070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Je gaat het pas zien als je het doorhebt

Na een persoonlijke ontboezeming valt er een stilte in de groep. Totdat Hans met een kwinkslag lucht brengt in de zwaarte. Hij weet gevoel perfect met humor te combineren en tovert een zachte glimlach op de gezichten van de andere deelnemers. Als ik dit naar Hans toe benoem, valt hij op zijn beurt stil en kijkt me verlegen aan.

Verbaasd
Een kwartier later zijn Anja en Ineke aan de slag met de opdracht. Ze bevragen elkaar en het valt mij op hoe handig Anja dat doet. Ze stelt hele rake vragen die precies aansluiten bij wat er bij Ineke leeft. Ik complimenteer haar hiermee. Ze kijkt heel verbaasd. Dit hoort ze voor het eerst – ze was zich er niet van bewust dat ze goed is in vragen stellen.

Hoezo?
Aan het eind van een coachsessie vraag ik Martien wat voor hem belangrijk was in het gesprek. Hij weet dit haarfijn te analyseren en omschrijft in een paar zinnen wat hij zojuist leerde. Ik vertel hem dat hij een groot analytisch vermogen heeft en vraag of hij deze kwaliteit herkent. ‘Hoezo kwaliteit? Dat kan toch iedereen?’

Positieve kracht
Nee, wat hij kan, dat kan niet iedereen. Vaak reageren mensen heel verbaasd als ik hun tijdens een training of coachgesprek aanreik wat mij aan kwaliteiten bij hen opvalt. Wat ze doen of kunnen, is voor henzelf heel gewoon. Ze zien hun eigen kwaliteiten niet, omdat ze er zo mee vertrouwd zijn. Dat is erg jammer, want het inzetten van je kwaliteiten of talenten geeft een gevoel van positieve kracht.

Indicaties voor kwaliteiten
Misschien herken je ze. Situaties waarbij de tijd voorbij lijkt te vliegen, je energie zonder grenzen lijkt te zijn. Of activiteiten waar je heel erg naar uitkijkt, omdat ze je veel plezier geven. Het zijn allemaal indicaties voor kwaliteiten die je in je hebt. Ik reik je graag drie hulpmiddelen aan om te ontdekken wat jouw talenten zijn.

Wat gaat ‘vanzelf’?
Waar hoef je nauwelijks moeite voor te doen? Wat krijg je ‘cadeau’, terwijl anderen er veel moeite voor doen? Wat vinden anderen dat jou komt ‘aanwaaien’? Wat wordt je in de schoot geworpen? Wat gaat bij jou ‘vanzelf’? Schrijf drie dingen op en schrijf ook op waarom die dingen als ‘vanzelf’ gaan.

Wat bewonderen anderen in jou?
Vraag collega’s, je leidinggevende, ouders, partner, kinderen, vrienden: ‘Wat bewonder je het meest in mij?’ Waarvoor krijg je altijd een goede beoordeling? Neem de tijd voor deze gesprekken en luister met aandacht. Noteer welke drie talenten het meest voorkomen.

Wat vinden anderen jouw grootste talenten?
Vraag eens rond bij drie mensen in je omgeving (dat kan per e-mail, maar ook in een persoonlijk gesprek): ‘Waarin ben ik heel erg goed?’ Waarvoor vinden anderen jou het meest geschikt? Wat vragen anderen altijd aan jou? Waarover willen anderen heel graag jouw advies? Ook hier: welke drie talenten worden vaak genoemd?

Onschatbare waarde
Maak werk van deze vragen en ze zullen je onschatbare informatie over jezelf geven. Kijk eens naar de negen kwaliteiten die bij jou horen. Herken je ze? Mooi! Doe je er iets mee in je huidige werk? Ja? Helemaal mooi. Ontwikkel ze nog verder en je zult er nog beter in worden. Doe je er weinig of niets mee? Zoek naar mogelijkheden om je talenten in te zetten. Je zult merken hoeveel plezier je dat geeft.

Wees niet bang
Herken je je kwaliteiten niet? Maak je geen zorgen: dat is heel normaal. Vaak kennen anderen je beter dan je jezelf kent. Wees niet bang. Zie je ontdekkingsreis als een verrijking: dit is wie je bent en wat jouw unieke kwaliteiten zijn. Laat de wereld ervaren waar jouw kracht ligt. Je maakt jezelf én de wereld er stukken rijker mee!

PS
De titel van dit blog is een uitspraak van Johan Cruijff.


Fotocredit
Bovenrand: xymonau via Rgbstock
In blog: Frank Winkler via Pixabay

 

Wil je je kwaliteiten vinden?
Persoonlijke coaching helpt je hierbij

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.