070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Hoe je een nieuw hoofd krijgt (en ook een ander hart)

Eerst in deeltijd, naast mijn werk, zes jaar studeren. Daarna twintig jaar als jurist aan de slag. Als ik ervoor kies die wereld achter me te laten en op mijn 53ste een grote loopbaanswitch maak, heb ik de helft van mijn leven in het juridisch domein gezeten. Dat heeft me gevormd. Pas veel later merk ik dat het me ook misvormd heeft.

Eng
Ik ga terug naar de schoolbanken en bereid me voor op twee mensgerichte beroepen: ik volg tegelijkertijd de opleiding voor trainer en voor coach. Al mijn denkkracht en -ervaring komt voortaan op het tweede plan, zo is mijn veronderstelling. Vanaf nu gaat het immers over emoties, gevoelens en gedrag – het is me allemaal behoorlijk vreemd. Dat maakt die loopbaanverandering eng. Vastbesloten er het beste van te maken, onderga ik dapper de vele ups en downs van mijn metamorfose.

Verbijsterend
Mijn nieuwe praktijk is anders dan ik vermoedde. In de loop van de jaren krijg ik steeds vaker de indruk dat gedachten alles bepalen. Dat verbaast me, daar wil ik meer over weten. Ik verdiep me in belemmerende overtuigingen, Rationeel Emotieve Training, positieve psychologie en hoe mensen denken en leren. Mijn conclusie is verbijsterend: je bent zoals je denkt!

Rationeel
Ik ben blij en, dat beken ik eerlijk, ook opgelucht. Mijn juridische opleiding en werk vormden me tot een rationeel ingesteld persoon. Argumenten logisch opschrijven, een rechter overtuigen met een krachtig betoog, de pro’s en contra’s naast elkaar zetten – daar draaide ik mijn hand niet voor om. Ik voelde me op mijn plaats in de rationele wereld en het voelt als opnieuw thuiskomen nu het lijkt alsof het ook bij training en coaching in essentie daarover gaat.

Fris
Met een frisse blik ga ik door met mijn werk. Als emoties en gevoelens bestuurd worden door je gedachten en die gedachten kun je veranderen, kun je dus ook je emoties en gevoelens beïnvloeden. Wow – dat geeft ontzettend veel mogelijkheden. Je kunt dus je eigen blik op wat er om je heen gebeurt én hoe je omgaat met de omstandigheden, veranderen.

Macht
Mensen hebben meer ‘macht’ over zichzelf dan ze denken. De voorwaarde is wel dát ze denken! Als trainer en coach merk ik dat daar het probleem zit. Veel van mijn klanten blijven hangen in negatieve, niet helpende denkbeelden. Ze hebben moeite om naar hun gedrag te kijken, laat staan naar wat daaronder zit. Zonder dat ze zich dat bewust zijn, houden ze zichzelf tegen. Terwijl het juist in de tweede loopbaanhelft belangrijk en nodig is om jezelf los te maken van het verleden en een nieuwe koers uit te zetten.

En jij?
Ik weet uit eigen ervaring dat het spannend is om die innerlijke ontdekkingsreis aan te gaan. Toch is het een prachtige reis die je naar wonderlijke plaatsen brengt en ervoor zorgt dat je hoofd en hart veranderen. Gun jezelf zo’n verfrissend nieuw begin!


Fotocredit
Bovenrand: afbeelding van Sergio Cerrato via Pixabay
In blog: afbeelding van Edward Lich via Pixabay


 

Gun jezelf een nieuw hoofd en hart!
Individuele coaching ondersteunt je om effectief te vernieuwen

Reacties

Josien Sneek

Dank je wel voor je reactie, Catharina. Het klopt dat ik een boek schreef en dat zorgde voor allerlei nieuwe ervaringen, in hoofd en hart. Mooi dat je het belang van je gedachten herkent. Ik wens je veel denkkracht toe!


Catharina de Ruiter

Hi Josien, Een prachtig verhaal, maar wat ik er in mis is, dat je naast dit alles ook nog eens een boek schreef. In één woord: Knap en ik ben er ook van overtuigd, dat je heel veel met je gedachten kan bewerkstelligen.


Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.