070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Elk voordeel heeft zijn nadeel!

‘O, is het weer zo ver?’ Mijn man is ondertussen gewend aan een schaars geklede vrouw die na het douchen de huiskamer in rent om iets op te schrijven. Kan ik er iets aan doen dat ik tijdens het douchen de mooiste ideeën krijg? Die ik natuurlijk meteen wil noteren om ze niet kwijt te raken. Ooit overwoog ik mijn douche als bedrijfskosten af te trekken, want daar was volgens mij alle reden voor.

Bezig
Ik ben druk bezig met nieuwe dingen. Gedreven door alle gedachten en ideeën ben ik enthousiast aan de slag. Wacht even, dit is misschien een mooie naam. En als ik nou de volgorde verander, is het nog duidelijker. Van het een kom ik op het ander. In de volgende mail wil ik een bericht zetten over een nieuw product, dus tijdsdruk speelt een rol.

Te laat
Ik schrik als ik mijn man met grote stappen naar mijn bureau zie komen. Dan weet ik wel hoe laat het is – veel te laat. ‘Wanneer denk jij te stoppen achter die pc? Of moet ik hem uitzetten?’ Met het schaamrood op de kaken geef ik het toe. Ik zit weer veel te lang achter mijn computerscherm. Mijn schouders en nek hadden me dat al laten weten. Maar eigenwijs negeer ik de signalen, want ik wil door. Tja, je bent gedreven of je bent het niet, toch?

Kwaliteiten
Gedrevenheid – een van mijn kwaliteiten. Als ik bezig ben met iets dat mij drijft, is mijn energie grenzeloos. En daar zit nou precies het probleem: dat lijkt zo, maar het is het niet. Op de een of andere manier moet ik het na een tijdje altijd weer bekopen. Bijvoorbeeld met verkrampte schouders. Zo verwordt een kwaliteit tot een valkuil.

Vervorming
Doe jij dat ook wel eens? Het zou heel goed kunnen, want het schijnt een menselijk trekje te zijn. Misschien herken je de zelfverzekerdheid van je collega die soms doorschiet in arrogantie. Of weet je dat je vriendin altijd zo doortastend is en naar kwaliteit streeft, maar daarbij aan zichzelf en anderen onmogelijke eisen stelt. Of misschien weet je dat je je altijd heel betrokken voelt, maar soms zo moe wordt omdat je de verantwoording voelt voor alles en iedereen.

De andere kant van de medaille
Je schiet dan door. Je kracht wordt een zwakte, een schaduwkant. Omdat je gewend bent om vanuit je kwaliteit te handelen, heb je niet in de gaten wanneer je midden in de valkuil bent beland. Hoe je daar weer uitkomt? Door het tegenovergestelde van je valkuil op te zoeken. Daar vind je een goede aanvulling op je kwaliteit.

Uitdaging
Betrokkenheid wordt dan aangevuld met dingen loslaten, meer afstand nemen, beschouwend naar iets kijken. Bij zelfverzekerdheid zit het in bescheidenheid of geduld. Per persoon verschilt het accent, maar als het voor jou voelt als een echte uitdaging om die aanvullende kwaliteit te tonen, weet je dat je op het juiste spoor zit.
Mijn gedrevenheid vindt haar partner in grenzen stellen. Voor mij een lastige, maar mooie uitdaging. Waar ligt de jouwe? Vind hem en je laat je kwaliteit nog meer zien.
 

Fotocredit
Account ID 22612 via Pixabay

 

Wil jij alles uit je kwaliteiten halen?
Coaching ondersteunt je hierbij

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.