070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Hoe kom ik erachter welk werk echt bij me past?

Je krijgt een nieuwe manager met wie het niet klikt.
Je wordt gevraagd voor een project waar je geen zin in hebt.
Je merkt op zondagavond dat je niet enthousiast bent over de nieuwe werkweek.
Hoe kan het dat vroeger alles vanzelf leek te gaan? In die goeie ouwe tijd waarin je niet hoefde na te denken over je werk.

Ik wil iets anders
Veel coachklanten komen bij me met een vaag gevoel dat ze geen plezier meer hebben in hun werk. Ze willen ‘iets anders’. Wat dat andere is, daar hebben ze geen idee van. Ze verwachten dat ik met een magische formule in drie weken een antwoord tover op hun vraag. Helaas – dat loopt altijd op een teleurstelling uit.

Wat past bij mij?
Er is geen pasklaar antwoord op de vraag wat voor soort werk bij iemand past. Ik noem dat mooi werk. Wat dat is, is heel persoonlijk. Wat voor de een mooi werk is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. Gelukkig maar, want anders zouden we allemaal hetzelfde (willen) doen. Wat bij je past, hangt af van je achtergrond, behoefte, persoonlijke waarden en levensfase.

Het gaat om jou
Voor mij is daarbij de coachklant de enige factor. Zij (of hij) bepaalt wat mooi werk is voor haar (of hem). Dat is niet iets dat collega’s, werkgever of de maatschappij als etiketje plakken. Toch zijn er uit de verhalen van coachklanten en de literatuur drie rode draden te halen.

(1) Iets doen voor de ander
Vaak vinden mensen dat ze mooi werk hebben als ze voelen dat ze nuttig zijn, vooral als ze het verschil kunnen maken voor een ander. Iets kunnen betekenen voor een ander, is voor veel mensen belangrijk. Mooi werk draait vaak om een bijdrage aan een hoger dan persoonlijk doel.

(2) Ruimte geven aan eigen accenten
Mooi werk wordt ook bepaald door de mogelijkheid om ergens je stempel op te kunnen drukken. In een omgeving te werken waar mensen hun eigen afwegingen kunnen maken. Vertrouwen en de ruimte krijgen om te doen wat je belangrijk en waardevol vindt.

(3) Bekwaamheden aanspreken
Bepalend is ook vaak dat mensen het idee hebben dat ze goed werk hebben geleverd. Dan gaat het om competent en bekwaam zijn, om vakmanschap. Ze zijn trots op het werk en het eindresultaat.

Mooi werk als drijfveer
Sociaal nuttig werk doen, een eigen bijdrage leveren, goed zijn in je werk – leuk. Maar gaat het niet gewoon om werken voor je inkomen of het opdoen van sociale contacten? Tuurlijk, je betaalt je hypotheek en vindt het fijn om goede collega’s te hebben. Mooi werk is ‘slechts’ een van de drijfveren waarom mensen werken, maar wel een belangrijke.

Wat is voor jou mooi werk?
Mensen die in de publieke sector werken, kiezen daar vaak bewust voor. Ze willen iets voor de ander of de samenleving betekenen. Ben je op zoek naar ander werk? Loop de drie kenmerken eens langs. Alleen jij hebt je eigen antwoord!

Wat je verder kunt doen
Sta op een praktische manier stil bij dit thema. Monitor je eigen impact. Bezin je regelmatig (elke dag, elke maand, elk jaar) op de vraag of je mooi werk hebt. Pas je werkzaamheden aan als je ontdekt dat sommige taken je wel of niet aanspreken. Gooi het roer om als dat nodig is. En praat met je leidinggevende.

Vrij naar: N.I. Boer, M. Dingemans en C. Hendriks, 17 verhalen over betekenisvol werk, CAOP, Den Haag (2019)

Wil je ondersteuning bij het vinden van ander werk?
Individuele coaching is het meest effectief

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.