070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Hoeveel vakantie heb jij in je werk?

Als ik de kamer van Hans binnenkom, zie ik hem zuchtend zijn mail doornemen. Hij lijkt hard toe aan vakantie. Maar hij is net terug van weken weggeweest.

Werkplezier is ver te zoeken
Het is mijn eerste juristenbaan. Ik werk in een klein team, met allemaal soortgenoten. Gretig kijk ik om me heen in deze nieuwe wereld. Nou, aan collega Hans heb ik niet veel. Hij is weliswaar al jarenlang jurist, maar de fut is er helemaal uit.

Wow!
Dat verandert als ik erachter kom dat hij in zijn vrije tijd een hartstochtelijk fotograaf is. Enthousiast vertelt hij over zijn laatste reis naar Zuid-Amerika. Prachtige natuur, levendigheid, vriendelijke mensen. Hij laat een paar foto’s zien en ik ben enorm onder de indruk. Onvoorstelbaar dat deze foto’s zijn gemaakt door die mopperende jurist.

Werken in een sleur
Als ik een tijdje op de afdeling werk, merk ik dat Hans een vast patroon heeft. Hij doet zijn werk in een redelijk tempo, maar zonder enig plezier. Op dinsdag kijkt hij al reikhalzend uit naar het weekend en hij sleept zich voort van de ene naar de andere vakantie.

Terug in de tijd
Hans is iemand uit mijn werkverleden, 20 jaar geleden. Opeens komt hij in mijn herinnering naar boven. Dat gebeurt als ik naar huis rijd na het gesprek met de vormgever van mijn boek. Ik glimlach als ik denk aan de vraag over de productieplanning. Of ik nog vakantieplannen heb? Zonder nadenken zeg ik dat ik altijd vakantie heb, omdat ik in mijn eigen bedrijf werk.

Volop plezier
In de trein realiseer ik me ook hoe gelukkig ik ben in mijn huidige setting. Ja, ik werk meer uren, met minder zekerheid, maar wel met veel meer plezier! Ik krijg volop energie als ik een training geef en mensen met een speelse oefening laat kennismaken met de generatieleer. Ik voel de bevrijding bij een coachklant als ze zicht krijgt op de gedachten die haar tegenhouden. Deze ervaringen zorgen ervoor dat ik mijn werk niet als werken voel.

En jij?
Hoeveel plezier heb jij in je werk, op een schaal van 1 tot 10?
Geef je jezelf een 9+? Prachtig. Hoe houd je die vast?
Is het niet meer dan een mager zesje? Besef dan hoeveel uren van je leven je besteedt aan je werk. Vraag jezelf af of je verder wilt op het huidige pad.
Is het antwoord: nee? Kom dan eens langs. Samen kijken we hoe je meer plezier in je werk krijgt. Het leven is toch veel te kostbaar om het alleen maar te leven tijdens je vakanties?

Fotocredit
Pixabay | Michael Siebert 518192

Wil jij meer vakantiegevoel in je werk?
Daar ondersteun ik je graag bij!

Reacties

Josien Sneek

Dank je wel, Annelies! Werkgeluk - dat gaat nog een stap verder dan werkplezier - komt vaak in de verdrukking door de waan van de dag. Ik ondersteun mensen graag om bewuster om te gaan met hun werk en zichzelf, om zo gelukkiger én productiever te werken. PS Ik 'verkoop' geen droombanen. Ontdek waarom niet in mijn blog https://www.ervarenambtenaren.nl/blog/droombanen-bestaan-niet.


Annelies Tegel

Mooie blog en heel herkenbaar wat je schrijft Josien! Het is schrikbarend hoeveel mensen zo zichtbaar zonder plezier/passie hun werk moeten doen, ik hoop dat je velen verder kan helpen en zo hun droombaan laat vinden, succes!


Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.