070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Ik ben bang om de stap te zetten

De helft van mijn revalidatietraject na een gebroken heup zit erop. Sinds een paar dagen loop ik niet meer met vier benen, maar met drie. Een linkerkruk is mijn partner. Ik vertel fysiotherapeut Denise dat ik gisteren besloot om naar de brievenbus te wandelen. Halverwege het parcours kwam ik echter tot de ontdekking dat dit niet ging lukken. Het verplicht steunen op de kruk is erg vermoeiend en doet pijn aan mijn hand. ‘En dat terwijl ik het gevoel heb dat ik zonder kruk kan lopen’, zeg ik tegen haar. ‘Wil je het proberen?’ ‘Ja natuurlijk’, is mijn blije reactie.

Los
Ik zet mijn kruk aan de kant en sta los. Opeens ben ik bang. Ik voel me wankel en weet niet meer hoe ik moet lopen. Ze staat naast me en moedigt me aan. Heel stijf slaag ik erin de eerste stap te zetten. Voetje voor voetje loop ik een meter. En dan nog een paar. Aan de andere kant van de kamer moet ik heel erg nadenken hoe ik me omdraai en even bijkomen van de spanning.

Triomfantelijk
Denise nodigt me uit voor nog een loopje. Maar nu rechtop, met volledige belasting van mijn rechterbeen en niet meer overhellend naar links. Met uiterste concentratie probeer ik haar aanwijzingen zo goed mogelijk op te volgen. Pas bij het derde loopje weet ik me te ontspannen en voel ik me triomfantelijk. Geweldig! Ik ben als een kind zo blij.

Angst
Angst kan je belemmeren en tegenhouden. Om stappen te zetten zoals in mijn geval, maar ook figuurlijk. Bang voor de arbeidsmarkt als je als 55+’er zonder werk komt te zitten en geen idee hebt waar je moet beginnen om weer aan de slag te komen. Bang voor jongere collega’s die binnen de directie veel beter in de smaak lijken te liggen dan jij als ervaren werker. Bang voor jezelf, omdat je voelt dat je het niet meer naar je zin hebt in je werk, zonder te weten wat je dan wél wilt.

Verlangen
Wat helpt, is het hebben van een doel, een verlangen. Voor mij is dat niet zo moeilijk te bedenken. Ik wil ‘gewoon’ mijn gang kunnen gaan. Lopen zolang als ik maar wil. Fietsen en de wind in mijn haren voelen. Wekelijks zwemmen. Lekker op mijn rechterzij liggen in mijn favoriete slaaphouding. De conditie hebben die ik had vóór die ene fatale seconde waarin ik uitgleed.

Blokkades
Een doel helpt om blokkades te overwinnen. Stel jezelf als 55+’er voor dat je weer aan het werk bent, met veel plezier, in een hele andere omgeving dan je gewend bent. Zie jezelf samenwerken met die net afgestudeerde collega en maak er samen een succesvol project van. Denk eens aan een werksituatie waarin je op je best was en voel dat je daar intens naar verlangt. Of denk er eens serieus over na om, met al jouw ervaring, voor jezelf te beginnen.

Eerste stap
Maar het eindigt natuurlijk niet met dat doel – dat is pas het begin! Kijk eens wat je eerste stap kan zijn om ietsje dichter bij dat doel te komen. Zet die stap, vandaag nog en kom in actie!

Een klein extraatje
Het mooiste looplied vind ik Vandaag ben ik gaan lopen van Acda en de Munnik. Waar anders vind je zinnen als: ‘Ik ben veel banger dan ik was toen ik nog stil stond, mag zo wezen, maar ik kom eindelijk, ik kom eindelijk vooruit’ …?

Zet die stap, vandaag nog en kom in actie!
Wil je hierbij begeleiding?

Reacties

Josien Sneek

Nou, ere wie ere toekomt ... Ik doe zelf de zoekacties en de voorselectie. Dan kijkt mijn man ernaar en die ziet met zijn artistieke oog (genetisch talent!) meteen welke foto past in het formaat van de website (ik moet foto's eerst op maat maken wil ik dat kunnen zien). In deze samenwerking komen we tot de definitieve selectie.


Erica 't Hooft

Als jij deze foto's allemaal zelf bij je blog zoekt ... dan heb je ook nog eens talent voor sfeer in fotografie! Geluksvogel!


Josien Sneek

Heel fijn dat je je herkent in wat ik schrijf, Erica - ik schrijf voor mijn lezers! En wat een complimenten - ik bloos ervan! Dit herstelproces is inderdaad een groot avontuur, in allerlei opzichten: geduld, doorzetten, afzien, te veel willen, beperkingen, pijn en verdriet. Maar ook groei in veel aspecten. Zo'n hersteltraject is een echte bron voor blogs, maar ik wil niet telkens weer dit als uitgangspunt nemen, dus misschien nog eentje en daarna niet meer. Leuk dat je reageert op de foto's. Plaatjes zijn heel belangrijk en ik besteed er veel tijd aan om een passende en mooie foto te vinden. De website Pixabay (auteursrechtvrij gebruik) is een goed hulpmiddel hiervoor. Ken je deze site?


Erica 't Hooft

Wederom een zeer pakkende blog! Wat jij schrijft...dat herken je....dat VOEL je! Als fotograaf wil ik toch ook even de fotografie in het zonnetje zetten...altijd passend, creatief en van hoge kwaliteit! Ik wens je nog heel veel avontuurlijke passen toe zonder vallen....maar je weet... je leert alleen door vallen en weer opstaan ;-).


Josien Sneek

Dank je wel voor je reactie, Charine! Fijn dat je het blog en de muziek waardeert. Ik vind het lied zo mooi passend, niet alleen bij letterlijk leren lopen, maar bij alle situaties waarin je kunt groeien door een stap te zetten. Wens degene met de beenbreuk veel sterkte van me!


Charine

Net je blog gelezen. Weer de moeite waard, en vooral prachtig die toevoeging van het lied van Acda en de Munnik. Ik kende het niet, maar ik stuur het zo ook door naar iemand die re-integreert na haar beenbreuk.


Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.