070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Ik ben meer dan een botanische variant

“Ben jij een laatbloeier?”
“Nou, ik zie mezelf meer als een doorbloeier!”

Reflecties op mijn levenspad
Tijdens de training over zingeving in coaching moet ik als deelnemer vaak aan het werk. Bij een biografische opdracht word ik uitgenodigd mijn levenspanorama uit te beelden.
Ik start met een groot vel waarop ik een horizontale basislijn teken: symbool voor mijn leven vanaf de geboorte tot heden. Hieraan moet ik drie andere lijnen toevoegen, die elk een thema weergeven. Het thema zingeving is verplicht, over de andere twee zit ik behoorlijk te peinzen. In mijn leven als 60+’er is zoveel gebeurd, dat ik het lastig vind om overkoepelende thema’s te bedenken. Ik neem de vrijheid om ze breed te maken en kies voor gezondheid, zowel fysiek als mentaal, en voor werk/opleiding.

Ouder worden in zevenjarige etappes
Ik verdeel mijn leven in periodes van zeven jaar. Eerst schrijf ik op wat er in een bepaalde tijd speelde. Poeh, hoe ouder ik word, hoe meer er aan de hand lijkt te zijn. Het basisgezin, opleidingen, relaties, werk en heel veel andere ervaringen buitelen over elkaar heen. Zeker vanaf mijn moederschap is het een kluwen van gebeurtenissen.

Levenslijnen trekken: de achtbaan van positieve en negatieve ervaringen
De volgende stap is bij elk van de drie thema’s een levenslijn tekenen, met de basislijn als nullijn. Wanneer ik een periode positief heb ervaren, teken ik de themalijn boven de basis. Hoe positiever ik tegen die periode aankijk, hoe hoger de themalijn. Bij een negatieve ervaring geldt het omgekeerde. Per thema komt er een doorlopende lijn van nul jaar tot nu, die binnen een periode omhoog of omlaag kan gaan.

Levenskunst zonder regels
De pietje-precies die ik ben, wil het netjes aanpakken, met een schaalverdeling en verhoudingen, maar dat is niet de bedoeling. Het tekenen moet vooral spontaan gebeuren. Ik smokkel een beetje en probeer eerst maar eens per periode te voelen wat er positief of negatief was. Ik ontdek iets wonderlijks. Veel gebeurtenissen blijken tegelijkertijd positief en negatief te zijn. Zo was de geboorte van mijn zoon een positief hoogtepunt, maar door complicaties na mijn bevalling qua fysieke gezondheid een dieptepunt. Die ambivalentie valt me nu pas echt op.

Zinvol terugkijken
Wat ook opvalt, is dat de blik vanuit zingeving een ander licht werpt op ervaringen. Nu zie ik dat ik vragen tegenkwam die met zingeving te maken hadden, al onderkende ik dat toen niet. Uit de vakliteratuur weet ik ondertussen dat zinvragen een vraag naar zin zijn. Flauw geformuleerd? Nee! Onder zin wordt de beleving van mensen verstaan dat wat zij doen betekenisvol is, dus ertoe doet. Mensen voelen zich gemotiveerd (ze hebben er ‘zin’ in) en richten hun leven in naar wat voor hen van betekenis is (ze zien de ‘zin’ ervan).

Zingeving in tijden van verandering
Zinvragen steken vaak de kop op als vanzelfsprekendheden op losse schroeven staan. Zonder het te beseffen, kwamen dat soort momenten in mijn leven regelmatig voor. Ik denk meteen aan de tijd waarin ik me realiseerde dat na twintig jaar jurist zijn, die invulling opeens niet meer genoeg was. Het werk gaf me niet langer de grote voldoening die ik altijd had. Voor mij voelde het als een identiteitscrisis, omdat ik niet meer wist wie ik was en wat ik met mijn leven wilde. Ontdek in het blog hierover hoe dit ging.

Patronen in mijn levensgrafiek: hoogte- en dieptepunten verweven
Als ik naar de themalijnen kijk, zie ik een paar patronen. Niet alleen vallen hoogte- en dieptepunten vaak samen, ook zit er soms een hele korte tijd tussen pieken en dalen. Daarnaast gaan de drie lijnen deels tegelijk op en neer, maar deels juist niet. Ook daar zit ambivalentie.

Pelgrim van het leven: op weg naar zingeving en groei
Samen met deelnemer Sonja tuur ik naar mijn uitwerking op dat grote vel. Een doorbloeier – ze glimlacht als ik dit antwoord op haar vraag in de eerste regel. Ik vertel dat ik in mijn leven constant aan het leren en ontdekken ben. Met al die ervaringen deed ik lessen op waardoor ik verrijkt en wijzer in het leven kon staan. Nieuwsgierig onderzoek ik wat bij me past in mijn leven van dat moment. Als pelgrim onderweg zijn, om mezelf te ontwikkelen, dat is wie ik wil zijn. Het doel mag dan veranderen, mijn instelling niet. Zo onderzoek ik sinds kort hoe ik zingeving kan inzetten als uitbreiding van mijn bedrijf. Volg me of loop mee op mijn pad – daar nodig ik je graag voor uit!


Fotocredit
Bovenrand: eigen foto
in blog: Michaela via Pixabay

 

Als jij een nieuwe kijk op jouw biografie wilt …
... ontdek dan in twee gesprekken de kracht van zingeving

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.