070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Go with the flow!

Plezier in je werk – waar komt dat vandaan? Een van de factoren is genieten van je eigen talenten in activiteiten die succes opleveren. Door deze succesverhalen opnieuw te beleven, wordt duidelijk wat jou plezier gaf. Met de volgende oefening krijg je hier zicht op.

(1) Maak een lijst van je plezierigste activiteiten van de afgelopen jaren. Dat mogen werkactiviteiten zijn, maar ook bezigheden uit je vrije tijd. Beschrijf ze in een korte zin. Maak de lijst snel en zo lang als je kunt!

(2) Kies een activiteit die je het meeste aanspreekt. Schrijf het succesverhaal over wat er toen is gebeurd, maar wel in de tegenwoordige tijd en in de ik-vorm. Zorg dat je in het verhaal drie aspecten beschrijft:
Ik raak bij deze activiteit betrokken … (een of twee zinnen);
Ik doe … (vertel dit specifiek en uitgebreid);
Ik voel me hierbij … (in een paar korte zinnen).
Het grootste deel van het verhaal moet gaan over hoe jij de dingen aanpakt.

(3) Analyseer uit je verhaal de talenten die een rol spelen. Vind je het moeilijk om op deze manier naar jezelf te kijken, doe dan alsof je het verhaal van je beste vriend(in) leest. Of schakel de hulp in van iemand anders: lees je verhaal hardop voor en laat de ander vertellen welke talenten hij/zij eruit haalt.

(4) Komen deze talenten, waarvan je zo sterk geniet, voldoende voor in je huidige werk? Zo niet, wat kun je doen om met nog meer plezier te werken?

Het analyseren van je topervaringen bij activiteiten is een goed aanknopingspunt om zicht te krijgen op waaraan je plezier beleeft. Dat komt vooral omdat je ervan genoten hebt. Zoek naar mogelijkheden binnen je werk om die talenten een grotere plaats te geven.

Tip: je kunt deze talenten ook gebruiken als basis voor je toekomstplannen, bijvoorbeeld als je ander werk wilt zoeken.
 

Laat je loopbaan stromen!
Ervaar eens de oogst van een Loopbaaninspiratiedag

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.