070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Loopbaan in tijden van corona – tien werkthema’s

Heb je je handen vol aan thuiswerken, met een partner en kinderen die om aandacht vragen? Zijn je ogen moe na al die online overleggen? Ben je blij als de dag voorbij is en je naar bed kunt? Sla dit blog dan over. Lees in plaats hiervan mijn vorige blog 7 tips voor rust in coronatijd en kijk hoe je je niet langer onmachtig hoeft te voelen.

Ben je er nog? Mooi! Ik spreek ook mensen die vragen hebben over corona, werk en loopbaan. Niemand weet precies hoe de arbeidsmarkt zich gaat ontwikkelen. Feit is wel dat de verplichte quarantaine veranderingen in gang zet. Mijn inschatting is dat we ‘straks’ niet zomaar overschakelen op ‘normaal’.

“Elk nadeel heb z’n voordeel”
Deze uitspraak van voetbalfilosoof Johan Cruijff is ook nu van toepassing. De coronacrisis heeft ingrijpende gevolgen, die ons hart en hoofd op de proef stellen. Dat ik ze hier niet beschrijf, betekent niet dat ik ze onbelangrijk vind. Maar er is meer aan de hand en daar wil ik wél bij stilstaan.

Kijk eens naar de voordelen
Je hebt meer vrijheid om je eigen agenda in te delen. Geen verplichte aanwezigheid tussen 9 en 5, maar ervaren dat het heerlijk is om op een rustige zondagmiddag aan het werk te zijn.
Geen haastgedoe om ’s ochtends snel te douchen, zonder tijd voor je ontbijt. In plaats daarvan verbeter je je eetgewoontes (hoop ik).
Niet meer die stressvolle uren reistijd in de file. Tijdens het dagelijkse frisse neus halen, snuif je de lentegeuren op en merk je hoe deze ontspanning je energie geeft.

Relativering
Afstand tot het gewone werk zorgt voor relativering. Natuurlijk is er veel online contact met je collega’s of leidinggevende, maar al dat thuiswerk betekent ook dat je meer jezelf moet aanzetten voor motivatie en productiviteit. De kans is groot dat rust en stilte ervoor zorgen dat er vragen naar boven komen over je werk en loopbaan. Confronterende vragen die je misschien liever niet hoort, maar ze zijn hardnekkig en laten zich niet zomaar wegjagen.

Vragen als …
Waarom werk ik eigenlijk?
Wat heeft mijn werk voor zin als niemand merkt dat het al weken stilligt?
Hoe komt het dat ik nu veel sneller klaar ben met mijn werk?
Is dit het werk dat ik nog twintig jaar wil doen?
Is het nu, met al die onzekerheid en ontwikkelingen, het juiste moment om met coaching aan de slag te gaan?

Om met die laatste vraag te beginnen: ja! De omstandigheden zijn altijd onzeker. Als je coaching overweegt, is dat niet voor niets. Blijkbaar speelt er iets, misschien al een tijd. De werkervaring tijdens de lockdown kan zorgen voor nieuwe inzichten en goede voornemens voor na de lockdown. Waar wil jij naartoe met je loopbaan? Bekijk de volgende tien werkthema’s eens.

Tien werkthema’s

  1. Een baan met meer verantwoordelijkheid en meer uitdaging.
  2. Een baan met minder verantwoordelijkheid en minder stress.
  3. Meer thuiswerken en meer zelfstandigheid om het werk te doen wanneer en hoe jij dat wilt.
  4. Niet langer werknemer zijn, maar kiezen voor een bestaan als freelancer.
  5. Een baan zoeken dichterbij huis, zodat je meer tijd hebt voor jezelf en je hobby.
  6. Werk zoeken dat beter aansluit bij je interesse en bij wie je bent.
  7. Een deel van je salaris inleveren door minder uren te werken, maar je weet al meteen wat je met die extra vrije tijd gaat doen.
  8. Onderzoeken welk werk echt bij je past en begeleiding hiervoor regelen.
  9. Nieuwe kennis opdoen of nieuwe vaardigheden leren door (online) training of opleiding.
  10. Zorgen voor een betere balans tussen werk en privé, zodat je meer tijd hebt voor je partner en gezin.


Crisis en kans
Zeker nu is het de tijd om de regie van je loopbaan in handen te nemen. Dat geeft een positief gevoel én zorgt ervoor dat je straks aantrekkelijker bent als je stappen wilt zetten op de arbeidsmarkt. Het hoeven echt geen grote stappen te zijn. Ook kleine veranderingen nemen je mee in een positieve flow.

“Never waste a good crisis”, sprak Winston Churchill, de premier van Groot-Brittannië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een periode van crisis doet altijd pijn, maar leidt vaak ook tot nieuwe inzichten en nieuwe kansen. Stuur je loopbaan (en misschien ook je levensloop?) wat bij. Zoek een nieuwe uitdaging. Wat is jouw professionele goede voornemen? Laat dat me eens weten!

 

Stel je loopbaan niet uit en kom nu in actie!
Ervaar de voordelen van coaching op afstand

Reacties

Josien Sneek

Dank voor de tip, Sarie. Dat klopt, je pensioen wordt natuurlijk beïnvloed door je salaris. Van de andere kant: geld is niet alles, geluk en vrijheid is onbetaalbaar!


Sarie

Een deel van je salaris inleveren door minder uren te werken, maar je weet al meteen wat je met die extra vrije tijd gaat doen. Let op: dit kan gevolgen hebben voor je pensioen.


Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.