070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Flutargumenten

Hoe staat het met jouw werkgeluk? Kruip je weg bij deze vraag, omdat je je werk al jaren niet meer leuk vindt? Wordt het er door het thuiswerken niet beter op?
Dan weet je dat er iets moet gebeuren. Maar je doet het niet.
Wat zeg je tegen jezelf? Welke argumenten gebruik je om te blijven zitten waar je zit? Klinken die geloofwaardig? Vast wel.
Toch vind ik het smoesjes en ik geloof je niet.

Smoesjes
Misschien vind je me nu heel onaardig. Smoesjes klinkt hard. Als troost vertel ik je dat het een normale reactie is om vast te houden aan wat je hebt. Niemand vindt het fijn om te veranderen. Dus gaat ons brein aan de slag om daar overtuigende argumenten tegen te bedenken. En daar zijn onze hersenen op ‘iets’ latere leeftijd erg goed in.

Toch is het niet handig. Daarom bespreek ik drie argumenten die ik vaak tegenkom bij ervaren werkers. Ik leg uit waarom ze heel logisch lijken en het niet zijn.

Argument 1: ik weet niet wat ik wil
Heel vaak is dit waar. Je weet dat je huidige baan niet meer past bij wie je bent geworden, maar je hebt geen idee wat voor werk dan wél. Die gedachte verlamt.
Je bent dichter bij de verandering dan je denkt. Ook vanuit iets niet meer willen, kun je stappen zetten naar nieuw werk. Als coach start ik met te onderzoeken waar het bij jou schuurt en waarom.

Argument 2: ik heb nu geen tijd voor een coachtraject
Ook dit kan best kloppen. Waarschijnlijk ben je een van de velen die de afgelopen maanden nog harder werkte dan je op kantoor deed. Je voelt je moe en bent blij dat het vakantie is.
Wist je dat het bezig zijn met nieuwe dingen je energie geeft? Bij mijn coachklanten merk ik dat alleen al het kiezen voor coaching, verfrissing geeft.

Argument 3: als ik mijn baas vertel dat ik iets anders wil, neemt hij me helemaal niet meer serieus
Dat zou kunnen. Het hangt af van de relatie die je met hem hebt, maar ook van de manier waarop je het hem vertelt. Als je boos meedeelt dat je het nu echt helemaal gehad hebt met deze baan en daarbij de stoom uit je oren laat komen, luistert hij waarschijnlijk niet eens.
Toch zou je niet de eerste zijn die aan een andere functie komt door de netwerkwerkcontacten van je leidinggevende. Dat overkwam mij ooit.
Bovendien: misschien zag hij er tegenop om er met je over te beginnen en is hij dolblij dat jij dat doet.

Na een coachtraject zei een klant eens tegen me: ‘Weet je dat die eerste stap eigenlijk de lastigste was? Ik had gewoon veel eerder bij je aan moeten kloppen!’

Wat is jouw argument om niet in actie te komen? Laat het hieronder weten in je reactie.

Doe eens iets bijzonders in je vakantie: vind het geheim voor meer werkgeluk
Reserveer de Loopbaaninspiratiedag (derde item via de button)

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.