070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Hoe werk jij aan je gouden herfst?


De bladeren aan de boom tegenover mijn huis verkleuren. De zomer is ten einde. Jammer, want ik hou zo van het heldere licht en de warmte. Gelukkig geniet ik ook intens van de herfstwarmte. Dat is wel een heel andere warmte dan de soms verzengende zomerhitte. Die bespringt me en neemt me in beslag. Het najaar heeft zijn eigen gloed: een intens gouden kleuring.

De cyclus van het leven
Dit seizoen typeert voor mij bij uitstek de ervaren, ‘iets oudere’ werker. Wees maar niet bang dat ik hier ga zitten somberen! Ook al begrijp ik het als Van Dale zegt: herfst staat symbool voor de oude dag, de tijd waarin de levenskrachten afnemen. Dat klopt soms wel. Als ik heel eerlijk ben (het blijft onder ons, toch?): niet alles gaat even vanzelfsprekend als toen ik dertig was. Mijn lichaam laat me af en toe weten dat ik ouder aan het worden ben.

Jouw loopbaan
De reden waarom ik bij de herfst aan 40+’ers denk, zit in andere dingen. Je hebt een verleden achter je, maar ook nog veel toekomst. Werken tot je 67ste of je 70ste – wat betekent dat voor jou? Hoe zorg je voor een gouden herfst in je loopbaan?

Doorgaan totdat …
Sommige 40+’ers gaan door op de weg die ze goed kennen. Ze zijn specialist in X en daarmee verweven. Hun expertstatus geeft een aangename positie en daar voelen ze zich gelukkig bij. Ze hebben niet door dat sommige collega’s bang voor hen zijn. Dat ze zichzelf vaak op de borst kloppen en niet openstaan voor adviezen of verhalen van anderen. Daar hebben ze geen last van, totdat er iets gebeurt: hun afdeling wordt opgeheven of de hele organisatie. Dan hebben ze de raad van anderen hard nodig, maar weten zich geen houding te geven.

Jezelf bewijzen?
Mijn tip: stel jezelf kwetsbaar op, hoe moeilijk dat ook is. Je hoeft jezelf niet te bewijzen of te verkopen. Vaak maakt het feit dat je om advies vraagt de ander  ontvankelijk voor je. Wees bescheiden en open, dan bereik je het meest.

Wat nu?
Bij sommige 40+’ers speelt iets anders. Die durven na een tijdje toe te geven dat ze wel klaar zijn met wat ze tot nu toe hebben gedaan. Ze willen iets nieuws, maar hebben geen idee wat. Dan vergt het moed om op een andere manier naar jezelf te kijken.
Mijn tip: ga na wat voor jou belangrijk is en waarom. Waar krijg je energie van? Wanneer ben je met zoveel plezier aan het werk dat je de tijd vergeet? Kijk niet alleen naar je werk, maar ook je privéleven. Doe je in je vrije tijd iets waar je je met hart en ziel voor inzet? Wat maakt dat je dit doet? Vertaal de antwoorden op deze vragen naar andere werkterrreinen en functies en onderzoek wat bij je past.

De toekomst begint vandaag
Er kan van alles aan de hand kan zijn in deze loopbaanfase. Vaak is het niet lonend om op dezelfde manier door te werken. Als je wilt blijven glanzen, moet je daar iets voor doen. Investeer in je toekomst door aan de slag te gaan. Dan maak je jouw loopbaanherfst tot stralend goud!
 

Fotocredit
Bovenrand: afbeelding van Thomas Hendele via Pixabay
In blog: afbeelding van Larisa Koshkina via Pixabay

 

Verander je toekomst!
Kies voor de moderne manier van coachen: online coaching

Reacties

Josien Sneek

Dat is zeker een mooi beeld, Margreet! Loslaten wie je denkt te zijn of te moeten zijn en ruimte maken voor iets anders. Soms spannend, maar wel de moeite waard.


Margreet Verhaar

De herfst staat ook voor loslaten. Hoe mooi is dat beeld niet in deze context?


Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.