070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Maak je verleden tot een waardevol heden

Ze luistert, laat stiltes vallen en vraagt verder. Ik keek uit naar onze ontmoeting en was benieuwd waar ons gesprek over zou gaan. Nu ervaar ik dat ze aandacht wil geven aan pijn en verdriet. Niet om erin te zwelgen, maar om er waarde aan te geven.

Wandeling
Hella heet ze. Bekend als televisiepresentator en verslaggever, naast vele andere bezigheden. We wandelen samen en zij schrijft mijn verhaal. Voor ons gesprek stuurde ik informatie over privé en werk. Bij de start van ons samenzijn raakt ze meteen het allerzwaarste aan: de periode waarin ik geen moeder kon zijn.

Leven
Haar betrokkenheid is oprecht. Ik voel het medeleven. Haar vragen laten me stilstaan en de emoties komen opnieuw naar boven. Het verleden herleeft, al is het deels geheeld door de goede afloop. Ze wil weten hoe ik mijn leven toen inrichtte. Ik aarzel. Na enig peinzen zeg ik dat het soms uit ‘overleven’ bestond.

Meer waarde
Ze is geïnteresseerd in de mensen die er een deel van waren. Sommige dierbaren zijn niet meer bij me en konden slechts hopen op een andere toekomst dan wat zij meemaakten. Bijzonder is haar vraag of mijn relatie met de mensen die er nog wel zijn, is veranderd. ‘Ja’, zeg ik meteen. Juist door het verdriet dat er ooit was, lijkt het alsof de mooie momenten van nu meer waarde hebben. Het gemis van toen maakt het heden kwetsbaarder, maar ook rijker. Als vrienden nemen we na een aantal uren afscheid.

Kintsugi
Terugkijkend op ons gesprek denk ik aan kintsugi: de kunst om scherven van aardewerk met goud te lijmen. Maar dan zo dat de breuklijnen duidelijk te zien zijn. Ik ken deze oude techniek uit de periode die ik in Japan woonde. Kintsugi komt van het Japanse kin (goud) en tsugi (verbinding) en betekent letterlijk goudverbinding.

Schittering
Wekenlang is een restaurateur bezig om het voorwerp te reinigen, verzorgen, behandelen en uiteindelijk te verbeteren, zodat het gaat schitteren. Een kintsugimeester werkt de barsten niet weg, maar accentueert ze juist door ze met goud te bedekken.

Veerkracht
Het gaat veel verder dan een praktische artistieke vaardigheid. De filosofie erachter heeft te maken met de symboliek van veerkracht en genezing. De kom, schaal of vaas wordt zorgvuldig in ere hersteld en verzoent zich met zijn verleden. Als een paradox wordt het voorwerp daardoor sterker, mooier en dierbaarder dan voor de breuk.

Barsten
In mijn coachpraktijk kom ik regelmatig mensen met barsten tegen. Met verdriet over gemaakte loopbaankeuzes. Rouw bij gedwongen ontslag. Schaamte over het inzicht dat ze zich te lang niet bekommerden over hun werkplezier.
Het verleden blijft zoals het is. Het enige wat je kunt wijzigen, is hoe je ermee omgaat. Ik wens je veel kintsugi.

PS
Het interview is gepubliceerd in het tijdschrift Plus Magazine, januari 2021. Als je hierover meer wilt weten, neem dan gerust contact met me op.

Fotocredit
Bovenrand en in blog: foto van PhotoBeard via Adobe Stock
Onder (Tijdschrift Plus): Wim Lanser

Ben je op zoek naar een andere kijk op je verleden?
Personal coaching ondersteunt je hierbij

Reacties

Josien Sneek

Dank je wel voor je reactie, Catharina!


Catharina de Ruiter

Prachtig.....


Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.