zie het al. Je linkerkant doet niet mee, alles komt uit rechts.’
Vragend kijk ik haar aan. Waar heeft ze het over?

Ongemerkt
Ze legt uit dat een lichaam altijd de makkelijkste weg neemt. Als ergens een probleem ontstaat, verzint het lijf iets om zo weinig mogelijk energie te gebruiken. Loopt het links niet lekker? Dan neemt rechts het over. ‘Compenseren’ heet dat en het gaat vanzelf. Ik heb het niet gemerkt, maar de gevolgen zijn enorm en daar heb ik last van.

Nodig
Als ik op de fysiotherapeutentafel lig, begint het kneden en knijpen. Au! Niet echt lekker, maar ik weet dat het nodig is. Met loopinstructies, een paar oefeningen en een nieuwe afspraak wandel ik de deur uit.

Herprogrammeren
In de dagen daarna ben ik alert op elke beweging die ik maak. Tot mijn verbazing merk ik dat ik niet alleen bij het lopen rare dingen doe. Ook fietsen en zelfs zitten doe ik met rechts. O jee, voorlopig heb ik mijn handen vol aan mezelf herprogrammeren.

Lichaam en geest
Niet alleen je lichaam past zich aan als er problemen verschijnen. Ook je denken verandert, ongemerkt. Reageerde je vroeger als een felle donder wanneer iemand flauwe ambtenarengrappen maakte, nu haal je niet eens meer je schouders op. Was je in je jonge jaren actief bezig met je werk en met dingen verbeteren? Ach, het zal wel, je zit je tijd uit.

Herhaling
Je doet je werk op de automatische piloot. Als ze weer eens met een nieuw plan komen en naar je mening vragen, wijs je er fijntjes op dat dit vijftien jaar geleden ook al is geprobeerd. En jammerlijk mislukte. Elke dag voelt voor jou als een herhaling van de dagen ervoor. Je overleeft de werkuren met veel koffie, ongezonde snacks en het verstand op nul. Na kantoortijd hang je op de bank, moe en afgestompt. Zelfs spannende series boeien je niet. Na uren zappen ga je veel te laat naar bed.

Hallo lezer: ben je er nog?
Zorg dat jouw tweede loopbaanhelft er anders uitziet. De lange loopbaan van tegenwoordig kan zoveel veel meer zijn dan je alleen maar voort sloffen van dag naar dag. Bij mijn klanten zie ik hoeveel verschil het maakt als ze zelf het heft in handen nemen. Als ze nieuwe dingen over zichzelf ontdekken, andere talenten gebruiken in hun werk. Ze voelen de energie weer stromen en merken dat ze niet alleen in het werk, maar ook daarbuiten, plezier hebben.

Wil jij dit ook? Weet dan dat er maar één ding voor nodig is: de wens om te veranderen!


Fotocredit
Bovenrand: Pixabay | Engel62 89501
In blog: Pixabay | My-Photography 1715466

 

Veranderen is spannend, maar je hoeft het niet alleen te doen
Als ervaren coach ondersteun ik je graag met een traject dat precies bij je past

 

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.