Ja hoor, ze zijn er weer. Al die goedbedoelde adviezen en tips omdat het einde van het jaar in zicht is. Zoals: bedenk hapbare doelen, die realistisch zijn. Of juist: geef jezelf grote uitdagingen, want dat stimuleert. Of: klop jezelf tussentijds op de schouder om kleine stappen te vieren. Maak een moodboard, visualiseer je plannen. Ga verleiding uit de weg. En altijd staat er: hou vol.
Natuurlijk gaat het dan over het maken van goede voornemens. Ik verklap alvast: daar heb ik helemaal niks mee. Ik vind ze onzin.
Ik geloof er niet meer in
Oplettende lezers die mij al iets langer volgen, zullen nu meteen zeggen: ‘Ja maar, jij schreef er toch ooit een blog over? Met tips om je voornemens te laten slagen?’ Klopt. Toen geloofde ik er nog in. Nu, met het ouder en wijzer worden, niet meer. Als ervaren coach weet ik ondertussen dat goede voornemens dé manier zijn om mensen in de uitstel- en daarna in de afstelmodus te zetten.
Ontevreden
Hoezo? Nou, de meeste goede voornemens komen voort uit een bepaald soort ontevredenheid. Je wilt weg uit een baan waarin je niet gelukkig bent. Of je bent van plan om die jonge leidinggevende van je eindelijk de waarheid te zeggen over die flauwe leeftijdsgrapjes van hem. Of je vindt het de hoogste tijd om een opleiding te gaan doen.
Angst
Toch komt er (bijna) nooit iets terecht van die mooie plannen. Vaak komt dat omdat je bang bent voor het onbekende. Je weet niet wat er gaat gebeuren als je iets nieuws doet. Je hebt geen idee wat voor andere baan je wilt of hoe je die gaat vinden. Je denkt dat je leidinggevende woest wordt en dat jullie relatie daarna onhoudbaar is. En die opleiding, ach, waarom zou je – wie wil jou nou een kans geven als je eindelijk klaar bent? Al gauw is het gedaan met je wilskracht en stilletjes verdwijnen de voornemens.
Vertragen
In plaats van goede voornemens maken en in actie komen om die te halen, heb ik een ander recept: ga vertragen. Doe jij dat wel eens? Als ik mensen spreek, lijkt het alsof ze alleen maar bezig zijn met ‘druk, druk, druk’. Geef jezelf echte aandacht, o zo kostbaar in onze drukke samenleving. Stilstaan en onderzoeken hoe het nu met je gaat, levert ontzettend veel op.
Gebruiksaanwijzing
Doe het als volgt. Stel jezelf een paar vragen en gun jezelf eerlijke antwoorden. Begin met: hoe voel ik me? Om te vervolgen met: waar word ik blij van? En: waar ben ik goed in?
Kijk daarna hoe je de antwoorden kunt omvormen tot één woord om te beschrijven wat je wilt leren. Wees creatief: het hoeft geen bestaand woord te zijn, als het voor jou maar duidelijk is.
Daarna is het tijd om aan de slag te gaan met dat ene woord. Ga er met anderen over praten, erover lezen. Geef het aandacht, onderzoek het, kijk er nieuwsgierig naar. Uit eigen ervaring weet ik dat dat ene woord je verrassingen zal brengen! Ik wens je een hele mooie ontdekkingstocht in het nieuwe jaar!
Ter inspiratie
“Eén ding staat vast: niets is zeker" – het is slechts één van de zinnen uit het lied Op de golven dansen wij. De tekst gaat over hoe kwetsbaar we zijn en dat het zo de andere kant op kan gaan. Je moet je papieren bootje drijvende zien te houden, ook al komen de golven over je heen. Leer dansen op de golven.
Fotocredit
Gerd Altmann via Pixabay
In blog: foto van Pexels via Pixabay
Reacties