070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Hoe staat het met je loopbaan-DNA?

Het woord valt en als fan spits ik mijn oren. De radio laat een paar delen horen en ik vind de muziek niet te pruimen. De kenner noemt het ‘bagger’ en vertelt dat het commercieel gezien een mislukking was. Toch leek het zo’n goed idee: nadoen wat succesvol is.

Een Britse legende
Het is 1964. De Beatlesgekte is op haar hoogtepunt. De Britse popgroep treedt op in Nederland, in de veilinghal van de gemeente Blokker … En ze maken een legendarische tocht door de Amsterdamse grachten. Nederlandse artiesten weten zich geen raad met de rage die over het land woedt. Het lijkt alsof alle populaire muziek van eigen bodem in één keer wordt weggeveegd. Veel artiesten willen maar wat graag een graantje meepikken van het grote succes.

Een grote flop
Wanhopig kiezen ze ervoor om mee te lopen met de massa en brengen Nederlandse covers uit. Peter Koelewijn en zijn Rockets, komisch duo De Mounties, jazzzangeres Rita Reys: ze doen het allemaal en ze floppen … al-lemaal. Ze missen iets: het Beatles-DNA. Dus mislukken ze, hoe hard ze ook hun best doen om zo goed mogelijk te imiteren. Het origineel is te sterk. De vier jongemannen uit Liverpool hebben een eigen stijl, hun eigen geluid.

Wie ben jij?
Ben je een slap aftreksel van iemand anders? Een dertien-in-een-dozijnpersoon? Dan is de kans groot dat je hier in de tweede helft van je loopbaan tegenaan loopt. Juist in deze fase komt het accent veel meer te liggen op jou als mens. Was het tot nu toe voldoende om veel nieuwe dingen te ontdekken, ervaringen op te doen, hoger te klimmen op de carrièreladder – opeens staat het je tegen. Je voelt de behoefte aan iets anders, al kun je niet goed onder woorden brengen wat het is.

Jouw loopbaan-DNA
Om meer voldoening uit je werk te halen, moet je jouw loopbaan-DNA kennen. Dan gaat het niet zozeer om kennis en vaardigheden, maar om je drijfveren, je passie. Wat is voor jou belangrijk als je aan het werk bent? Wanneer heb je het gevoel dat je bezig bent met iets dat voor jou zingevend is? Als je het lastig vindt om hierop een antwoord te geven, help ik je graag op weg met drie tips. Kies welke het beste bij je past (maar je mag ze natuurlijk ook alle drie kiezen!).


Verlangens
Neem de komende week drie keer een half uur de tijd om je vijf grootste verlangens op te schrijven. Niet een algemeen verlangen als een leuke baan, gelukkig zijn of veel geld verdienen. Vind jouw eigen, unieke verlangens. Wat wil je, voor jezelf? Denk zonder grenzen, in alle vrijheid en mogelijkheden.
De week daarna gebruik je om deze verlangens met iemand te bespreken. Het maakt niet uit wie dat is, als het maar iemand is die goed kan luisteren en doorvraagt als je blijft steken in vage omschrijvingen.
Na dit gesprek omschrijf je voor jezelf wat de eerste stap is die je morgen zet om je verlangens dichterbij te ha-len.

Passies
Waar ligt jouw passie? Ga eens na waar jouw ogen van glimmen, waar je hart sneller van slaat. Daar zitten jouw drijfveren. Schrijf je drie grootse passies op. Vraag ook twee vrienden van je waar zij jouw passie zien. Ga met ze in gesprek en bespreek hoe je meer aandacht geeft aan je passies.

Inspiratiebronnen
Wat doe jij het liefste? Benoem vier activiteiten die je energie geven. Het zijn dingen waar je altijd graag ‘ja’ tegen zegt, waaruit je inspiratie haalt. Zoek twee collega’s op en bespreek hoe je deze inspiratiebronnen gebruikt. Hoe zie je deze inspiratiebronnen terug in je werk? Wat belemmert je? Wat heb je nodig om in je werk de dingen te doen die je belangrijk vindt?

Voel je DNA
Jouw loopbaan-DNA zit in je. Als je het kent en dit serieus neemt, merk je dat je anders naar je werk kijkt. Je voelt beter wat bij je past en ziet mogelijkheden om hier steeds verder in te komen. Geef het niet te snel op. Het is de moeite waard om jezelf aandacht te geven!

Bonus
Wil je de tijd van toen opnieuw beleven? In het filmpje zie je de aankomst van de Beatles op Schiphol, de vaar-tocht door de grachten en een deel van het concert. 

Wil je weten wat jouw loopbaan-DNA is?
Ontdek het met persoonlijke coaching

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.