070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Ik was net zo’n verzuurde trut geworden als mijn collega’s …

Dat is haar antwoord op mijn vraag wanneer de gedachte ontstond dat het tijd werd voor iets anders. Ik ben in gesprek met mr.drs. Liesbeth van Leijen. Ze heeft een adviesbureau voor juridische kwesties in de openbare ruimte. Maar daarvoor was ze ambtenaar, bij een provincie en diverse gemeentes.

Ziek
‘Ik werd steeds baloriger. Ik voelde dat het niet goed met me ging.’ Voor ze het weet, zit ze ziek thuis. Er volgen twee maanden waarin ze zich afvraagt: ‘Wat gaan we nu doen, Van Leijen?’ Het antwoord laat een jaar op zich wachten.

Veranderen
Niet zo vreemd als je twintig jaar ambtenaarschap achter je hebt liggen. Een loopbaan waarin ze om de paar jaar van vakgebied wisselde. Maar die aanpak werkt steeds minder. Ze realiseert zich: als ik volledig tot wasdom wil komen, moet ik nu ECHT gaan veranderen. Over wat dat andere is, heeft ze eigenlijk geen idee. Wel dat het iets moet zijn waarvan ze weer blij en gelukkig wordt.

Nieuw
Ze wil nieuwe dingen leren. Meldt zich aan voor een cursus LinkedIn (toen iets heel nieuws), Twittter en bloggen. Fantastisch vindt ze het. Werkt zich in het zweet bij de sportschool. Ze vindt een andere baan.

Giftig
Het duurt niet lang voordat het besef zich opdringt: ik moet weg bij de overheid. ‘Het was een giftig patroon: mijn houdbaarheid per baan en organisatie wordt steeds korter.’ Ze snakt naar meer autonomie en start een bedrijf, naast haar werk. Een jaar later neemt ze ontslag.

Bang
Terugkijkend vertelt ze dat er een proces van vijf jaar aan voorafging. ‘Ik was bang. Voor elke verandering, voor het nemen van de regie over mijn leven en loopbaan. Ik zag geen uitweg en ging jarenlang recht op de afgrond af. Pas toen het echt niet langer ging, durfde ik de stap te zetten. Ik verliet alles wat me vertrouwd en in bepaalde opzichten ook dierbaar was. Nu weet ik: ik had me jarenlange frustraties, verdriet en machteloosheid kunnen besparen. Had ik toen maar meer naar mensen die hetzelfde zeiden zoals jij nu, geluisterd.’

Haar motto?
'Vertrouw op jezelf! Je hebt alles in huis om actie te ondernemen. Het is onzin dat je niet goed genoeg bent.’

Dank je wel, Liesbeth, voor het delen van je verhaal. Ik wens je heel veel werkplezier en succes!
Meer weten over het bedrijf van Liesbeth? Kijk op de website van Van Leijen Overheidsrecht.

Wil jij jouw verzuring voorkomen?
Kom in actie!

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.