070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Genieten? Daar heb ik geen tijd voor!

Stress op de werkvloer is het grootste beroepsrisico. Rare binnenkomer voor een blog over genieten? Ze hebben meer met elkaar te maken dan je denkt.

Mijn zeven lessen over stress
Een derde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Toch is praten hierover nog vaak een taboe. Misschien helpt het je om te weten dat ik er ook mee te maken had. De oorzaak? Het boek dat ik aan het schrijven was. Doe je voordeel met de zeven stresslessen die ik leerde tijdens het schrijfproces.

1. Organiseer jezelf
Het schrijven van een boek gaat niet zomaar, zeker niet als je dat voor de eerste keer doet. Mij hielp het enorm om dit grote jaarproject in kleinere delen te plannen. Zo wist ik elke maand wat mij te doen stond: een nieuw hoofdstuk schrijven, de schrijver van het voorwoord benaderen, contact met een uitgever zoeken.

2. Focus op wat moet gebeuren
Als ik ‘moest’ schrijven, was er even niets anders. Geen e-mail, geen telefoon, geen afleiding en soms zelfs even geen tijd voor mijn dierbaren.

3. Onderschat jezelf niet
Als ik maar bleef denken dat het me niet zou lukken, was het boek er niet gekomen. En van mezelf verwachten dat ik de nieuwe Harry Mulisch zou worden, hielp ook niet. Wat me wél verder bracht: vertrouwen hebben, gewoon doen, uitproberen, stap voor stap verder gaan.

4. Stel je grens
Mijn idee was om direct na het verschijnen van het boek hierbij een gratis online training aan te bieden, een extraatje dat in het boek staat aangekondigd. De voorbereidingen voor de boekpresentatie kostten me echter meer tijd dan gedacht. De spanning nam toe. Totdat ik me plots realiseerde dat ik het zelf was die vond dat die training er al direct bij de boeklancering moest zijn.

5. Geef jezelf pauzes
Bij het bedenken en schrijven van het boek had ik in het begin het ritme: hard doorwerken, totdat het klaar is. Na een tijdje werd ik hier doodmoe van. Opeens herinnerde ik mij uit mijn studententijd dat ik toen een ander ritme had: drie kwartier 100% geconcentreerd werken afwisselen met een kwartier pauze. Al snel merkte ik dat dit mij veel productiever maakte.

6. Voel je dankbaar
Ook al ben ik trots op wat ik presteerde, onderweg leerde ik dat ik ondersteund word door wat het leven mij geeft: mijn schrijftalent en doorzettingsvermogen, helpers die zich spontaan aanbieden, mensen die met me meeleven en me aanmoedigen. Elke dag besefte ik dat ik enorm veel heb om dankbaar voor te zijn. Ik maakte me minder druk. Het gevolg: ik voelde me gelukkiger en meer ontspannen.

7. Geniet van het moment
De focus op het boek was overheersend. Het duurde even voordat ik doorhad dat ik pas creatief kon zijn als ik daar energie voor had. Die kreeg ik soms van de kleinste dingen: naar de bibliotheek fietsen om een studieboek op te halen, intens genietend van de zon en van de wind in mijn haar. Met de ogen dicht luisteren naar mijn favoriete Franse chansonnier. Stilstaan bij het nu, zonder bezig te zijn met later.

Hoe zit dat bij jou?
Welke stressles resoneert het meest bij jou? Dan zou dat wel eens de les kunnen zijn die je het meest nodig hebt …

Bonus
Bij toeval(?) kwam ik een lied tegen dat precies aansluit bij het idee dat het belangrijk is om tijd vrij te maken ‘to stop and smell the roses along the way’. Sluit je ogen en ruik de rozen!
 

Fotocredit
Bovenrand: afbeelding van Jeon Sang-O via Pixabay
In blog: afbeelding van CANDICE CANDICE via Pixabay


 

Wil je minder stress hebben op je werk?
Met individuele coaching bereik je resultaat!

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.