070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Hoe verander jij je toekomst?

Als je me tien jaar geleden mijn toekomst had voorspeld, had ik je voor gek verklaard. Trainer en coach? Kom nou, ik ben gewoon jurist. Maar als je dit leest, weet je hoe mijn loopbaan ging.

Stomverbaasd
Op mijn 50ste maak ik als jurist de switch naar een voor mij totaal onbekend rechtsgebied. Zonder dat ik veel kennis heb van wat ik straks ga doen, neemt een nieuwe werkgever mij tot mijn stomme verbazing aan. Ik denk dat ik mijn loopbaan zo wel op orde heb. Maar het gaat anders.

Uiteindelijk weer hetzelfde
Natuurlijk is het leuk, dat nieuwe rechtsgebied. Maar na een tijdje is het voor het grootste deel toch ‘hetzelfde kunstje’. Al snel wordt mij duidelijk: ik moet grondig naar mijn loopbaan kijken. Dat is niet leuk. Het dwingt mij om eerlijk tegen mezelf te zijn. En mijn twijfels onder ogen te zien: wie ben ik als ik geen jurist meer ben? Mezelf? En wie is dat dan? Als 50+’er blijk ik mezelf nauwelijks te kennen.

Mijn toekomst begint in 2010
Een lange zoektocht volgt. Een workshop, een loopbaantraject en coachgesprekken helpen mij verder. Ik volg, naast mijn baan, tegelijkertijd twee opleidingen. Keihard werken, met veel vallen en opstaan. Veel ervaren en leren. Over mijn nieuwe vak, maar vooral over mezelf. Dat was blijkbaar hard nodig.

Nee en ja
Mensen vragen wel eens: hoe kan dat nou? Je was jurist, nu ben je trainer en coach. En je schreef ook nog een boek. Ben je dan opeens iemand anders geworden? Mijn antwoord is altijd een glimlach en twee woorden: ‘Nee’ en ‘Ja’. ‘Nee, ik ben niet opeens iemand anders geworden. Dat heeft jaren geduurd.’

Afleren
‘Ja, ik doe nu hele andere dingen.’ Ik ben niet meer bezig met wetten en regels, maar met mensen. Daarvoor heb ik dingen moeten bijleren. Of soms afleren. Zoals niet het grootste deel van de tijd aan het woord zijn, maar mijn mond houden. Niet adviseren, maar luisteren naar het verhaal van een coachklant.

Jezelf opnieuw uitvinden
Bijzonder is dat ik nog steeds de kwaliteiten gebruik die ik als jurist ontwikkelde. Alleen anders.
Dingen analytisch benaderen? Handig om de rode draad vast te houden tijdens een ingewikkeld coachgesprek.
Gestructureerd denken? Onmisbaar als ik een nieuwe training voorbereid.
Een goed taalgevoel? De boekencoach prees mijn verhalende teksten.

Gebeurd is gebeurd
Je verleden kun je niet meer veranderen, je toekomst wel. Jouw kwaliteiten kun je mogelijk anders inzetten dan je nu denkt. Hoe? Het begint met bereid zijn om het vertrouwde los te laten, ook je vertrouwde zelf. Dan kunnen er de meest wonderlijke dingen gebeuren. Ik weet er alles van.


Fotocredit
Bovenrand: eigen foto (Friesland)
In blog: afbeelding van Jose Antonio Alba via Pixabay

 

Kijk met een nieuwe blik naar je toekomst
Samen met mij als coach kom je verder!

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.