070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

’Ik ben nou 60+, dus laat maar’

Op de lagere school kreeg Greetje te horen dat ze een zwak ruimtelijk inzicht had. Ze was wel ‘talig’, dus die kant moest ze maar op. Later schreef ze ijverig opstellen, gevolgd door scripties en een enkele pittige brief aan een universiteitsdocent. Het zou nog tientallen jaren duren voordat ze dit talent combineerde met passie én er haar werk van maakte.

Verbluffend
Ze valt op tijdens het coachtraject. Bij mij is het standaard dat klanten na elk gesprek hun reflectie beschrijven. Wat kwam er in het gesprek aan bod? Wat vinden ze lastig? Welke inzichten deden ze op? Hoe gaan ze verder? Margreet schrijft prachtige stukken. Met verbluffende souplesse tovert ze haar scherpzinnig reflectievermogen om tot ontroerende persoonlijke schrijfsels. Vaak brengen ze tranen in mijn ogen.

Niemendalletjes?
Als ik haar complimenteer, reageert ze bescheiden. Voor haar is schrijven ‘heel gewoon’. Ze vindt het leuk om te doen en dat is het dan. Zo snel is ze echter niet van me af. Ik blijf het benadrukken en stimuleer haar om er meer mee te doen. Na een tijdje durft ze korte verhaaltjes op Facebook te plaatsen. Zelf noemt ze het niemendalletjes. Ze is stomverbaasd over de positieve reacties. Toch zorgen die ervoor dat langzaamaan een groter idee ontstaat: ze schrijft haar eerste boekje.

Burgerbrieven
Terug naar het coachpad dat we samen belopen. Met haar leidinggevende bespreken we dat het niet verstandig is om Margreet in haar huidige functie te laten. Al pratende vinden we iets dat beter bij haar past: het behandelen van burgerbrieven. Het is haar kennismaking met de wereld van ‘boze en bezorgde burgers’ die vragen stellen over wat de overheid doet of juist niet doet.

Winkel
Ze weet collega’s op allerlei gebieden tot heldere antwoorden te verleiden. En ze zet deze empathisch om naar zelfs voor boze burgers bevredigende reacties. Knap werk. Bovendien lukt het haar om de administratieve chaos die er op dit terrein is, te laten veranderen in een goed lopende winkel. Zelfs zo goed dat ze wordt benaderd of ze dit ook bij een andere directie wil doen.

Beloning
Ik spreek haar een jaar later. Vol enthousiasme vertelt ze over die burgerbrieven. Hoe boeiend ze het vindt om namens de overheid een goed verhaal neer te zetten. Plus dat er sinds de coronatijd iets nieuws is. In de directiezoektocht naar ‘leuke dingen voor de mensen’ brengt ze het idee in om ‘corolumns’ te schrijven: blogs voor de thuiswerkende collega’s. Dat idee wordt omarmd. Ze publiceert er tientallen die tot haar verrassing heel succesvol zijn. De verrassing wordt nog groter als ze een gratificatie ontvangt voor de blogs en het op orde krijgen van de burgerbrievenwinkel.

Ontdekking
Zowel de burgerbrieven als de columns betekenen veel voor haar – dat merk ik aan hoe ze erover vertelt. We staan stil bij wat dit werk zo belangrijk voor haar maakt. Na een tijdje peinzen zegt ze: ‘Misschien is het voor het eerst in vijfendertig jaar ambtenaar zijn dat ik merk dat het ertoe doet wat ik doe.’ Alle goede beoordelingen staan in de schaduw van de complimenten die ze veel persoonlijker ervaart. Wat een mooie ontdekking.

Pensioen?
Ze combineert haar schrijftalent met de passie die ze heeft om voor anderen iets te mogen betekenen. Het werk doet ze met zoveel plezier dat ze haar 55+ gedachte ‘ik wil op mijn 60ste echt weg zijn, want dan heb ik het helemaal gehad’ veranderde in ‘ik weet niet of ik nog wel eerder met pensioen wil’.

Talent
Volgens haar is het nooit te laat om iets te doen met een talent dat je ontdekt. ‘Je hoeft niet te denken: ik ben nou 60+, dus laat maar.‘ Omdat ze het op haar werk zo naar de zin heeft, ziet ze dit zelfs als een opmaat naar de pensioentijd. Misschien kan ze dan mensen helpen met brieven schrijven aan de overheid of om overheidsbrieven voor burgers te ontcijferen.

Je bent dus gewaarschuwd als je bij me aanklopt voor coaching. Het kan je werk én je leven behoorlijk overhoop gooien!

PS
Ik beveel Margreets boekje Dat smaakt naar meer … van harte aan.
Ontdek de amuse op de site van Studio LEFF.

 

Fotocredit
Margreet fotografeert ook graag. De foto’s in dit blog zijn van haar hand.


 

Wil je weten wat jouw talenten zijn en wat je ermee kunt?
Coaching is hiervoor de meest effectieve manier

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.