070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Je bent de regisseur van je loopbaan

Keuzes maken – daar draait het volgens hem om. En hij kan het weten, want in zijn leven waren er heel wat momenten waarop hij niet koos voor de vanzelfsprekende weg. In de laatste werkweek voor zijn pensioen spreek ik met Corsmas Goemans, een bijzonder mens.

De aanzet voor een loopbaan in ‘mensen helpen’
Op zijn twaalfde vertrekt hij uit het ouderlijk huis: hij gaat naar het klein seminarie, een internaat voor de opleiding van Witte Pater, een priester zendeling in de Katholieke Kerk. Priester werd hij niet, maar de drijfveer ‘mensen helpen het best uit zichzelf te halen’ zit in zijn genen.

Wat wil ik?
Na de studies leerkracht basisonderwijs en orthopedagogie belandt hij in de gehandicaptenzorg. Het overlijden van een dierbaar familielid zorgt op zijn 34ste voor het besef: wat wil ik met mijn leven? Hij kiest voor een baan bij de rijksoverheid, eerst in het gehandicaptenbeleid en later het veiligheidsdomein. Een passende keuze, want hij brengt er ruim 34 jaar door. Gehandicaptenbeleid, brandweer en rampenbestrijding, risico- en crisisbeheersing zijn de werkgebieden waarin hij aan de slag gaat.

Een netwerker in hart en nieren
Iemand die mensen bij elkaar brengt en zorgt dat een probleem gezamenlijk wordt opgelost. Respectvol, maar ook niet bang om bijvoorbeeld tegen een staatssecretaris te zeggen dat hij hem niet op zondagmiddag moet bellen met een vraag die probleemloos een dag later kan worden beantwoord.

Regisseur
Hij benadrukt: ‘Je bent de regisseur van je eigen leven en loopbaan. Neem het heft in handen. Denk na - samen met je partner - over wat je wel en niet wilt. Ga ervan uit dat je in je loopbaan een paar keer grondige keuzes moet maken.’

Kiezen
Zelf lieten hij en zijn vrouw diverse mooie en leidinggevende functies aan zich voorbijgaan. ‘Dan zouden we veel minder tijd voor ons gezin hebben. En we zouden niet twaalf weken per jaar samen met de caravan weg kunnen.’ Of hij realiseerde zich dat hij een functie weliswaar prima aankon, maar er niet vrolijk van zou worden. Ook dan was de keuze snel gemaakt.

Ouder worden
Als voormalig orthopedagoog is hij goed thuis in leren en de werking van ons brein. We filosoferen over de voor- en nadelen van ouder worden. ‘Hoe ouder je wordt, hoe sneller je dingen doorhebt. Durf te vertrouwen op je ervaring en je gevoel als er ergens iets niet lijkt te kloppen. Handel ernaar!’ Hij onderkent ook de nadelen van het hardnekkig blijven denken in oude patronen. ‘Als je blijft doen wat je altijd deed, kom je niet verder en word je als persoon niet rijker.’

Tips voor ervaren ambtenaren
Bijna tien jaar was hij voorzitter van het 50+ netwerk bij twee ministeries. Zijn tips? ‘Blijf leren en jezelf ontwikkelen! Stel je open voor nieuwe dingen en leer door te doen. Zelfs als het mislukt, ben je een ervaring rijker. Onderzoek wat bij je past. Zorg dat je je kwaliteiten kent en werk doet waar je blij van wordt.’

Hij is een inspirerend voorbeeld van eigen regisseurschap. Ik weet zeker dat hij niet alleen met plezier heeft gewerkt, maar ook veel mensen blij maakte met wat hij deed. Het ga je goed, Corsmas!

Wil je hulp bij het maken van loopbaankeuzes?
Verlies geen tijd: neem een professional in de arm

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.