070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Hoe reageer je als iemand je een oudere werknemer noemt?


‘Ik vind het zo ontzettend oneerlijk!’ Marlies (43) barst bijna uit elkaar. We zitten in een coachgesprek en ze vertelt over haar laatste sollicitatie. ‘Je past niet zo goed in het team’, is wat ze hoorde na het sollicitatiegesprek. Ze zeiden het niet met zoveel woorden, maar ze wist wat eronder zat: haar leeftijd.

Oud
Soms wordt leeftijd juist wel expliciet gemaakt. Ik zit in de klas bij mijn kleindochter van 6. Het is Kinderboekenweek. Dit jaar is het thema opa’s en oma’s. De school heeft bedacht dat het leuk zou zijn om een filmpje op te nemen met de kinderen én hun opa’s en oma’s. De juf legt uit dat de week wordt samengevat met het motto ‘Altijd jong’. Als ik uitspreek dat ik me heel erg jong voel, draait mijn kleindochter zich om. Ze wijst naar me met een priemende vinger en laat de hele klas weten: ‘Nee hoor, jij bent oud!’ Ik weet zo snel niets passends terug te zeggen.

Leeftijdsetiketje
Leeftijd – het blijft een gevoelig punt. Als ik tegen Marlies zeg dat op Europees niveau mensen vanaf 40 jaar worden gezien als oudere werknemers, zie ik haar ineenkrimpen. We zijn het er snel over eens dat het etiketje absurd is. Rond de 45 zit je pas op de helft van je loopbaan. Je bent gegroeid in je leven en werk, je bouwde veel ervaring op. Door de tijd heen heb je jezelf aardig leren kennen en weet je wat je waard bent. Hoezo ben je dan oud? Je zou het eerder volwassen kunnen noemen.

‘Iets ouder’
We leefden nog nooit zo lang. We werkten nog nooit zolang door. Volgens de laatste CBS-cijfers is de gemiddelde leeftijd van de Nederlandse werknemer ongeveer 42, bij de overheid ruim 44. Alle reden om een ‘iets oudere’ leeftijd op de arbeidsmarkt normaal te vinden, maar in de praktijk werkt dat niet zo. De weinige jongeren worden met allerlei talentenprogramma’s en traineeships juichend binnengehaald. De ervaren werkers? Die worden geacht zelf de ‘regisseur’ te zijn van hun loopbaan en bijna overal aan hun lot overgelaten.

Recruitmentrobot
Zolang je ‘vastzit’ aan je baan, lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Maar o wee als je functie wordt opgeheven, je organisatie verdwijnt of je ‘gewoon’ iets anders wilt. Dan kom je er als 40+’er snel achter dat de arbeidsmarkt keihard is als je meer streepjes op je leeftijdsblaadje hebt staan. In het zwartste scenario lig je er al in de eerste ronde uit als de recruitmentrobot (ja, die zijn er echt!) iedereen boven de 35 buiten beschouwing laat.

Persoonlijke kracht
Met Marlies bespreek ik wat de beste aanpak is. Tijdens het coachtraject gaan we de focus leggen op het ontdekken van haar persoonlijke kracht en die vertalen naar de arbeidsmarkt. Waar zit het werk waar Marlies haar kwaliteiten en ervaring kan inzetten? Hoe zorgt ze ervoor dat haar leeftijd juist een voordeel is? Het wordt een spannende ontdekkingstocht. Ze wordt steeds enthousiaster en straalt als ze de deur uitgaat. Ik weet zeker dat geen enkele werkgever daar weerstand aan kan bieden!

 

Wil jij weten hoe je als ervaren werker het beste de arbeidsmarkt opgaat?
Ontwikkel je kracht en kies voor coaching

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.