070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Op die simpele vraag geeft niemand antwoord

Doe even mee aan een kort experiment. Denk aan een modern, groot gebouw dat bijna vijf keer zo scheef is als de toren van Pisa. Heb je al buikpijn?

Bedoeld en niet bedoeld
Dat superscheve gebouw bestaat. Als je het vergelijkt met die beroemde Italiaanse toren, valt niet alleen het verschil in scheefheid op. Er zitten ook negen eeuwen geschiedenis tussen. Maar het belangrijkste verschil is dat de Italiaanse toren, hoewel hij al kort na de start van de bouw ging overhellen, bedoeld was als rechte toren. Daarentegen is zijn scheve broer ontworpen om zo scheef mogelijk te zijn.

Aantrekkingskracht
Wat de constructies met elkaar delen, is dat schevigheid iets met ons mensen doet. Wij willen het rechtzetten en voelen ons er ongemakkelijk bij. Tegelijkertijd heeft dat niet-rechte een enorme aantrekkingskracht. Meer dan een miljoen mensen bezoekt jaarlijks de scheve toren. Geen wonder dat de Italiaanse overheid er niet over peinst om moderne technieken te gebruiken om de toren helemaal recht te zetten. Dat zou het toerisme geen goed doen.

Toerisme
In Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten weten ze dat ook. Toen in de stad Dubai het hoogste gebouw van het land een enorme toeristische trekker werd, wilde Abu Dhabi daar als hoofdstad overheen. Het kost echter heel veel geld om nog hoger te bouwen. Daarom bedachten ze het meest scheve gebouw dat door mensenhanden is gemaakt: Capital Gate, te vertalen als: Poort van de Hoofdstad. Ze kwamen meteen het Guinness Book of Records binnen in een nieuwe categorie: het gebouw met de grootste helling ter wereld.

Het mag niet omvallen
Het gebouw werd al snel beroemd, maar zit niet erg logisch in elkaar. Dat kan ook niet, want er moest van alles worden bedacht om te voorkomen dat het omviel. Wat moesten ze doen tegen de wet van de zwaartekracht? De enorme krachten die door de extreme hellingshoek ontstonden, moesten in evenwicht worden gebracht met nog nooit eerder bedachte stalen constructies. Ook de wind mocht geen vat krijgen op het 35 verdiepingen hoge gebouw. Plus: elke etage had een unieke vloer nodig, in vorm en omvang.

Opschepperij
Hij vindt het onzin - architect Reinier de Graaf, verbonden aan één van de grootste architectenbureaus ter wereld. De Graaf is er duidelijk over. Natuurlijk is het een hoogstandje van ingenieurskunst: het is erg ingewikkeld om het scheefste gebouw ter wereld te maken. Toch ziet hij het vooral als virtuoze opschepperij in de sfeer van ‘kijk eens wat we ondertussen allemaal kunnen’. Het opmerkelijke gebouw is alleen maar bedoeld om een nieuw record te vestigen. En daar zit zijn probleem. Waarom zou je zoveel geld, denkkracht, energie, materialen en ruimte inzetten voor zo’n slecht doel? Waarom wil je als architect zo’n gebouw maken? Op die simpele vraag geeft niemand antwoord.

Waarom
Als ik jou vraag waarom je werkt, wat is dan je antwoord? Natuurlijk zijn er mensen die werken voor het geld. Op zich is daar niets mis mee. Ze hebben een huis, moeten elke dag eten en willen op vakantie. Als coach zet ik daartegenover dat ik ervan overtuigd ben dat je geld kunt verdienen met wat je het allerliefste doet. En ook dat je altijd beter zult zijn in het werk dat je leuk vindt.

Misschien werk jij voor de fijne contacten. Het werk maakt je niet zoveel uit, de sfeer en de samenwerking met collega’s vind je veel belangrijker. Maar: stel dat die collega’s één voor één vertrekken, blijf je dan nog steeds hetzelfde werk doen?

Sommige mensen werken omdat dat ze inspireert. Ze vinden het belangrijk om anderen te helpen, ze willen de wereld veiliger maken of gebruiken hun kunstenaarschap om een boodschap over te brengen.

Match
Bij loopbaancoaching is het een van de belangrijkste dingen die ik mijn klanten laat ontdekken: waar krijg jij energie van? Waarvoor kom je ’s ochtends je bed uit? Als je niet met plezier werkt, is er bijna altijd een slechte match met wat jou drijft om te werken. Met een goede match is geld minder belangrijk en zijn vervelende collega’s niet doorslaggevend voor werkgeluk.

En jij?
Wat is voor jou de reden om te werken?
Ben je blij met je werk of mis je iets?

Bonus
Als je nieuwsgierig bent naar het gebouw, bekijk dan de korte video. Waarschuwing: deze heeft een hoog reclamegehalte.



Bron
Interview met Reinier de Graaf, Spraakmakers NPO Radio 1, 9 maart 2023
 

Fotocredit
Bovenrand: foto van Julian Hacker via Pixabay
In blog: foto van Beatrice Schmuki via Pixabay
Op startpagna blogs: foto van Julian Hacker via Pixabay
 

Wil jij meer dan op de automatische piloot je werk doen?
Je hebt groot gelijk: ontdek met loopbaancoaching welk werk jou energie en plezier brengt

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.