070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Maak je werk waardevol!

De enige zekerheid van het leven is dat we dood gaan. Maar hoe leef je je leven totdat het einde er is? Wat is voor jou van waarde?

Angstaanjagend
De film Melancholia raakt aan dit thema. Hij vertelt het verhaal van mensen die bij elkaar komen om de bruiloft van Justine te vieren. Als blijkt dat de planeet Melancholia dreigend dicht bij de aarde komt, wordt alles en iedereen op de proef gesteld. De zus van Justine, Claire, weet zich in haar rationaliteit geen raad. Ze probeert er nog van alles aan te doen om hoop te vinden, ook al is de situatie ondertussen uitzichtloos: de aarde zal verpletterd worden. Justine, die psychisch instabiel is, is gewend een leven te leiden waarin weinig dingen van waarde zijn. Zij ontpopt zich echter tot degene die, moedig en waardig, samen met Claire en diens jonge zoon het einde van de aarde tegemoet treedt. Indrukwekkend. Dramatisch in beeld gebracht met muziek van Wagner.

Eindigheid
Hoe ga jij om met het feit dat het leven eindig is? Natuurlijk, je weet het. Maar het is niet echt een lekker onderwerp. Gelukkig slurpt de waan van de dag je op. Het ‘druk druk druk hebben’ lijkt steeds meer een statussymbool. En dus dender je lekker door.

Bezig zijn
Zo hoef je niet stil te staan bij wat jouw leven voor betekenis heeft. Bij wat jij in het leven belangrijk vindt. Wat je wilt achterlaten als je aan het eind van je leven terugkijkt. Hé, lezer, ben je er nog? Mooi om te merken dat het onderwerp je raakt.
 

Waardevol
Ik laat je graag even stilstaan bij je persoonlijke waarden, je missie. Nee, geen thema’s die je losjes eventjes met je beste vriend, vriendin of partner bespreekt. En toch … Persoonlijke waarden zorgen ervoor dat je je leven als waardevol ervaart. Het is diep menselijk om meer te willen dan het vervullen van onze dierlijke behoeften aan eten, slaap en seks.

Triggers
Vaak hebben we het pas over persoonlijke waarden als die in de knel komen. Als je wordt getriggerd, omdat je voelt dat één van jouw waarden geen recht wordt gedaan. Als je boos wordt, omdat iets dat in jouw ogen wezenlijk is, zomaar over het hoofd wordt gezien. Als je verdrietig bent, omdat een vanzelfsprekendheid voor jou, voor je naasten niet zo vanzelfsprekend blijkt te zijn.

130 kilometer
Ook op het werk spelen persoonlijke waarden een rol. Integriteit is daarvan een goed voorbeeld. En wat denk je van vrijheid, tolerantie of duurzaamheid? Het lijken abstracte begrippen, totdat je in een situatie belandt waarin die waarde een rol speelt. Het doet mij terugdenken aan mijn tijd als jurist, toen een collega werd gevraagd voor de werkgroep die moest voorbereiden dat op snelwegen 130 kilometer mocht worden gereden. Dat idee strookte niet echt met mijn milieuhart.

Analyseer je conflicten
Heb je geen idee wat jouw persoonlijke waarden zijn? Sta dan eens stil bij de conflicten die je meemaakte. Kijk een laagje dieper dan je normaal doet. Waarover ging die onenigheid met je leidinggevende? Wat maakte dat je zo hardgrondig met je collega van mening verschilde? Vaak zijn waarden in het geding. Ontdek wat voor jou belangrijk is. Leef en werk ernaar. Dan zul je merken dat je leven de moeite waard is!

Wil je werk en waarden met elkaar verbinden?
Dan is de Loopbaaninspiratiedag echt iets voor jou. Dit is een dag waarin je ontdekt hoe je meer plezier in je werk krijgt door jouw waarden erin te integreren.
Deze dag heeft een speels karakter met een mix van coachgesprekken, oefeningen, filmpjes en muziek. Lees er hier meer over.

Filmtrailer
Nieuwsgierig naar de film Melancholia? Bekijk de trailer. 

Wil je werk en waarden met elkaar verbinden?
Meld je aan voor de Loopbaaninspiratiedag

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.