Je bent 45+.
De concurrentie met populaire jonge collega’s is groot.
Alleen aan jezelf geef je toe dat je merkt dat je ouder wordt.
Je zit al 20 jaar in hetzelfde werkgebied.
Je pensioen is nog heel ver weg.
Wat je nodig hebt, is een manier om het vol te houden.
En die is er!
Ook als ervaren werker kun je ervoor zorgen dat je zo lang mogelijk lekker aan het werk blijft. Het geheim zit in 3 letters: SOC. Dat klinkt simpel, maar het is wetenschap en ontwikkeld door het psychologenechtpaar Baltes.
Hoe werkt het?
Met Selectie kies je een paar doelen of aandachtsgebieden die je wilt (blijven) doen of waarin je heel goed wilt zijn. Kies voor activiteiten die je leuk vindt en je energie geven. Kijk of je een eigen functie kunt scheppen door werkzaamheden te combineren. Of kies een hele andere functie die het beste past bij je situatie.
Probeer zo ver mogelijk te komen bij het bereiken van de doelen die je uitkoos: Optimalisatie. Haal het beste uit jezelf. Investeer in aandacht, tijd en energie. Soms is het nodig om cursussen te volgen of extra te oefenen.
Als het niet meer lukt de taken die je koos op de ‘gewone’ manier uit te voeren, zoek dan alternatieven om ze toch te doen: Compensatie. Vraag om ondersteuning van anderen of zet hulpmiddelen in. Wees creatief om nieuwe wegen te vinden. Of zoek een aangepast doel dat wel haalbaar is.
Beroemde voorganger
Pianist Arthur Rubinstein gebruikte dit model om tot op hoge leeftijd virtuoos te spelen. In een interview vertelde hij dat hij, naar mate zijn leeftijd steeg, steeds minder stukken ging spelen. Hij koos voor zijn favoriete muziek (selectie). Ook ging hij steeds meer oefenen op deze stukken (optimalisatie). Toen de interviewer vroeg hoe hij het voor elkaar kreeg om zo snel en meesterlijk te blijven, kwam zijn compensatiemanier naar boven. Rubinstein antwoordde dat hij, vóórdat hij de snelle delen van een stuk speelde, andere delen bewust vertraagde. Zo leek het snelle stuk nog altijd even snel als vroeger.
Het begint met kiezen
Je loopbaan overkomt je niet. Neem de regie en kijk waar je je tijd en energie aan wilt besteden. Zodat je het huppelend volhoudt tot je pensioen.
Reacties
Josien Sneek
Dank je wel voor je compliment, Catharina. Ik hoop dat het blog je tips geeft voor jouw loopbaan, zodat je met veel plezier blijft werken. Wat betreft Rubinstein: inderdaad heel slim. Ik vraag me af hoeveel muziekkenners dit hebben gemerkt. Overigens: hoe erg is het als een 'oudere' pianist niet meer zo snel speelt als vroeger? Er komen door spel- én levenservaring ongetwijfeld veel andere dingen voor in de plaats, wat denk jij?
Catharina de Ruiter
Wat een leuk stukje en wat een slimme man die pianist Arthur Rubinstein.