070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Hoe word jij ’s ochtends wakker?

Met 70 nog als een kind gezien worden. Op je 80ste beginnen te leven. En als je 97 wordt, is er een speciale feestdag om dat te vieren. Een sprookje? Nee, de werkelijkheid. Althans op een Japans eiland.

Met plezier werken tot op hoge leeftijd
Ik spits mijn oren als ik tijdens een theatershow het woord Japan hoor. Een overblijfsel uit de tijd dat ik er woonde. De bewoners van het eiland Okinawa blijken gemiddeld de hoogste leeftijd van de wereld te bereiken. Naast gezonde voeding en veel bewegen heeft dit te maken met ikigai: een Japans concept dat misschien wel de belangrijkste reden is waarom de eilandbewoners nog tot op hoge leeftijd werken en energiek blijven.

Ikigai
In de cultuur van Okinawa gelooft men dat het vinden van je ikigai heel belangrijk is, omdat het je leven een doel geeft. Ikigai is ‘je reden om op te staan in de ochtend’. Wat een prachtig idee! Stel je voor dat je niet zomaar, achteloos, goedemorgen wordt gewenst, maar dat iemand tegen je zegt: “Goedemorgen Josien, waar kwam jij vanmorgen je bed voor uit?” Het confronteert me direct met mijn doel in het leven, mijn waarom, dát waar ik werkelijk warm voor loop.

Innerlijke drive
Die vraag raakt me. Ik ging niet voor niets op mijn 53ste opnieuw de schoolbanken in, volgde twee opleidingen naast mijn werk als jurist en startte een eigen bedrijf na 30 jaar ambtenaarschap. De innerlijke drive hiervoor is nog steeds aanwezig en zorgt ervoor dat ik ’s ochtends heel graag aan het werk ga.

Mijn ikigai?
40+ ambtenaren begeleiden zodat ze het werk doen dat echt bij hen past. Ze laten ontdekken wie ze zijn, nu ze al tientallen jaren op deze wereldbol rondlopen. Ik laat ze werk vinden waarin ze hun talenten kunnen gebruiken en het beste van zichzelf laten zien. Zodat ze met plezier werken en de wereld een stukje beter en mooier maken. Bovendien blijkt uit onderzoek dat mensen door die gedrevenheid het meest productief zijn. Daar wordt een werkgever gelukkig van. Een mooie win-winsituatie!

Vastberadenheid
Ikigai is natuurlijk veel meer dan alleen het antwoord op de vraag wat je vandaag gaat doen. Het is verbonden aan de waarden die voor jou belangrijk zijn. Bijvoorbeeld vrijheid, liefde, medemenselijkheid of misschien wel het leven zelf. Die waarden zorgen ervoor dat je doorgaat, ook als het tegenzit. Dat je vastberaden bent om je doel te bereiken, ook al zegt je hele omgeving dat het je niet gaat lukken of dat het onverstandig is.

Wat is jouw ikigai?
Vraag je af waarom je vandaag bent opgestaan. Start een nieuw patroon en geef jezelf focus, drive, plezier en gezondheid. Neem even de tijd om voor jezelf te benoemen wat jij belangrijk vindt. Ik ben nieuwsgierig en hoop dat je hieronder je ikigai wilt delen om anderen te inspireren! Dank je wel!

Fotocredit
Foto van Thanapat Pirmphol via Pixabay

 

Geef meer aandacht aan wat jouw leven de moeite waard maakt
Ga op ontdekkingsreis met twee zingevende coachgesprekken

Reacties

Josien Sneek

Dank je wel voor je compliment, Catharina! Ikigai is een prachtig iets om meer over te weten. Een mooie boekentip ontdek je bij https://www.ervarenambtenaren.nl/blog/boekentip-ikigai.


Catharina de Ruiter

Ja, hoe mooi heb je dit weer geschreven. Ik wil me verder verdiepen in ikigai. Dank je wel.


Josien Sneek

Dank voor je reactie, Erica. Boeiend om te lezen dat je haiku combineert met foto's (voor wie niet bekend is met haiku: dit is een Japanse poëziestijl met een vast stramien van 3 regels met 5, 7 en 5 lettergrepen). Veel plezier hiermee! Fijn om te lezen dat mijn mails een van de redenen zijn om je bed uit te komen! Dat geeft mij de drive om te zorgen dat dit zo blijft.


Erica Damen

Om in het 'Japanse' te blijven, persoonlijk heb ik de haiku ontdekt. Hoe inspirerend is het om in een beperkt aantal lettergrepen 'de essentie' neer te zetten. Als ik het dan ook nog kan combineren met mijn eigen fotografie dan wordt het nog sterker en dat maakt me blij! Op verzoek kan ik een voorbeeld sturen. Ook jouw mails zijn voor mij echt een verrijking en daarom mede 1 van de vele redenen om mijn bed uit te komen!


Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.