Hoe belangrijk is jouw neus? Bij sommige mensen komt er twijfel of het leven zonder neus nog de moeite waard is. Anderen gaan er stukken luchtiger mee om en denken: ‘Het is maar een neus, jongens. Kom op!’ En dan heb je nog een groep die het allebei denkt, op verschillende momenten.
Leven met verandering
Vaak gaan die laatsten door een langzaam proces, met allerlei tussenfases. Eerst is er de schok van de kanker in je lijf. Dan de behandeling, die lang niet altijd aanslaat, gevolgd door een verminkende operatie: een neusamputatie. Stel dat je dan ook nog eens bekend bent als televisiehoofd – dan stort je wereld toch in?
De kracht van moed
Ik ontdek haar dappere verhaal. Ze wil de regie houden en neemt contact op met de krant voor een gesprek. Eigenlijk houdt ze er niet van om de publiciteit te zoeken, maar ze wil voorkomen dat mensen schrikken gedurende de lange hersteltijd van ‘zonder neus’ naar ‘met prothese’. Ik weet dat ze een lastige tijd achter de rug heeft, met tot kort geleden een doodzieke echtgenoot van wie een onderbeen moest worden geamputeerd. Daarom verwacht ik een dramatisch stuk te lezen, maar de moed, eerlijkheid en humor verrast me.
Het gevecht met negatieve gedachten en gevoelens
Ik glimlach als ze vertelt over de gesprekken met een coach en de methode herken die ik regelmatig inzet bij mijn coachklanten. Veel mensen in zo’n moeilijke situatie kampen met neerslachtige gedachten die hun elke levenslust ontnemen. In slapeloze nachten worden ze geplaagd door gekmakende cirkeltjes. Die gedachten hebben effect op hoe je je voelt en gedraagt. De vervelende gevolgen van je gedrag zorgen ervoor dat je nog dieper in de negativiteitsput komt.
Goochelen met gedachten
Doen alsof die gedachten niet bestaan, heeft geen zin. Hoe gek het ook klinkt, het helpt juist om aandacht te geven aan je gedachten door ze op te schrijven of uit te spreken. Als ik vertel dat mensen niet hun gedachten zijn, maar dat ze die ‘alleen maar’ hebben, zie ik in de reactie van mijn klanten het voorzichtige begin van een verandering. Daarna onderzoeken we hoe ze graag met de situatie willen omgaan en welke gedachte hen daarbij ondersteunt.
Woorden die werken: het scheppen van positiviteit
Samen ontdekken we de woorden die de nieuwe gedachte realistisch en helpend maken. We doorlopen opnieuw de rij van gedachte naar gevoel, gedrag en gevolg. Dat geeft hoop, zo merk ik telkens weer. Ik waarschuw nog wel dat die woorden geen toverformule zijn waarmee problemen plotseling zijn verdwenen. Het vraagt geduld en oefening om je brein iets nieuws te laten denken. Toch zorgt die nieuwe benadering voor verlichting - de menselijke geest is enorm veerkrachtig. In het blog over veerkracht ontdek je meer over dit boeiende proces en vind je tips om je veerkracht te vergroten.
Omgaan met verlies
Verdriet en pijn brengt vaak rouw met zich mee. De emoties stellen je in al hun rauwheid (dit is geen typefout!) op de proef. Het is menselijk dat je in je leven situaties tegenkomt die de fundamenten van je bestaan ter discussie stellen. Die situaties kun je niet veranderen, wel hoe je ermee omgaat. Hoe doe jij dat?
Bronnen
Nathalie Huigsloot, Volkskrant Magazine 26 april 2024, ‘Het is klote wat er gebeurt, absoluut, maar nu weer voort met het leven‘
Chris van Mersbergen, AD 26 april 2024, Esther kreeg net als Dieuwertje Blok een nieuwe neus: ‘Het heeft weken geduurd voor ik het durfde aan te raken’
NOS, 26 april 2024, Doorgaan na een neusamputatie: ‘Je kan ermee leren leven, maar het kost wel tijd’
► Fotocredit
Bovenrand: karosieben via Pixabay
In blog: Miranda via Pixabay
Reacties