070 317 56 58 / 06 126 50 357        contact        leeromgeving
img

Droombanen bestaan niet

Als je googelt op ‘droombaan’ krijg je binnen een seconde meer dan een miljoen resultaten. De term leidt een voorspoedig leven en ik snap dat. Wie wil er nou, met de krappe arbeidsmarkt, blijven hangen in een baan waarin je het niet naar je zin hebt?

Het paradijs
Sommige van mijn collega’s beweren dat je droombaan voor het grijpen ligt. Ze beloven dat je ’m met hun programma’s vindt. De verleiding is groot om meteen zo’n coachtraject te doen. Het paradijs lonkt! Mocht je coaching door mijn bedrijf overwegen, dan moet ik je teleurstellen: ik verkoop geen droombanen. De reden daarvoor is simpel: ze bestaan niet. De beelden hierover gaan uit van een niet bestaande werkelijkheid. Ontdek het met de volgende korte oefening.

Dromen in de werkelijkheid
Doe alsof er niemand in je buurt is. Aan welke baan denk je dan bij het woord droombaan? Zou je graag als beroemde zanger(es) op alle podia van de wereld willen staan? Denk dan ook even aan de vreselijk onpersoonlijke hotelkamers waarin je week na week moet bivakkeren. De jetlags die je lichaam te verwerken krijgt. Het nooit meer in je weekendkloffie met ongekamde haren de straat op kunnen.
Ben je meer iemand van een topbaan binnen de ambtenarij? Vergeet dan niet de absurde werkdruk waarover je tegen niemand kunt mopperen. En meng dat vooral met een minimaal gezinsleven, medicijnen bij hartkloppingen en gedoe met de media. Pas dan heb je een eerlijk beeld.

Alles kan
Toch blijven we fantaseren over die ideale baan. Dat komt ook omdat het in loopbaanland lijkt alsof het je eigen schuld is als je zit te verpieteren in je werk. Alles is maakbaar tegenwoordig. Als jij je passie weet en maar genoeg je best doet, lukt alles, toch?

Nou nee
Er kan opeens een hele onaardige leidinggevende in je leven komen, nadat je dikke maatjes was met zijn voorganger. Of er verschijnt een nieuwe minister met een beleid waar je slapeloze nachten van hebt. Maakbaarheid heeft haar grenzen. Dus dan maar niet zeuren? Je aanpassen en ermee leren leven?

Niet het een of het ander
Gelukkig bestaat er meer dan deze twee uitersten. Droombanen zijn te mooi om waar te zijn, maar jezelf tot lijdzaam slachtoffer maken van de omstandigheden, is echt niet nodig. Als ervaringsdeskundige, maar zeker als loopbaanprofessional, ontdek ik graag met jou waar de middenweg ligt. Zodat jouw tweede loopbaanhelft aansluit bij wat jij wilt en werkgeluk geen droom is, maar werkelijkheid wordt!

Tip
Sta je te trappelen om nu meteen iets te doen? In het blog Hoe word je gelukkiger in je werk – zonder dat je als 40+’er in een midlifecrisis belandt? lees je waarom kleine dingen een enorm verschil maken voor je werkplezier. Bovendien ontdek je hoe je dat simpel voor elkaar krijgt.

Fotocredit
Bovenrand: Pixabay | Alexas_Fotos 3540411
In blog: Pixabay | Fox Moody 2824073

 

Wil je weten waar jouw werkgeluk te vinden is?
Ontdek het op een handige manier, zonder tijdverlies: met individuele coaching

Reacties

Reactie

Je reactie wordt niet direct zichtbaar op de website. Deze wordt eerst bekeken door de websitebeheerder.