070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Quiet Quitting – je bent er wel, maar je bent er niet

Ik vind het niet goed of slecht. Maar veel mensen wereldwijd zijn fel voor of tegen. Eén ding is zeker: of het nou een viral video op TikTok is, een artikel in internationale kranten of een term die onder de Chinese censuur valt – het is een fenomeen dat de aandacht heeft. Vreemd? Nee. Ik praat je bij, met natuurlijk een verbinding naar ervaren werkers.

Quiet Quitting
De Engelse term komt uit die TikTok-video. De strekking van het filmpje is: jonge professionals zijn tegenwoordig steeds minder gedreven om een stapje extra te zetten op hun werk en dat is oké. In vertaling wordt het iets als: ‘je stopt met het idee om hoger en verder te gaan, je bent niet langer geabonneerd op de maatschappelijke houding dat werk je leven is’.
Het is een trend waarbij je op je werk heel bewust net voldoende doet om niet ontslagen te worden.

Een jongerending?
De jongste generatie stond in de schijnwerper, waarna oudere generaties niet veel tijd nodig hadden om te wijzen op de luiheid en de doorgeschoten prinsen- en prinsessencultuur van hun jongere collega’s.
Daar valt al meteen het nodige over te zeggen. Het idee dat mensen onverschillig zijn over hun werk is al eeuwen oud, sinds de eerste herder in slaap viel tijdens het waken over zijn schapen.
Een ‘iets met jongerending’ is het ook niet. Veel 50’ers en 60’ers zijn alleen maar kantoorzombies. Veel 40’ers geeuwen zich door hun roosterdiensten heen.

Een onzinverhaal of toch niet
De jongere generatie heeft een nieuwe, lekker klinkende naam bedacht voor iets dat al bestond. Nu kunnen ze zeggen dat zij het verzonnen hebben. Leuk.
Dat wil niet zeggen dat het een onzinverhaal is. De naam roept belangrijke vragen op, ook al zijn deze niet nieuw. Vragen als: wat is genoeg als je werkt? Wat kan een werkgever verwachten in ruil voor het maandelijkse loon dat hij betaalt? Wat is een goede balans tussen leven en werk?

Werknemers- of werkgeversbril
Vaak is het antwoord op deze vragen afhankelijk van of je werknemer of werkgever bent. Aan de (jonge, sorry …) werknemerskant heerst de gedachte dat een achturige werkdag erg benauwend en onderdrukkend is. Als je weet dat het begin vorige eeuw voor fabrieksarbeiders normaal was om tien tot veertien uur per dag te werken, is thuiswerken in je pyjama een radicale verandering. Mijn vader werkte in het begin van zijn loopbaan, midden vorige eeuw, jarenlang nog op zaterdag.
Werkgevers: voordat e-mails onze levens gingen beheersen, was het onfatsoenlijk om werknemers na hun werk te benaderen.

Stoppen met werken of veel meer
Sommige experts zijn keihard kritisch. Ze vinden dat Quiet Quitting niet alleen maar gaat over stoppen met werken, maar een stap is richting stoppen met leven.
Natuurlijk moeten we ons niet laten definiëren door ons werk. Maar als we minstens acht uur per dag werken, zijn we dan bereid om gewoon maar door te ploeteren, op de automatische piloot, tot de onvermijdelijke verveling toeslaat?

Zingeving
Werk kan je betekenis geven en een doel. Dit deel van een leven kan gevuld zijn met floreren en jezelf ontwikkelen. Ik ben tegen burn-outs, maar ik verwerp niet de mogelijkheid dat je vreugde kunt vinden in je werk. Dat je dol kunt zijn op je werk. Als je ‘hoger en verder’ wilt gaan, hoeft dat niet te betekenen dat je jezelf toestaat om burn-out te raken. Jezelf net iets verder duwen dan het magerste minimum is de manier om te groeien, jezelf te ontwikkelen en je mogelijkheden te vergroten.

De rit uitzitten, stil stoppen of opgesloten zitten in je baan
Het zijn een paar Nederlandse vertalingen van Quiet Quitting. Wat kun je als 40+’er zelf doen om te voorkomen dat deze woorden op jou van toepassing zijn?
Als je merkt dat je de neiging hebt je af te sluiten van je werk, kijk dan wat er aan de hand is. Laat het niet zomaar gebeuren.
Voel je je uitgeput of komt er teveel werk naar je toe? Geef het aan en vraag welke taken prioriteit hebben.
Zet je een stapje terug op je werk omdat je daar iets mist? Zoek dan actief naar wat je energie en uitdaging geeft.

Waarom zou je een groot deel van je tijd dingen doen waardoor je mentaal afhaakt? Dat is zonde van de tijd én van jou, zeker in je tweede loopbaanhelft!


Bronnen
Mitch Albom: The only thing new about quiet quitting is the name, Detroit Free Press, 28 augustus 2022
Onno Hamburger: LinkedIn-nieuwsbrief over werkgeluk, 19 september 2022
Arianna Huffington: Quiet Quitting, bericht op LinkedIn, augustus 2022


Fotocredit
Bovenrand: foto van Markus Spiske via Pixabay
In blog: foto van muntazar mansory via Pixabay
 

Laat jezelf niet opslokken door Quiet Quitting en onderzoek waar het in jouw leven om gaat
Ontdek het met een set van twee zingevende gesprekken

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.