070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Help, ik moet kiezen! (maar mijn oren waren me al voor)

Ik had er totaal geen rekening mee gehouden, maar binnen een paar minuten was het gebeurd. Overrompeld was ik en meteen verliefd. Daarna ging het snel: vijf dagen later zijn we getrouwd.

Eerste hindernis: samenwonen met een solist
Er is nog wel een probleem. Ik heb een aantal jaren van samenwonen achter de rug, maar hij was tot nu toe single. Voor hem is het erg wennen om zijn leven opeens met een ander te delen. Hij is van goede wil, maar de eerste drie maanden moeten we het rustig aan doen. Dat adviseren de experts. Ze waarschuwen dat als ik hem teveel onder druk zet, hij uit elkaar barst.

Elke dag een kwartiertje liefde
In zijn gebruiksaanwijzing staat dat we onze relatie langzaam moeten opbouwen. Per week zien we elkaar dagelijks een kwartiertje. Na onze ontmoeting gaat hij in zijn eentje uitrusten. Elke week komen er tien minuten dagelijks contact bij. Pas na drie maanden mogen we voluit gaan en zoveel spelen als we willen. Spelen? Ja, spelen! Nou ja, bespelen om precies te zijn. Mijn nieuwe partner is een muziekinstrument.

Ze lijken allemaal op elkaar … toch?
Na er jarenlang een te hebben gehuurd, vond ik het tijd worden voor een eigen hobo. Het Haarlemse hobo-atelier waar ik een hobo huur, koopt regelmatig instrumenten in. Na een nieuwe levering nodigen ze mij uit om proef te spelen. Drie exemplaren zijn voor me klaargelegd. Van tevoren zag ik hier enorm tegenop. Ze zijn toch allemaal hetzelfde? Hoe kan ik dan kiezen? Al snel blijkt dat ik het helemaal mis heb.

Ineens wist ik het: dit is 'm
Bij het uitproberen doe ik bij elk instrument hetzelfde. Ik speel langzame toonladders, van midden naar laag en dan weer omhoog, een paar keer achter elkaar. Tot mijn verbazing klinken ze alle drie echt anders. De een is helderder van klank, de ander warmer, de derde klinkt ruimer. Dan krijg ik nog een vierde instrument aangereikt. Bij de allereerste klanken smelt ik helemaal weg. Deze heeft alles. Helderheid, fluwelen zachtheid en ook die ruimte.

Draai je om en luister goed
Om extra te testen, ga ik naar een kamertje met een drogere, kleinere akoestiek. Hier kan ik me beter concentreren op de verschillen. De ultieme test is als een van de medewerkers aanbiedt om alle instrumenten te bespelen, terwijl ik me omdraai en niet kan zien welk instrument ze bespeelt. Kan ik ze dan toch uit elkaar te houden?

Meenemen naar huis: proefhuwelijk
Het antwoord is ja! Mijn favoriet haal ik er meteen uit. Toch voel ik me onzeker. Weet ik het echt wel? Gelukkig hoef ik nog niet meteen te beslissen en mag ik drie instrumenten mee naar huis nemen. Een paar dagen krijg ik de kans om alles uit te proberen. Ook tijdens de les bij mijn docent Esther vind ik dat spannend. Natuurlijk is het ervaren van geluid een persoonlijk iets, maar ik ben erg nieuwsgierig wat haar keuze is.

Iedereen verliefd op dezelfde
Ook zij heeft een duidelijke voorkeur. We zijn het heel snel eens en allebei verrast door het tempo waarin dit keuzeproces gaat. Het bijzondere einde gebeurt een dag later, als ik de instrumenten teruggeef aan Peter van het hobo-atelier. Trots en blij vertel ik hem: ‘Dit wordt mijn nieuwe vriendje!’ Hij lacht en antwoordt: ‘Dat verbaast me niets. Deze vind ik zelf ook de mooiste!’ Gelukkig is hij toch bereid de hobo aan mij te verkopen. Voor mijn gevoel bijna vliegend loop ik terug naar het station en reis naar huis.

Hoe mijn oren mijn hoofd versloegen
Terugkijkend op die week realiseer ik me dat ik een belangrijke les aan het leren was.
Waarom maakte ik me zo druk van tevoren? Toen ik durfde te vertrouwen op mezelf en mijn muzikale oren, was het kiezen veel makkelijker dan ik dacht. Mijn gevoel was duidelijk en het enige dat ik hoefde te doen, was me eraan overgeven. Het leven zijn gang laten gaan, de controle los durven laten – daar ging het om.

Wat voor kiezer ben jij?
Doe eens de volgende oefening om te ontdekken op welke manier jij keuzes maakt. Denk terug aan een keuze die je kortgeleden maakte. Verdeel honderd punten over de vijf uitspraken hieronder.

1. Bij deze keuze dacht ik zorgvuldig na, waarbij ik de ‘voors’ en ‘tegens’ afwoog.
2. Bij deze keuze vertrouwde ik op mijn gevoel.
3. Ik stelde deze keuze tot het laatste moment uit.
4. Bij deze keuze deed ik een beroep op anderen.
5. Ik heb deze keuze op het moment zelf, impulsief gemaakt.

Hoe is jouw verdeling over de vijf uitspraken?
Ze kenmerken de verschillende manieren om een keuze te maken. Nummer 1 beschrijft de rationele keuzestijl en twee de intuïtieve manier van kiezen. De derde uitspraak omschrijft de vermijdende keuzestijl, nummer vier de afhankelijke manier van kiezen. De vijfde geeft de spontane keuzestijl weer.

Als je hier nog een beetje verder in wilt duiken, kun je jezelf de volgende vragen stellen.
* Maak je al je keuzes op deze manier?
* Heb je misschien verschillende keuzes op verschillende manieren gemaakt?
* Welke keuze heeft goed uitgepakt en hoe heb je die keuze toen (voornamelijk) gemaakt?

Bron
Evelyne Meens: Een leven lang kiezen – het coachen van loopbaan- en levenskeuzes. Uitgever Boom.

PS
Mijn hoboreis begon ooit met de eerste stap. Al snel werd het een groot avontuur, waarover ik af en toe schrijf. Ontdek het begin in het blog Het geheim zit in het rietje. Daar vind je ook de links naar de volgende aflveringen.

Fotocredit
Bovenrand: eigen foto
In blog:
fotocollage: links door Christiaan Bijl (eigen archief), rechtsboven eigen foto, rechtsonder door Dieter G op Pixabay
2e foto: Sophie Janotta via Pixabay

 

Loop je vast in keuzes maken over je werk of loopbaan?
Kies dan voor ondersteuning waar je zeker geen spijt van krijgt: persoonlijke coaching

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.