070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Levenslessen die je beetpakken

Misschien was het je grootmoeder, een leraar of collega. Een ouder iemand, geduldig en wijs, die je begreep toen je jong en zoekende was, die je een goed advies gaf zodat je verder kon. Voor Mitch Albom was dat Morrie Schwartz, zijn vroegere universiteitsprofessor.
Misschien verloor je, net als Mitch, je mentor uit het oog terwijl je met je loopbaan bezig was en vervaagden de inzichten van toen. Zou het niet fijn zijn als je die persoon weer zou zien en hem of haar de belangrijke vragen kan stellen die jou nog steeds bezighouden?

Tweede kans
Mitch Albom kreeg die tweede kans. Hij herontdekte Morrie in de laatste maanden van diens leven, als een oude man. Terwijl Morrie leed aan de spierziekte ALS, bezocht Mitch hem elke dinsdag in zijn studeerkamer, net zoals in zijn universiteitstijd. Hun hernieuwde relatie kreeg de vorm van een laatste reeks ‘colleges’: lessen in hoe te leven.

Tegenstrijdigheid
Het boek Mijn dinsdagen met Morrie pakt je beet. Het is altijd ongelofelijk mooi en triest tegelijkertijd. Je leest hoe iemand in een verschrikkelijke situatie optimistisch, zacht en vriendelijk blijft, terwijl hij het tegenovergestelde zou mogen zijn. Geen enkele keer maakt Morrie zichzelf echter tot slachtoffer of gedraagt hij zich negatief.

Begrijpen en doen
Het boek bracht me soms tot tranen. Wat me echt raakt, is dat de dingen die Morrie zegt, makkelijk te begrijpen zijn. Maar het is niet zo makkelijk om ze te doen of ernaar te leven. Toch lijkt het alsof hij het helemaal begrepen heeft. Wie is er een betere levensadviseur dan degene die op het punt staat het leven achter zich te laten?

Inzichten
Ik vind dat iedereen dit boek moet lezen. Het leert je over moed (Morries oneindige optimisme), levenslessen, vriendschap (tussen Mitch en Morrie), vergeving, leven en doodgaan op een hele respectabele manier en andere inzichten die je lang bijblijven.

Betekenis
Tot slot een citaat. Ik ben benieuwd wat jij hiervan vindt.
“Heel veel mensen lopen rond in een leven zonder betekenis. Ze lijken half in slaap, zelfs wanneer ze druk bezig zijn dingen te doen die ze belangrijk vinden. Dat is omdat ze de verkeerde dingen najagen. De manier waarop je leven betekenis krijgt, is je toewijden aan het liefhebben van anderen, je toewij-den aan de gemeenschap om je heen en je toewijden om iets te creëren dat jou doel en betekenis geeft.“

Tip
Ik ben een grote fan van Mitch Albom. Eerder schreef ik een blog over een ander boek van hem.

 

Boekgegevens
Mitch Albom
Mijn dinsdagen met Morrie: een oude man, een jonge man en de lessen van het leven
(oorspronkelijke titel: Tuesdays with Morrie)
Uitgever Ambo/Anthos, ISBN 978902632708





 

Wil jij werk met betekenis?
Individuele coaching helpt je om te ontdekken wat dat voor jou is

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.