070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

‘Het is zoveel leuker om betaald te worden voor werk dat ik met heel veel plezier doe!’

Ik heb nieuwe bedrijfsfoto’s nodig en kom in contact met Marcel van Berkel. Bij de kennismaking blijkt hij een boeiend persoonlijk verhaal te hebben. Na het fotowerk ontstaat het volgende gesprek.

Op je website las ik dat je 30 jaar ambtenaarschap achter je hebt liggen. En nu ben je fotograaf. Hoe zit dat?
Het zijn geleidelijke stappen geweest. Fotografie is een vroege verslaving van me. Ik kocht op mijn twaalfde al de eerste echte camera. Die liefde is nooit meer verdwenen en kreeg nieuwe input toen de digitale camera’s op de markt kwamen. Ik volgde alle fotocursussen die in de buurt te vinden waren en in 2014 heb ik mijn vakdiploma behaald.
In 2009 ging ik als (semi)professional aan de slag, naast mijn baan als inkoper bij een gemeente. Drie jaar geleden wilde ik meer tijd aan de fotografie besteden. Ik leverde twee werkdagen in en werd freelance fotograaf.

Had je toen het idee: dit wordt in de toekomst 100%?
Nee, niet helemaal! Het was wel mijn grote droom, maar de grote stap maken, vond ik nog te eng. Maar door allerlei omstandigheden is het dat wel geworden.

Omstandigheden?
Als ik het heel kort samenvat: ongelukkig op mijn werk, ziek thuis, re-integratieproces, bezuinigingen, functie uitbesteed, aan de kant geschoven, boventallig verklaard op mijn 51e. Gelukkig vond ik een coach die me begeleidde, waardoor ik op een goede manier afscheid kon nemen van mijn werkgever. Sinds 1 april 2017 ben ik er helemaal weg.

Mis je iets uit je vaste baan?
Vooral het contact met collega’s, dat mis ik. Ik ontmoet in mijn werk veel mensen, maar dat is toch vluchtiger.

En je salaris?
Dat mis ik niet echt! Het is zoveel leuker om betaald te worden voor werk dat ik met heel veel plezier doe. Ik zit nog wel in de situatie dat mijn werkgever me een tijdje doorbetaalt. Ik weet niet hoe ik me voel als dat straks wegvalt en het financieel spannender zou worden. Nou ja, als het echt nodig is, neem ik desnoods tijdelijk werk aan via een uitzendbureau.

Wat ervaar je als het grootste voordeel van eigen baas zijn?
De vrijheid die ik heb. Om zelf mijn tijd in te delen, me te ontwikkelen zoals ik dat wil. Elk uur dat ik werk, zie ik als een soort van investering. Het kost tijd, maar geen moeite, omdat het juist veel energie oplevert i.p.v. kost.

Het mooiste in je beroep is …
Dat ik mensen blij maak met mooie foto’s. Ik zoek heel bewust het contact met mensen, zodat ze zich op hun gemak voelen tijdens een fotoshoot.

Ah, contact. Komt daar je bedrijfsnaam Beeldconnect vandaan?
Goed geraden! Ik wil de verbinding met de ander aangaan, zodat iemand zichzelf kan zijn. Veel mensen voelen zich onzeker als er een camera op ze wordt gericht. Ik neem de tijd, leg uit en dan gaat het contact heel soepel. Zo kan ik meerwaarde leveren, daar ga ik voor.

Waar kan ik je midden in de nacht voor wakker maken?
Voor een grote gave opdracht. Bijvoorbeeld iemand een paar dagen volgen en dan ontdekken waar de persoonlijke kracht ligt. Waar zit iemands kracht? Waar liggen de emoties? Dat lijkt mij echt geweldig!

Ik zie het aan je! Dat soort werk lijkt me heel goed bij je passen. Als je nu terugkijkt op de afgelopen jaren, waar ben je dan trots op?
Dat ik de stap heb durven zetten - ik ben zo blij dat ik het heb gedaan. Weet je, het leven zit vol onzekerheden. Niemand weet hoe lang je te leven hebt. Ik vind het heerlijk om te ervaren hoe het is om buiten die comfortabele bekende zone te gaan.

Wat raad je mensen aan die ook zo’n stap als die van jou overwegen?
Doe het! Ga ervoor, maar zorg wel dat je een goed plan hebt. Een coach helpt je daarbij. En vergeet niet om goed met het thuisfront te blijven communiceren. Zeer belangrijk!

Dank je wel Marcel voor het delen van je ervaringen! Ik wens je heel veel succes.Website Marcel van Berkel

 

Wil jij ook met plezier werken?
Zet de eerste stap

Reacties

Josien Sneek
Dank je wel voor het mogen luisteren naar jouw mooie verhaal en het delen hiervan! De woorden om het op te schrijven komen dan (bijna) vanzelf ...
Marcel van Berkel
Het gebeurt niet vaak dat je tijdens een eerste ontmoeting het gevoel krijgt dat je iemand al jaren kent. Josien is in staat geweest om te luisteren naar mijn verhaal, de kern er uit te filteren en dit ook nog eens op een prachtige wijze te verwoorden. Heel erg bedankt, daarvoor!

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.