070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Loopbaan is een werkwoord

De tekst triggert me. Uithijgend van mijn fitnessoefeningen neem ik de tijd om te luisteren. Soepel melodietje. Ah, daar heb je die regel weer. ‘Hey, I put some new shoes on and suddenly everything is right.’ Grappig, hoe één zinnetje allerlei gedachten naar boven brengt.

Nieuwe schoenen zorgen voor het verschil
Ja hoor: ‘ik heb nieuwe schoenen aangedaan en opeens is alles oké’. Die heeft makkelijk praten. Alsof alles zo simpel is. En toch is het een zin die me niet loslaat. Zeker niet als ik de verbinding leg naar de loopbaan van ervaren werkers. Hoe zou het zijn als je nieuwe loopbaanschoenen aantrekt?

De constante factor in een veranderende omgeving
Ik kom regelmatig ambtenaren tegen die al heel lang hetzelfde werk doen. Vaak ook nog bij diezelfde organisatie. Door de jaren heen is het werk iets veranderd. Collega’s vertrekken en worden opgevolgd. Een nieuwe leidinggevende legt de accenten op dringender thema’s. Als ervaren medewerker zijn ze de constante factor in een veranderende wereld.

Voor- en nadeel
Het streelt je ego wanneer mensen naar je toekomen omdat je zo’n handige vraagbaak bent. Maar zonder dat je er erg in hebt, kom je vast te zitten. In een werkveld, in een specialisatie. Pas als je wilt overstappen, merk je dat ‘de buitenwereld’ al bij een andere afdeling begint. Die ziet jou als expert op gebied X en vraagt zich af of je wel wilt switchen naar gebied Y. Want ja, je doet X al zo lang. En dan die leeftijd – kun je wel omschakelen naar iets anders?

Daar sta je dan, als oudere werknemer
Ai. Nooit aan gedacht. Je was gewoon aan het werk en dacht niet verder na over je loopbaan. Maar de wereld verandert steeds sneller. Als jij blijft doen wat je altijd deed, wordt de afstand tot de rest van de wereld groter en groter. En ik vertel je vast geen geheim als ik zeg dat een oudere werknemer geen voordeel heeft op de arbeidsmarkt.

Stilstand is achteruitgang
De hoogste tijd voor loopbaanactie! Eh, loopbaanactie? Ja. Om te zien waar je vandaan komt en waar je nu staat. Maar vooral om te kijken naar je toekomst. Want jij wilt toch met plezier blijven werken?
Hoezeer ik je dat plezier ook gun, het gaat niet vanzelf. Zonder stil te staan bij wie je bent geworden gedurende je loopbaanjaren, zul je nooit ontdekken wat je nodig hebt om energie uit je werk te krijgen. Tijd voor actie!

PS De schoenenzin is uit de song New shoes van Paolo Nutini. Kijk hieronder naar het filmpje.

Fotocredit
Bovenrand: Conversemania via Pixabay
In blog: bmm via Pixabay

 

 

Nieuwsgierig hoe jij nieuwe energie uit je werk krijgt?
Doe het effectief: met persoonlijke coaching

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.