070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Niet netjes in de rij!

Ik hoor ze al uit de verte. Ze kletsen vrolijk met elkaar. Een groepje leerlingen loopt in een rijtje naar het zwembad. Zwemtasjes in hun hand of op de rug. De juf houdt ze goed in de gaten bij het oversteken.

Het rijtje
Het doet mij denken aan het rijtje waar ik ooit zelf in liep. Het was in de eerste jaren op de basisschool. Ons huis stond er vlakbij, maar ik moest wel een paar drukke straten over. Daarom wilden mijn ouders dat ik meeliep met het rijtje dat gezamenlijk deze straten overstak. Onder begeleiding van een juf of meester - dat vonden ze veiliger.

Protest
Ik vond dat helemaal niet nodig. Als kleine protestdaad koos ik op een dag een ander rijtje, waardoor ik met een omweg naar huis liep. Wat genoot ik van die nieuwe route. Opgetogen kwam ik thuis. Daar vond ik een diep ongeruste moeder die mij blij in haar armen sloot. Daarna kreeg ik flink op m’n donder. Hoe haalde ik het in mijn hoofd om dit te doen? Het maakte mijn lust om te experimenteren stukken kleiner.

De drie O’s
Ouders, opvoeding en omgeving: dat zijn de factoren die je in de eerste jaren van je leven vormen. Zonder dat je er erg in hebt, krijg je allerlei ‘boodschappen’ mee. ‘Maak geen lawaai, want dan hebben de buren last van je.’ ‘Jij bent de oudste, dus jij moet het goede voorbeeld geven.’ ‘Denk erom: geen ruzie maken.’ ‘Wat ben je toch onhandig. Nu zit er alweer een vlek op je bloes.’ Die boodschappen worden diep in jezelf opgeslagen. Ze maken dat je iets wel of juist niet doet, ook op veel latere leeftijd.

Een handig of een lastig patroon?
In de loop van de tijd ontwikkel je een patroon dat gebaseerd is op deze boodschappen. Soms is dat heel stimulerend. Als je van huis uit meekreeg dat je niet moet zeuren, heb je waarschijnlijk een groot doorzettingsvermogen. Handig als het in het leven tegenzit en je optimistisch moet blijven.
Soms is zo’n patroon heel lastig. Als je blijft doorgaan, ook als je echt niet meer kunt, betaal je na verloop van tijd een hoge prijs. Je geest of je lijf laat je weten dat je te ver bent gegaan. Veel mensen zijn pas dan bereid om naar zichzelf te kijken.

Vind jezelf opnieuw uit
Het voordeel van een ‘iets oudere’ leeftijd is dat je jezelf steeds beter leert kennen. Welke patronen kreeg jij van thuis mee? Waar haal je voordeel uit? Waar heb je last van? Past een patroon bij de persoon die je geworden bent? Als iets niet (meer) bij je past, neem er dan afscheid van. Aangeleerd gedrag kun je afleren. Dat is even wennen. Maar je krijgt er een andere IK voor terug!


Fotocredit
Bovenrand: afbeelding van wgbieber via Pixabay
In blog: afbeelding van Wolfgang Höfle via Pixabay

 

Wil je nieuwe input voor de tweede helft van je loopbaan?
Besteed er eens een bijzondere dag aan: de Loopbaaninspiratiedag

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.