Jemig, wat een onkruid! Het is duidelijk dat hier iets moet gebeuren. Eerst maar effe de zijkant aanpakken. Met flink schoffelen gaat me dat wel lukken. Kan ik ondertussen naar die trap kijken, want dat wordt een hele klus. Zo, zijkant klaar.
Nu de trap. Tja, die is echt helemaal overgroeid met groene zooi. Weet je wat? Ik pak meteen de brander erbij. Kan ik al dat lastige spul in één keer aanpakken. Komt het voorlopig ook niet meer terug. Als je iets doet, moet je het goed doen, hè. Nou, het was hard werken, maar dat ziet er stukken beter uit.
Opgefrist
Er komt een buurtbewoner aangerend. ‘Meneer, meneer, wat hebt u gedaan?’
‘Dat zie je toch? Ik heb de boel hier eens lekker opgefrist, geen onkruid meer te bekennen.’
‘Maar dat was helemaal geen onkruid! Het waren bijzondere muurplantjes die met veel moeite tussen de traptreden van het ecologische kunstwerk zijn gezet.’
‘Hoezo kunstwerk? Stond er dan een bordje bij? Ik heb niks gezien!’
IJverig
In vijftien minuten vernietigde een overijverige groenmedewerker van de gemeente Utrecht het waardevolle werk dat buurtvrijwilligers en biologen in drie jaar opbouwden. De trap is ontworpen door een kunstenaar en heeft ruim 240.000 euro gekost. Het was de bedoeling dat de trap in de loop van de tijd overwoekerd zou raken met speciale plantjes en zijn naam eer zou aandoen: Verdwijnende Trap.
Folly
Het is geen gewone trap, maar een folly: iets dat nutteloos lijkt. Een trap met scheve treden, aan de ene kant eindigend in het water en aan de andere kant bij het raam van een museum. Als je het niet als kunst wilt zien, vind je het zonde van het geld. Met een kunstzinnige blik ontdek je de verbinding tussen natuur en cultuur en de mooie inpassing in het oude landschapspark.
Water geven
In de afgelopen jaren deden veel mensen moeite om de trap zo begroeid mogelijk te laten worden. Ze bestudeerden welke planten het goed deden en gaven water als er te weinig regen viel. Langzaam maar zeker lukte het om de trap steeds groener te krijgen. Tot aan die rampzalige ochtend. Nu getuigen alleen een paar verkoolde resten van wat eens een levend kunstwerk was.
Hoe is dat bij jou? Je kunt heel hard werken, maar is wat je doet waardevol voor anderen?
► Fotocredit
Bovenrand: Pixabay | René Schué 5296695
In blog: Pixabay | Peter H 3451660
Reacties