Je kunt erin lopen, ernaar kijken, het horen, doen, dansen of vertellen. Wist je dat je er ook boos over kunt worden, heel boos zelfs?
Opschudding
Ik luister naar een gesprek met een expert op het gebied van Italiaanse migratie en cultureel erfgoed. In haar geboorteland is een fors debat ontstaan over voedsel. Dat komt door een interview van een Italiaanse meneer in de Financial Times. Hij zorgde voor maatschappelijke opschudding door uitspraken over de geschiedenis van grote klassiekers uit de nationale keuken. Deze wetenschappelijke voedselhistoricus beweert dat het verhaal over gerechten als pizza en pasta carbonara voor het grootste deel een verzonnen traditie is.
Verontwaardiging
Dit in Italië roepen is als vloeken in de katholieke kerk. Wat het extra ergerlijk maakte, is dat net op het publicatiemoment van het interview de regering de nationale keuken wilde voordragen als immaterieel Unesco Werelderfgoed. Als de timing van de krant erop was gericht zoveel mogelijk heibel te veroorzaken, is dat uitstekend gelukt. De wetenschapper kreeg doodsbedreigingen en haattweets. Verontwaardigde Italianen maakten hem uit voor landverrader. Hoe durft nota bene een Italiaan via een buitenlandse krant dat wat Italianen het meest dierbaar is, te vernietigen?
Reacties
Alle groepen in de Italiaanse samenleving lieten van zich horen. De voorzitter van de ondernemersvereniging noemde het een nergens op gebaseerde, onterechte en onaanvaardbare aanval. Volgens de boerenorganisatie gaat het om een lachwekkende publicatie, die echter grote gevolgen kan hebben voor de economie en werkgelegenheid. Een oud-minister van landbouw had het over een lasterklimaat tegen Italiaanse producten.
Identiteit
Als nuchtere Nederlanders kunnen we ons niet verplaatsen in deze culinaire opwinding. Zie je het voor je: een volksopstand over de aardappel? Maar voor veel Italianen is voedsel een symbool van hun nationale identiteit. Wie aan de pizza en pasta komt, komt aan de Italiaan.
Waarom is identiteit zo’n belangrijk iets? En wat is het eigenlijk? In psychologenland (zo weet ik uit betrouwbare bronnen, te weten mijn levensgezel) zeggen ze dat je identiteit voor het grootste deel wordt bepaald door je relatie met anderen. Het is iets anders dan persoonlijkheid. Die gaat vooral over hoe je je verhoudt tot jezelf. Als ezelsbruggetje onthoud ik altijd: persoonlijkheid is wie je van binnen bent, identiteit wie je van buiten bent.
Waar het misgaat
Bij coachklanten zie ik vaak dat deze twee in elkaar overlopen en dat geeft problemen. Een paar voorbeelden.
Sommige mensen laten hun identiteit helemaal bepalen door het werk. Als jurist of leidinggevende vereenzelvigen ze zich met die rol. Als ze met pensioen gaan, komen ze in de problemen: wie zijn ze dan?
Bij het zoeken naar nieuw werk worden 50+’ers murw gemaakt door de leeftijdsdiscriminatie die ze ervaren. Die vooroordelen nemen ze in zich op en ze denken dat ze niets meer waard zijn. Daarna gedragen ze zich volgens die overtuiging en wordt solliciteren een onmogelijke missie.
Anderen hebben vervelende ervaringen met collega’s. Ze worden genegeerd of belachelijk gemaakt. Daardoor gaan ze zo sterk aan zichzelf twijfelen dat er niets van hun eigenheid overblijft. Ze belanden overspannen thuis op de bank.
En jij?
Wie ben jij, binnen en buiten je werk? Sta eens stil bij die vraag en ga ontdekken wat jouw antwoord is. Daarvoor is het nooit te laat!
Bronnen
Hoe Italiaans is de Italiaanse keuken?, programma OVT (Onvoltooid Verleden Tijd), NPO Radio 1, 9 april 2023
Rosa van Gool: Kom aan de pizza en heel Italië valt over je heen: ‘Verrader. Door wie ben je omgekocht?’, de Volkskrant, 31 maart 2023
Aart Heering: Aanval op de Italiaanse keuken, Dit is Italië.nl, april 2023
► Fotocredit
Bovenrand: foto van Engin Akyurt via Pixabay
In blog: foto van laridra via Pixabay
Reacties