070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Hoe zorg ik als trainer en coach voor mijn eigen ontwikkeling?


In mijn werk ben ik bezig met de ontwikkeling van mensen. Natuurlijk zorg ik ook voor mijn eigen ontwikkeling! Hoe ik dat doe, vertel ik je graag.

Gereedschapskist
Mijn vak heeft twee kanten. Om goed te kunnen werken als trainer en coach zet ik allerlei gereedschappen in: theorieën, modellen, oefeningen, technieken. Tijdens mijn opleidingen kreeg ik de meest uiteenlopende hulpmiddelen aangereikt en het was heerlijk om hiermee te experimenteren. Het leerde me wat bij mij past en wat ik wel of juist niet wil gebruiken. Regelmatig grijp ik terug op mijn aantekeningen van toen, om iets op te frissen of te verdiepen.

Vernieuwen
Maar het blijft niet bij een goede basis. Ik wil ‘groter groeien’ en steeds beter worden in mijn vak. Mijn nieuwsgierigheid triggert me om regelmatig kennis te maken met nieuwe dingen. Een flink aantal keren per jaar volg ik dan ook een nascholingscursus om mijn ‘gereedschapskist’ uit te breiden. Zo leerde ik de afgelopen jaren veel bij over socratisch coachen, positieve psychologie, moderne cv’s en loopbaanbegeleiding. Dat levert me actuele kennis en nieuwe inzichten op, die ik gebruik om mensen nog beter te ondersteunen. Kijk in mijn LinkedIn-profiel als je wilt weten wat ik allemaal uitgespookt hebt.

Plus
Behalve het volgen van cursussen lees ik vaktijdschriften en -boeken, volg ik symposia en webinars en houd ik de actualiteit bij. Wat zijn de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt? Wat voor plannen heeft de regering met 40+’ers? Ook de sociale media zijn een belangrijke informatiebron.

Zelfkennis
Naast deze technische kant staat de mensgerichte kant. Tijdens de opleidingen, zowel voor trainer als coach, werd er vaak gezegd: je bent je eigen instrument. Dat klopt! Ikzelf ben het belangrijkste gereedschap dat ik kan inzetten in mijn trainingen of coachgesprekken. Hoe meer ik mezelf ken, hoe beter ik weet waar mijn kracht ligt en mijn zwakke plekken, hoe beter ik een ander kan begeleiden.

Persoonlijke ontwikkeling
Tijdens veel cursussen die ik volg, komt de persoonlijke ontwikkeling van ons als deelnemers aan bod. Spannend, emotioneel, ontroerend - ervaringen die altijd diepe indruk maken. In een paar dagen tijd leer ik veel over mezelf en voel ik me als herboren als ik weer thuis kom.

Intervisie
Een bijzondere manier om de twee kanten te combineren, is het deelnemen aan een intervisiegroep van collega’s. Met hen deel ik mijn vragen, twijfels en successen. Zij helpen mij om verder te komen, met hun eerlijke, maar altijd steunende reactie. Als vakgenoten wisselen we onze ervaringen uit en doen elkaar tips en ideeën aan de hand.

Wat ik het meest spannende vind om te ervaren?
Dat is de feedback van deelnemers of coachklanten na een training of coachgesprek. Ik vraag altijd hoe het is bevallen en zelfs na zoveel jaren blijft dat een spannende vraag. Wat ging er goed? Wat kan er anders? Wat was niet goed? Ik luister aandachtig en doe er mijn voordeel mee om het de volgende keer nog beter te doen. Al die reacties zijn een goede input voor het verbeteren van mijn functioneren. Bij een coachtraject is er aan het eind ook een schriftelijke evaluatie die ik samen met de coachklant bespreek.
Zelf kijk ik ook altijd terug. Wat vond ik ervan? Wat ging soepel? Wat liep er anders dan verwacht? Waar kan of moet ik de volgende keer op terugkomen?

Mijn bedrijf
Los van de inhoudelijke en de mensgerichte kant van mijn werk staat de vorm van waaruit ik dat doe: mijn bedrijf. Na 32 jaar loondienst ben je niet vanzelfsprekend een goede ondernemer. Om mijn bedrijf steeds beter op de kaart te zetten, volg ik ook hier cursussen en webinars, lees ik boeken en ga ik naar netwerkbijeenkomsten van ondernemers. En dat alles om te doen wat ik het liefste doe: mensen begeleiden met veel plezier aan het werk te zijn in de tweede helft van hun loopbaan!
 

Wil jij je voordeel doen met mijn kennis en expertise?
Ik ontmoet je graag!

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.