070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Oud is fout

We houden niet van oud. In elk geval niet van oude mensen. Dat is nog erger geworden sinds ouderen opeens betiteld werden als kwetsbaar. Toen de eerste persconferentie deze combinatie lanceerde, was het raak. Weg met al die berichten over vitale ouderen die wereldreizen maken, fitnessfreaks zijn of nog ‘gewoon’ werken.

Wedstrijd
Dat er zoveel ouderen snel overleden, was een tweede klap in de beeldvorming. ‘We moeten ze beschermen’, was de overheersende mantra. Al snel liep het woord ‘risicogroep’ voorop in de wedstrijd voor het meest gebruikte woord van het jaar.

Buikpijn
Omdat ik bezig ben met loopbanen voor gevorderden, kreeg ik er buikpijn van. Ik weet dat je bij de beleidsmakers al veel eerder oud bent. Die plakken je als cadeau bij je 40ste verjaardag het etiket ‘oudere werkende’ op. Dat je dan bij de lange loopbanen van tegenwoordig nog niet eens op de helft bent, doet er niet toe. Je bent niet jong meer en dus ben je oud.

Jong tegen oud
Heel vervelend. Want jong is goed. Je wordt gezien als out of the box, fris, levendig en vernieuwend. Je bent enthousiast, sprankelend en overal voor te porren. Bij oud overheersen de negatieve dingen. Vaak ziek, traag in doen en denken, vastgeroest in eigen ideeën. Je gaat niet met de tijd mee, zeker niet met de moderne techniek en het ergste is de uitspraak dat ‘vroeger alles beter was’.

Oud en out
Wat is dat toch, dat het woord oud zo’n negatieve lading heeft? Waarom is oud vaak ook out? Volgens mij zit dat heel diep. Het zweeft ergens tussen ’dan ben je dichter bij de dood’ en ‘je hebt alles al een keer gezien’. Het is een wonderlijke mix van beelden van anderen en je eigen houding.

Mentale leeftijd
Zelf ben ik ervan overtuigd dat kalenderleeftijd veel minder belangrijk is dan je mentale leeftijd. Aan die laatste kun je van alles doen! Je open blijven stellen voor nieuwe dingen, mensen en avonturen, heeft niets met je geboortejaar te maken.

Lef
Het verlaten van een vertrouwd spoor vraagt wel lef. En kwetsbaarheid. Misschien roept het weerstand op, bij anderen en bij jezelf. Toch weet ik het zeker: leven met een open blik is veel leuker dan je terugtrekken in het bekende!

 

Ben je toe aan iets nieuws in je werk en zoek je iemand die met je meedenkt?
Laat je ondersteunen op een moderne manier: via online coaching

Reacties

Josien Sneek

Prachtig omschreven, Annelies! Er zitten zoveel voordelen aan 'iets' ouder zijn. Wat zou het mooi zijn als daar meer aandacht voor zou komen. Je brengt me op een idee voor een nieuw blog! Je houdt er een spannende reismanier op na. Mooi hoe je bereid bent je open te stellen voor het avontuur. PS Ik bloos bloos door je coachcompliment ...


Annelies Tegel

Helemaal eens met deze blog! Hoe flexibel je bent en blijft in je hoofd is veel belangrijker dan je fysieke leeftijd! Voordeel van 'ouder' worden vind ik dat je reflectievermogen groeit en je daardoor ook bewust keuzes durft te maken en niet bang hoeft te zijn dat je iets 'mist'. Zelf blijf ik ieder jaar mezelf uitdagen door avontuurlijke reizen te maken door Afrika met enkel een auto en tentje op het dak. Niet weten waar je 's avonds slaapt, spannende tochten door ruige natuur en vertrouwen op de goede afloop, zorgt er elke keer voor dat ik mijzelf mentaal stretch. Dus 'oudere' mensen: laat je niets wijsmaken, ouder worden heeft ook vele voordelen! P.S. Ik ken Josien en je door haar laten coachen is een feestje!


Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.