070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Maak van je leeftijd tijd om te leven!

Alleen de nuttigen mochten mee. Dat zijn de kinderen en de mensen onder de veertig. Zij worden gezien als het betere deel van de mensheid. Je zou kunnen zeggen dat mensen onder de veertig het voordeel van de twijfel krijgen. Overigens krijgen ook brave honden toestemming. Die zijn altijd handig.

Leeftijdsselectie: een verontrustende gedachte
Ik ontdek een verwarrend, intrigerend gedachtenspel dat me in beslag neemt. Hoewel ik weet dat het sciencefiction is, zijn er zoveel haakjes naar onze huidige wereld dat de omvorming keihard bij me binnenkomt. Leeftijd als selectiecriterium – ik gruw ervan.

De onzichtbare lens van leeftijdsbewustzijn
Als je zoals ik voor je werk bezig bent met de ‘oudere’ leeftijd, draag je die bril ook buiten je werk. Het is ondertussen zelfs een modern device geworden: alsof een chip met kunstmatige intelligentie bij me geïmplanteerd is zonder dat ik me dat kan herinneren. Met dit inwendige instrument kijk ik om me heen: ik zie, ervaar, weeg en voel.

Leeftijdservaringen
Ik ben jaloers op studenten die veel meer kennis, inzicht en lef tonen dan ik als werkende avondstudent van dertig deed. Tegelijkertijd geven ze me vertrouwen voor de toekomst die er vaak zo neerslachtig uitziet.
Als ik een training volg moet ik me inhouden om niet teveel mijn mond open te doen als de 60+ trainer theorieën en oefeningen aanreikt die ik herken. Naast me zit een jonge vrouw die mijn dochter had kunnen zijn. Haar bewonderende reactie als ik aarzelend toch iets inbreng, geeft me een gevoel van dankbaarheid.
In een interview met radiomaker Frits Spits hoor ik hoe hij als enthousiaste 70+’er vertelt over zijn nieuwe boek. Hij wil doorgaan met zijn wekelijkse programma over de Nederlandse taal zolang het kan. Ik laat zijn bezieling me raken en voel me geïnspireerd.

De onzin om mensen te reduceren tot cijfers
‘Age is just a number’ – een quote die ik vaak zie langskomen. Ik ben het daar hartstochtelijk mee oneens! Oké, natuurlijk is leeftijd een getal, dat hebben we met elkaar zo uitgedacht. Maar mensen reduceren tot alleen maar een getal, is onzin. Als we kijken naar LEEFtijd wordt het een heel ander verhaal. Dan zie ik om me heen dat een leeftijdsgetal niets zegt over een mens als individu. Dan is een grens trekken tussen nuttige mensen tot veertig jaar en onnuttige mensen vanaf veertig nergens op gebaseerd.

Stop de vergelijkingen tussen leeftijden
Nog zo’n rare quote die bij mij altijd verkeerd valt: ‘Vijftig is het nieuwe dertig’. Ik begrijp er niks van waarom je mensen van vijftig met een andere leeftijd zou moeten vergelijken. Bovendien klinkt het alsof het jongere dertig veel beter is dan vijftig – hoezo dan? Wat mij betreft houden we meteen op met dat soort vergelijkingen. En we reageren erop met de opmerking dat het onzin is.

Wat voel je als je 65 bent?
Neem nou mezelf. Ik ben 65 jaar (en 10 maanden). Geen idee hoe ik me zou moeten voelen, want ik ben deze leeftijd voor het eerst. Ja, ik merk fysieke veranderingen in mijn lijf, iets waar ik niet blij mee ben, omdat het vaak achteruitgang is. Met goede zorgen voor bewegen, eten, rusten en slapen hoop ik mijn lijf zo goed mogelijk te ondersteunen bij het ouder worden.

Mentaal rijker: de menselijke winst van ervaring
Mentaal voel ik een tegenovergestelde ontwikkeling. In mijn werk als trainer en coach heb ik een reusachtige gereedschapskist kunnen vullen met opleidingen, nascholingen, kennis en interventies. Al mijn ervaringen zorgen ervoor dat ik sneller analyseer of verbanden leg en een betere professional ben dan in het begin van mijn tweede loopbaan (na mijn ‘vorige leven als jurist’). Mijn contact met coachklanten of trainingsdeelnemers gaat veel soepeler en is intenser. Mooie menselijke winst!

Leven als ervaren persoon
Als privépersoon ervaar ik hetzelfde. Meer zicht op mezelf, op mijn kwaliteiten en schaduwkanten. Meer bewustwording van wat me energie en inspiratie geeft en waar ik mee bezig wil zijn. Ik voel me waardevoller en verrijkt door het meemaken van de hoogtepunten, maar ook de dieptepunten in mijn leven. Als ervaren mens ervaar ik ook mijn leven als meer gevuld, meer verdiept door alles wat gebeurde.

Hoe nieuwsgierigheid leeftijd overstijgt
Tegelijkertijd ben ik me bewust van de grootste valkuil als 60+’er: denken dat ik alles al heb gezien en meegemaakt, dat ik niks meer hoef bij (of af) te leren. Nee, ik wil juist nieuwsgierig zijn, mezelf blijven voeden met nieuwe ontdekkingen en ervaringen. Ik wil zo lang mogelijk voluit leven én groeien. Zodat leeftijd ook echt LEEFtijd is!

En jij? Wat doe jij als veertiger, vijftiger of zestiger om jezelf te blijven ontwikkelen?

Tip
De tekst uit de eerste alinea is gebaseerd op het boek Gebied 19 van Esther Gerritsen. Deze sciencefictionroman is een echte ideeënroman. Maar het is nooit helemaal duidelijk waar de roman over gaat. Misschien is het klimaatverandering? Migratie? Ongelijkheid? Covid-19? Schizofrenie van de maatschappij? Ik kan het je niet zeggen, maar het leest als een geweldig boek!

Fotocredit
Bovenrand: Janie via Pixabay
In blog: Nowaja via Pixabay

 

Vraag je eens af hoe jij verder gaat, met je leven en werk
Laten we samen daarbij stilstaan in een bijzonder gesprek over zingeving, leven en werk

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.