070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Ken jij Juliana-momenten?

Tijdens een meerdaags loopbaanevent geef ik een workshop over werken vanuit je persoonlijke kracht. Na afloop schudden de deelnemers mijn hand en bedanken me. Sommigen voegen daar nog wat woorden aan toe en vertellen me dat ze zeker aan de slag gaan met wat ze hebben geleerd. Het komt niet vaak voor dat mensen daarna nog contact met me zoeken, maar vandaag overkomt het me.

Alsjeblieft niet zweverig
In de lunchpauze komt een van de deelnemers bij me staan. ‘Ik wilde het je niet vertellen, maar aan het begin van de workshop had ik er helemaal geen zin in. Het leek me zweverig en daar heb ik een ontzettende hekel aan. Maar hoe langer we bezig waren, hoe meer het me aansprak. Ik heb veel geleerd en daar wil ik je voor bedanken!’ Hij kijkt me in de ogen en zijn oprechte blik ontroert me. ‘Dank je wel dat je dit tegen me zegt! Ik vind dat heel fijn en ben erg blij om te horen dat de workshop je aan het denken en voelen heeft gezet.’ We praten nog een tijdje door. Bij het afscheid wens ik hem een mooie loopbaanreis.

Vertaling
Als ik nog aan het bijkomen ben van deze ontboezeming, herken ik een van de deelnemers van gisteren. Ze komt stralend naar me toe en zegt dat ze graag iets met me wil delen. ‘Die oefening van jou vond ik zo mooi en heeft me zoveel gebracht, dat ik die met mijn kinderen heb gedaan!’ Nieuwsgierig kijk ik haar aan: ‘O ja? Wat leuk! Wil je me daar iets meer over vertellen?’ Ze vertelt honderduit. Hoe ze de oefening heeft vertaald naar haar twee jonge kinderen. Hoe enthousiast die erover waren. Trots laat ze me foto’s zien van de tekeningen die de kinderen maakten. Ook de gesprekken die ze met haar kinderen had, vond ze heel bijzonder.

Sabbatical
Ze valt even stil en zegt dan dat de workshop precies op het goede moment kwam. Ze heeft een sabbatical van een paar maanden en zit aan het begin van die periode. Het was de enige manier om tijd en ruimte voor zichzelf te krijgen en nu het zover is, vindt ze het heel spannend. De tekening van de oefening in de workshop was een ideale manier om haar spanning met de kinderen te delen. Op een natuurlijke manier ging ze met hen in gesprek en dat bracht haar heel veel rust en ontspanning. Voor de tweede keer zie ik iemand die geraakt is door wat er tijdens de workshop gebeurde en de moeite neemt om dat te uiten.

Inspiratie
Het kan niet op die dag. 's Avonds vind ik in mijn mailbox het bericht van een andere deelnemer. Met het onderwerp ‘Dank voor je inspiratie’ trekt ze direct mijn aandacht. Ze beschrijft hoe ze, voor haarzelf heel onverwacht, zoveel inspiratie uit de workshop haalde, dat ze op een nieuwe manier naar de toekomst kijkt. Blij en opgeruimd, zo omschrijft ze het effect van die ochtend. In het blogportret ontdek je hoe ze verder ging – een indrukwekkend verhaal.

Geraakt
Opnieuw voel ik me geraakt. Mijn werk als trainer en coach is vaak eenzaam en zwaar; mensen delen hun zorgen, angst en twijfels. Maar de eenzaamheid en de zwaarte vallen weg als ik besef hoe groot het voorrecht is om naar persoonlijke verhalen te mogen luisteren. Deelnemers en coachklanten geven mij hun vertrouwen en stellen zich open. Dat zijn voor mij de Juliana-momenten: ik vraag me dan af wie ik ben dat ik dit werk mag doen. Een gevoel van grote dankbaarheid overspoelt me. Morgen nog een keer die workshop – wat heb ik er zin in!

En jij?
Ben jij wel eens dankbaar voor het werk dat je doet?

Bonus
Zoekend naar een passend lied kwam ik bij een song van Cat Stevens. In het filmpje onderstrepen prachtige natuurbeelden de zachte kracht van de woorden.

PS
De term Juliana-moment heeft te maken met de inhuldigingsrede van koningin Juliana. Op 6 september 1948 zei ze in de Nieuwe Kerk te Amsterdam: ‘Sedert eergisteren ben ik geroepen tot een taak, die zó zwaar is, dat niemand die zich daarin ook maar een ogenblik heeft ingedacht, haar zou begeren, maar ook zó mooi, dat ik alleen maar zeggen kan: wie ben ik, dat ik dit doen mag?’

Fotocredit
Bovenrand: Lubos Houska via Pixabay
In blog: Gerrit de Heus Media

 

 

Wil jij blij zijn met je werk?
Ontdek met coaching wat daarvoor nodig is!

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.